• Yerel

Türk Ocağı’ndan Bir Armağan Eser

Milli Mücadelenin Yüzüncü Yılı’nda Hüsnü Açıksöz’ün “İstiklâl Harbinde Kastamonu” adlı eseri Türk Ocakları Derneği Kastamonu Şube Başkanlığı tarafından yeniden basıldı.
Türk Ocağı’ndan Bir Armağan Eser
İrfan Salcı - Kitabın birinci basımı Kastamonu Vilayet Matbaası’nda 1933 yılında yapılmıştı. Millî Mücadele dönemine ışık tutan önemli tarihi kaynaklardan birisi olan eser, 1919 yılından itibaren Kastamonu’nun Kuva-yı Milliye ile birleşmesi, Kastamonu’da dönemin sosyal kültürel ve iktisadî durumu, Kastamonu mitingleri, isyanlar karşısında Kastamonu, Müdafaa-yı Hukuk Cemiyeti ve faaliyetleri, Gençler Kulübü ve faaliyetleri, Kastamonu’da kurulan dernekler ve faaliyetleri, Kastamonu’da yayınlanan gazete ve dergiler, İstiklâl Harbi sırasında Kastamonu’dan gelip geçen meşhur şahsiyetler, İnebolu bombardımanı, Batı Cephesi’ndeki durum ve Sakarya Harbi sırasında Kastamonu, İstiklâl Yolu’nda canla başla çalışan fedakâr kahramanları ele alan döneme ait çeşitli konularda çok değerli bilgiler içeriyor.

Hüsnü Açıksöz; Kastamonu basın tarihinin gelmiş geçmiş en büyük gazetecilerinden birisi olma özelliğini taşıyor.
Açıksöz gazetesi Kastamonu henüz Kuva-yı Milliye ile birleşmeden önce dönemin zor şartları içerisinde 15 Haziran 1919 günü yayına başlamıştı.
Aralıksız 1931 yılına kadar yayın hayatını sürdürdü. 2770 sayı yayınlandı ve kapandı.
Hüsnü Bey, Kuva-yı Milliye hareketinin en güçlü destekçisi olmuş hem gazeteciliğiyle hem de eseri ve fikirleriyle Türkiye Cumhuriyeti’nin temeline harç koyan önemli şahsiyetler arasındadır.
Hüsnü Bey, 1923'de Kastamonu Türk Ocağı'nın kurucuları ve yönetim kurulunda görev yapanlar arasındadır.
Yıllar sonra onun bu kıymetli eserinin yeniden basılması yine onun, kurucuları arasında yer aldığı Kastamonu Türk Ocağı'na nasip oldu. 
Eserin künye bilgileri: Hüsnü Açıksöz, İstiklal Harbinde Kastamonu, (Yayına Hazırlayanlar: Mehmet Serhat Yılmaz, Mustafa Eski), Türk Ocakları Kastamonu Şubesi Yayını:1, Özeller Matbaacılık, Kastamonu, 2019, 143 sayfa, on iki fotoğraf.

Türk Ocakları Kastamonu Şube Başkanı Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz, eserin Kastamonu yakın dönem tarihi bakımından temel kaynak, bir başucu kitabı niteliğinde olduğunu ifade etti.
Yılmaz, 2019 yılı Milli Mücadele hareketinin yüzüncü yılıdır.
Milli Mücadele hareketinin başlaması, Açıksöz gazetesinin çıkışı ve “İlk Türk Kadın Mitingi” olarak tarihimizde yer alan 10 Aralık 1919 tarihli mitingin de yüzüncü yıl dönümüdür.
Eserin böyle anlamlı bir yılda yayınlaması ayrıca önemlidir.
Türk Ocakları Kastamonu Şubesi tarafından eserin tanıtımı için program düzenlenecek. Programın Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti ile birlikte Ramazan Bayramı’ndan sonra bir panelle gerçekleştirileceğini ve programın tarih olarak Açıksöz gazetesinin çıkışının 100. Yıldönümü olan 15 Haziran 2019 tarihinde yapılacağını, kitabın bir kültür hizmeti olarak ücretsiz dağıtılıp okuyucuyla buluşmasını arzu ettiklerini söyledi.
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet