İHA - Şeker stoklanmasında uzmanlaşan Kayseri Şeker istif ve tanzim ekipleri şeker çuvallarının stoklanması aşamasında ambarlarda her biri yaklaşık 700‘ er tonluk şeker pramitleri oluşturduklarını ve talep olması halinde günümüzde bu sistemle Mısır piramitlerine alternatif piramitler bile oluşturabileceklerini belirttiler.
Şeker piramit oluşturma yönteminde, birinci sıra bir kilit, bir düz dizi ile ve ikinci sırada, birinci sıradaki düzlerin üzerine kilit, kilitlerin üzerine düz çuvallar konularak başlanılarak ihtiyaç halinde 50 sıra ve daha fazla şeker çuvalı üst üste konulabiliyor.
Pancarın şeker olmasından sonra en önemli ünitelerden birisi olan şekerin stoklanma işinin, pancarın şeker olma aşamalarındaki işler kadar önemli olduğuna dikkat çekildi.
Kayseri Şeker’de bu konuda uzmanlaşan istif ve tanzim ustalarının mesleğin inceliklerini gelecek kuşaklara aktarmaları için yeni ustalar yetişmesine de imkan sağlanıyor.
Şeker piramitlerinin oluşması ve stokların yüklenmesi konusunda uzmanlaşan 15 yıldan beri istif ve tanzim ustası olarak görev yapan Hakan Öztürk, şeker sektörünün okulunun şeker fabrikaları olduğunu, şeker istif ve tanzim mesleğini emekli olan ustalarından, onların da mesleği taş duvar ustalarından öğrendiklerini, şeker ambarlarındaki istiflerinin Mısır piramitlerine benzediğini, talep olması halinde günümüzde bu sistemle mısır piramitlerine alternatif piramitler bile oluşturabileceklerini söyledi.
Kayseri Şeker'de şeker stoklamasında piramit modeli uygulanıyor
Kristal şekerlerin ambarlarda şeker duvarları aracılığı ile stoklanması ve oluşturulan stokların bantlar aracılığı ile yüklenme işinin piramit modeli yapı esasına göre yapıldığı ortaya çıktı.
Yorum Yazın