• Yerel

Kastamonu 'UYAN'dı, şimdi sıra tüm dünyada

8 farklı milletten 40 amatör öğrenci uyuşturucu kullanımına sinema filmiyle dikkat çekti.
Kastamonu 'UYAN'dı, şimdi sıra tüm dünyada
İrfan Salcı -
Türkiye, Kırgızistan, Kazakistan, Tataristan, Özbekistan, Azerbaycan, Türkmenistan ve Rusya uyruklu 8 Kastamonu Üniversitesi öğrencisi uyuşturucudan ölen arkadaşlarını anmak hem de uyuşturucu kullanımına ve uyuşturucunun zararlarına dikkat çekmek amacıyla kamera karşısına geçti.  
 
Daha önceden sinema ve oyunculuk deneyimi olmayan öğrencilerin hiçbir şekilde profesyonel destek almadan çektikleri film büyük beğeni topladı. 

Öğrencilerin Uyan adı verdikleri film 8 farklı dile çevrilerek Türkiye, Kırgızistan, Kazakistan, Tataristan, Özbekistan, Azerbaycan, Türkmenistan ve Rusya'da bulunan üniversitelerde gösterime girecek.
 
Türkiye, Kırgızistan, Kazakistan, Tataristan, Özbekistan, Azerbaycan, Türkmenistan ve Rusya uyruklu 8 Kastamonu Üniversitesi öğrencisi bir araya gelerek örnek bir sosyal sorumluluk projesine imza attı.

Yıllar önce uyuşturucu kullanımı nedeniyle hayatını kaybeden arkadaşlarını anmak, uyuşturucu kullanımına dikkat çekmek isteyen öğrenciler konuyu beyaz perdeye taşımak istedi.
 
Senaryosunu 8 ay gibi bir sürede öğrencilerin yazdığı 52 dakikalık film, kısıtlı imkânlara rağmen öğrencilerin yoğun çalışmaları sonrasında 15 günde çekildi. 
 
Uyuşturucu batağına batan gençlere bir farkındalık oluşturmak isteyen öğrencilerin 40 kişilik ekiple rol aldıkları film Kastamonululardan da büyük ilgi gördü. 8 farklı milletten öğrencilerin rol aldığı filmde öğrenciler, farklı milletlerden olsalar da kardeş olduklarının mesajını verdi.
 
Öğrenciler Uyan adını verdikleri filmi 8 farklı dile çevirerek kendi ülkelerinde bulunan Devlet Üniversiteleri’nde gösterime aldırmak için de çalışmalara başladı.


 
“UYUŞTURUCU MADDE KULLANIMI BÜYÜK PROBLEM”
 
Kırgızistanlı olduğunu, Kastamonu’ya eğitim almak için 2014 senesinde geldiğini anımsatan Filmin başrol oyuncularından Nur Sultan Keneşov, kendisinde film çekme fikrinin olduğunu, çekebileceği filmde insanları nasıl etkileyebileceğini çok kez düşündüğünü söyledi.
 
Fikrini arkadaşları ile paylaştığında ortaya bir senaryo çıktığını belirten Nur Sultan Keneşov:
“Lise zamanında bir arkadaşın uyuşturucu madde kullanımı yüzünden hayatını kaybetmesi bizim için hazır bir senaryo oldu. 8 ay uğraşarak senaryoyu yazdık. Hem kendi ülkemde hem de diğer Türk Milletlerinde uyuşturucu madde kullanımı büyük problem. O yüzden bu filmde farklı milletlerden gelen öğrencileri oynatmayı doğru gördük. Filmi 15 günde hazırlayarak çektik. Film ekibimizde yaklaşık 40 kişi çalıştı.” dedi. 
 
Film işine girerken içlerinde amatör ruhlarının olduğunu dile getiren Keşenov:
“Daha önce hiç böyle bir film çekmemiştik. Ama film çektikten sonra baktık ki milletin verdiği tepkiye göre baya profesyonel bir film çekmişiz. Çok kısıtlı imkanlarla çekebildik.” diye konuştu. 
 
“HEPİMİZ KARDEŞİZ MESAJINI VERMEK İSTEDİK”
 
Filmde rol alan ve Kastamonu Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi Nurzade Satbaldirva, filmi uyuşturucu kullanımına farkındalık göstermek için çektiklerine dikkat çekti.
 
Filmi 8 ay içerisinde çekip bitirdiklerini kaydeden Nurzade Satbaldirva:
“8 farklı Türk Dünyası ülkelerinden öğrenciler filmimizde rol aldı. Birbirimizle olan ilişkimizde de gördük ki hepimiz beraberiz. Hepimiz kardeşiz anlamını vermek istedik. Verebildik diye düşünüyorum. Umarım filmimiz iyi yerlere ulaşır. Bu çektiğimiz filmi Kırgızistan, Azerbaycan, Kazakistan ve diğer Türk ülkelerinde yayınlatmak istiyoruz. Biz bu filmi çekerken diğer ülkelerden olan arkadaşlarımızla daha iyi anlaştığımızı, farklı bir birliktelik olduğunu fark ettik. Bizler diyoruz ki hepimiz ayrı ayrı ülke değiliz aslında hepimiz kardeşiz.” şeklinde konuştu. 
 
“TÜRK DEVLETLERİNİ ORTAK BİR MÜCADELEDE BULUŞTURMAK İSTEDİK”
 
Filmin başrol kadrosunda yer alan Kastamonulu Zafer Emir ise yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Bizler Türk Devletlerinden 8 tanesinin içinde bulunduğu bir sinema filmi çekmek istedik. Hepimiz amatördük. Ama ortaya profesyonele yakın olduğumuzu gösteren bir sonuç çıkardı ortaya. Aldığımız tepkiler en azından bu şekilde oldu. Bizler uyuşturucu batağına batan gençlerimize bir farkındalık oluşturmak istedik. Hem Kastamonu’yu tanıtmak istedik hem de tüm Türk devletlerini ortak bir mücadelede buluşturmak istedik. Filmin çekiminde geçen 7-8 aylık süreç bizim için oldukça zorlu bir süreçti. Baya dikenli yokuşlu bir yoldu. Çok aşırı derecede maddi problem çektik. Yeri geldi 48 saat uyumadan çekimlere devam ettik. Ama sonunda bizler için güzel bir şey ulaştı. Belki de ailelerimiz bu konuda biraz daha bilgili olacaklardır.”
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet