• Yerel

Ayağınıza kadar gelen mobil kanser aracı

Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü mobil kanser tarama aracı ile halkın ayağına gidiyor.
Ayağınıza kadar gelen mobil kanser aracı
İHA - Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Murat Özdemir, kanserin küresel bir sorun olduğunu ve her yaşta görülebileceğine dikkat çekti.

Yaşam boyunca her 8 kadından birinin meme kanserine yakalandığını, günde 4 kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konulduğunu ve günde 2 kadının bu hastalıktan öldüğünü belirten Dr. Özdemir, erken tanı ve sonrasında tedavinin önemli olduğunu söyledi.

SONUÇLAR 15 GÜN İÇERİSİNDE ALINABİLİYOR
Kanser taramalarına dikkat çeken Dr. Özdemir, “Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı koordinasyonunda ilimizde Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından KETEM’lerde ve Aile Sağlığı Merkezlerinde yürütülen Ulusal Kanser Tarama programları doğrultusunda; Meme Kanseri, Kolorektal Kanserler ve Serviks (rahim ağzı) kanseri için erken tanıya yönelik tarama programları yürütülmektedir.

“Erken Teşhis Hayat Kurtarır” sloganı ile yola çıkarak halkımızın kanser taramalarını onların ayaklarına giderek yerlerinde gerçekleştirmek amacıyla projelendirilen Mobil Gezici Kanser Tarama Aracı Ekim ayında Antalya halkının hizmetine sunulmuştur. Gezici Kanser Tarama Aracında; 30-65 yaş aralığındaki kadınlarımıza HPV DNA testi ile serviks kanseri taraması, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere GGK (Gaitada Gizli Kan) testi bakılarak kolorektal kanser taraması yapılmaktadır.

Araçta Serviks kanseri taramasında, tüm dünyada kabul gören son teknolojik yöntemlerle ideal yöntem olan HPV DNA testi uygulanmakta, numuneler Ankara’da bulunan Ulusal HPV Laboratuvarına gönderilmekte, kadınlarımız sonuçlarını 15 gün içersine aile hekimlerinden veya KETEM’lerden alabilmektedirler. Taramada kullanılan HPV DNA Testi serviks kanseri ile ilişkisi kesin kanıtlanmış olan serviks kanserli hastaların yüzdem 99.9’un da varlığı gösterilmiş Human PapillomaVirusa ait DNA Molekülünü taramakta ve Testin Sensitivitesi yüzde 96, Spesifitesi yüzde 92’dir” dedi.

Bir başka kanser taraması hakkında da bilgi veren Özdemir, “Araçta uygulanan diğer bir kanser taraması da 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkeklere uygulanan Kolorektal kanser taramasıdır. Taramada kullanılan Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) Kolorektal patolojileri henüz premalign veya erken evrede iken tespit edebilmekte, etkin ve basit yöntemlerle tedavi edilmesi mümkün lezyonları yakalamak suretiyle de invazif kanser sıklığını, buna bağlı morbidite ve mortaliteyi düşürerek olası karmaşık, pahalı yorucu tedavileri önlemektir” diye konuştu.
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet