• Yerel

Iğdır'da doğa koruma konferansı

Iğdır’da emniyet mensuplarına 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu, Merkez Av Komisyon Kararları, Biyoçeşitlilik, Biyokaçakçılık ve Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme CITES konularında bir konferans verildi.
Iğdır'da doğa koruma konferansı
İHA - Orman ve Su İşleri İl Şube Müdürü Mete Türkoğlu, Iğdır İl Emniyet Müdürlüğü Gaffar Okan Konferans Salonu’nda, emniyet mensuplarına ‘4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu, Merkez Av Komisyon Kararları, Biyoçeşitlilik, Biyokaçakçılık ve Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES)’ konularında bir konferans verdi.

Türkoğlu, 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu kapsamında; avlanma zamanı, avcı başına bir av günü için türlere göre avlanma limiti, günleri, yasaklanan avlanma araç ve gereçlerinin ticarethanelerde satılması ve bulundurulması, yasak avlanma usulleri, avlanan av hayvanlarının taşınması ve etlerinin değerlendirilmesi ile tüfeklerin taşınması mevzuatı doğrultusunda kuralları açıkladı.

Biyolojik-genetik kaynakların yetkili makamların izni olmadan toplanması ve yurt dışına çıkartılmasının biyokaçakçılık olarak adlandırıldığını belirten Türkoğlu, "Ülkemiz coğrafik yapısı ve konumu göz önüne alındığında farklı biyocoğrafik bölgeye sahip küçük bir kıta özelliği göstermesi nedeniyle biyoçeşitlilik bakımından Avrupa ve Ortadoğu’nun en zengin ülkelerinden birisidir.

Ülkemizde 11 bin 400 çiçekli bitki, 132 memeli hayvan, 106 sürüngen hayvan, 460 kuş türü ve 345 balık türü bulunmaktadır. Ayrıca çok farklı habitat ve ekosistem çeşitliliğine sahiptir. Ülkemiz farklı iklim, flora ve fauna çeşitliliğine sahip olması ve diğer ülkelerde olmayan yalnızca ülkemize ait olan flora ya da faunanın yurt dışına kaçırılan genetik kaynaklarımızın patentli ürünler olarak karşımıza çıkmakta ve ülkemiz ekonomik kayba uğramaktadır” dedi.

Yaban hayat ticaretinin çok büyük bir sektör haline geldiğine dikkate çeken Türkoğlu, “Bu, pek çok hayvan ve bitki türünün yok olmasında veya sayılarının azalmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bitki ve hayvanların ticareti doğal hayatın korunmasına katkı sağlayabileceği gibi, eğer sürdürülebilir yapılmaz ise, nesli tehlike altında olan türlerin yok olmasına neden olabilmektedir” şeklinde konuştu.Konferansın bitiminde İl Emniyet Müdürü Yüksel Babal tarafından Orman ve Su İşleri İl Şube Müdürü Mete Türkoğlu’na plaket verildi.
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet