Eğitim Bir Sen Kastamonu Şubesinin hizmet binasında gerçekleşen etkinliği sendika üyelerinin yanı sıra 7'den 70'e halkında ilgisi oldu.
Eğitim-Bir-Sen Kastamonu Şube Başkanı Orhan SANCAKTAROĞLU, "Günümüzde modernizm, kapitalizm her alan renk çeşitliliğini öldürüp kendi rengine boyuyor. Türkiye'deki, Hindistan'daki, Amerika'daki, Afrika'daki de yiyecek-içecekte, kıyafette, elektronikte aynı markaları kullanmaz istiyor veya buna zorlanıyor. Bilişim teknolojilerinin tüm dünyayı sarması ve hızlı yayılım sayesinde insanlar aynı ürünleri tercih eder oldu. Bunun daha da ilerisi soyut ve somut kültürel ögeler her geçen gün ölüyor. Bakın konuşma dillerindeki ağızlar ve şivelerin kaybolmasını bıraktık artık diller ölüyor. Küreselleşmeyi ve kapitalizmi kabul etmek bir yana her alan sindirdik. Muhammet Ali SAĞLAR, sosyal mecralar üzerinden bizim olan, kültürümüz olan dil tarihinde özel bir kilometre taşı olan Kastamonu ağzı ile mizah yapıyor. Bu kültürel varlığımızı canlı ve ayakta tutmaya çalışıyor. Karagöz oyununda bile "Kastamonulu" karakteri varken bugün Kastamonuluların bu zenginliğimize sarılmasını istiyoruz. Kaybettiğimiz çok güzelliğimiz var fakat korumak zorunda olduklarımız daha da fazla. M. Ali SAĞLAR sayesinde bu güzelliğimiz hem korunuyor hem de ülke genelinde tanıtılıyor. Mizah yaparken kullandığı dil ve kurgu bizim kültürümüze aile hayatımıza da uygun." dedi.
Konuşması olarak katılan Muhammed Ali SAĞLAR, eğitim hayatını ve sosyal medyaya girişini anlatarak başladı. Kendisinin iletişim fakültesi mezunu olduğunu belirtirken bu işi kendisine meslek edinmekten çok hobi olarak yaptığını belirtti. SAĞLAR, "Aslına bakarsanız bu maceram üniversitede bir proje ödevi olarak başladı, Öz Kastamonu tv'nin ilk kuruluşu 2008 yılına dayanır. O dönem sosyal medyanın da hayatımıza girdiği yıllardı. İlk başlarda caps yaptım sonra ilginç ve mizahi olan ses kayıtlarım oldu. Ses kayıtlarım çokça beğenildi fakat farklı amaçlarla kullanıldı, çalındı, istemediğimiz yerlerde ve şekillerde çıktı. Sonrasında videolar çekmeye başladım. Ailemden, yakın çevremden çok fazla destek ve yardım aldım. Özellikle ilkokul arkadaşım Seyfettin Bey bana çok yardım etti. Videoların bu kadar tutulmasında benim eskiden beri yaşlılarla, büyüklerle sohbet etmeyi sevmemin katkısı çoktur. Onların unutulduğunu düşündüğümüz birçok kelimeyi büyüklerimizden duyup günlük hayatımda kullanmayı da seviyorum. En yakınımda babaannem var, onun anlattıklarından yararlanıyorum. Videoları çekerken ailedem, yakın çevremden ve arkadaşlarım yardım alıyorum. Özellikle ilkokuldan beri arkadaşım olan Seyfettin Bey bana çokça yardımcı oluyor.
Videodaki tüm kişiler hayal ürünü. Amacım karakterlerden üzerinden insanları yermek, eleştirmek değil. Kastamonu ağzını, Kastamonu insanının samimiyetini ve güzelliklerini göstermektir. Kimseyi rencide etmeden, gayri ahlaki tavırlar sergilemeden de mizah yapılabilir. Arkadaşlarım sayesinde güzel videolar çekiyoruz. İnsanların sıkılmasını engellemek için videoları uzun tutmuyoruz. 3-4 dk süren videoları yazmak, kurgulamak, çekmek ve montajlamak uzun ve zahmetli oluyor.
İlerideki hedefim kısa ve küçük videoları da kullanarak uzun metrajlı bir film çekmek. Bu hem maddi hem de manevi açıdan uzun, ağır ve yorucu olacak. Hemen olamayacak bir iş. Yaptığımın çok güzel olmasını istiyorum. Oldubittiye gelmesini istemiyorum" dedi.
Programa katılanlara kitap hediye edildi. Yaklaşık 2 saat süren programa her yaştan ilgi vardı. Dinleyiciler de çevrelerinden duydukları Kastamonu yöresine ait kelimeleri dile getirdiler. Program sonunda çocuk dinleyicilerin fotoğraf çektirme isteklerini de geri çevirmeyen Sağlar, programı düzenleyen Eğitim -Bir-Sen Kastamonu Şubesine ve Başkanı Orhan Sancaktaroğlu’na teşekkür etti.