• Yerel

'Kırık Yolu bitmeden barajı bitirmemiz imkansız'

DSİ Bölge Müdürü Hayrettin Baysal’den net açıklama: “Kırık Yolu bitmeden barajı bitirmemiz imkansız”
'Kırık Yolu bitmeden barajı bitirmemiz imkansız'
İrfan Salcı -

İl Koordinasyon Kurulu 2019 yılı 4’üncü Dönem Toplantısı Vali Yaşar Karadeniz başkanlığında İl Genel Meclisi Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.  Toplantıda konuşan Devlet Su İşleri Bölge Müdürü Hayrettin Baysal, Kırık Barajında çalışma yapılabilmesi için Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün Kırık Yolunu tamamlaması gerektiğini ifade ederek: “Bu yol yapılamadığı müddetçe benim fazla bir çalışma yapma şansım yok. Karayolları Bölge Müdürlüğü’nü de yakından takip ediyorum. Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün çalışması durmuş durumda. Onlarla paralel bir çalışma yürütmek durumdayız” dedi.

Barajdaki son durum hakkında bilgi de veren Bölge Müdürü Hayrettin Baysal, 2019 yılı içerisindeki 13 milyon 341 bin liralık revize ödeneğinin tamamını kullandıklarını, parasal ve fiziki gerçekleşme oranının yüzde 14 olduğunu söyledi. Toplam uzunluğu 690 metre olan derivasyon tünelinde kazı çalışmalarının tamamlandığını da söyleyen Bölge Müdürü Baysal, “Betonlama çalışmaları da 1 ay içerisinde bitecek. Bu sene derivasyon tünelinde yaptığımız çalışmaları tamamlayacağız. Çünkü Karayolları Bölge Müdürlüğü’nü beklemek durumundayız” diye konuştu.

Baysal ayrıca, büyük su işlerine 2019 yılı içerisinde 28 milyon TL harcama yaptıklarını belirtti. Obrucak Barajı Sulama Tünelini 2020 yılı içerisinde tamamlamayı hedeflediklerini söyleyen Baysal, Araç Barajında da işleri hızlandırmayı hedeflediklerini söyledi. Baysal, bilgilendirmenin devamında: “Küçük su işlerimiz 13 adettir. Çalışmalarımız devam ediyor. 15 gölet çalışmamız var. Çay Göletini tamamladık. Hasanlı Göletini de tamamladık ve 2020 yılı içerisinde Taşköprü’ye buradan su vermeyi planlıyoruz. Diğer göletlerimizde çalışmalar devam ediyor. İnşallah 2020 yılında ödenekler açılır, yüzler güler” dedi. 

Karayolları 15’inci Bölge Müdürü Yüksel Oğuzhan ise, projeler hakkında bilgi vererek; “Kastamonu’da ortak projeler dahil yapım çalışmaları sürdürülen 17 projenin proje bedeli 10 milyar 191 milyon 488 bin 304 TL'dir. Önceki yıllar harcaması bir milyar 716 milyon 788 bin 285 TL, 2019 yılı ödeneği 157 milyon 186 bin 966 TL'dir. Dönem sonu harcamamızda 157 milyon 186 bin 966 TL olarak gerçekleşmiştir. Kastamonu-İnebolu Yolunda kalan 37,8 km'lik kesimin ihalesi yapılmış olup, 2019 yılında ödenek yetersizliğinden dolayı ara verilmiştir. Kastamonu-Çankırı Yolu, Ilgaz Tüneli ve Kırık Barajı yolu dahil toplam uzunluğu 124,5 km'dir. Kırık Barajı Relokasyon Yolu ihalesi yapılmış olup, 2019 yılında çalışmalara ödenek yetersizliğinden dolayı ara verilmiştir. Kastamonu-Karabük Yolunun Araç Şehir Geçişi bölümünde de çalışmalar devam etmedir” diyerek çalışmalar hakkında bilgi verdi.

İl Koordinasyon Kurulu Toplantısından Maden Teknik Arama Batı Karadeniz Bölge Müdürlüğü tarafından yatırımlar hakkında sunum gerçekleştirildi.

MTA Batı Karadeniz Bölge Müdürlüğü yetkilisi 2019 yılında Kastamonu’da 3 tane projelerinin tamamladıklarını ve projeler kapsamında 34 milyon TL'lik yatırım yapıldığının bilgisini verdi. Gerçekleşen sunumun ardından söz alan Hanönü Belediye Başkanı Serkan Uçar; “Bizim ilçemizde üretime geçen bir maden sektörü var. Tabi ki yer altı madenciliğin ülke ekonomisine katkısı önemli bir yerde. İstihdamın artmasına da vesile oluyor. Fakat çevresel etkileri hiç azımsanamayacak şekilde olumsuz etkileri var. Bizim ilçemizin çevresindeki orman sahalarının genelinde Orman Bakanlığından madencilik hususunda izin istendiğinden genellikle de alınıyor. Bu durum orman köylerinde yaşayan vatandaşlarımızın genellikle ya içme sularına denk geliyor, ya yaşam alanlarına denk geliyor ya da meralarına denk geliyor. Bir şekilde insanları etkiliyor. Biz bunları ÇED Toplantılarında da dile getiriyoruz. İlçemizde büyük firmalar sondaj çalışmaları yapıyor. Biz birçoğunu hangi firmaya ihale edildiğini bilmiyoruz. İlçemizde yapılacak, sondaj ve maden çalışmaları öncesinden bilgilendirmek istiyoruz. Bizde vatandaşımızı bu konularda bilgilendirebiliriz. Bu sondaj makineleri çalışırken kullanılan yağlar ve madeni atıklar firmalar tarafından doğaya bırakılıyor. Firmaların ilçemize geldiğinde bizimle iletişim kursunlar” dedi.

MTA Batı Karadeniz Bölge Müdürlüğü yetkilisi konu üzerine sondaj çalışmalarında herhangi bir kimyasal madde kullanmadıkları ve kimyasal madde kullanımına kesinlikle izin vermediklerini belirtti. Doğaya zarar vermediklerini vurgulayan yetkili, böyle bir durum ile karşılaşıldığında kurumlarına bildirilmesi gerektiğini söyleyerek, belediyenin kurum mühendisleri ile irtibat kurarak, çalışmalar hakkında bilgi alabileceğini ifade etti.

Toplantıda kamu kurum ve kuruluşların yöneticileri yapmış oldukları ve yapacakları faaliyetler hakkında sunumlarını gerçekleştirirken, koordinasyonu gerektirecek konular hakkında da fikir alışverişinde bulundular.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet