İsmail Çetin Korkmaz

İsmail Çetin Korkmaz

Eva Perón & Juan Perón

María Eva Duarte de Perón (7 Mayıs 1919 - 26 Temmuz 1952), Arjantin Başkanı Juan Domingo Perón'un ikinci eşidir.
Arjantin halkının çok sevdiği Perón, İspanyolca "Küçük Eva" anlamına gelen Evita lakabıyla bilinirdi.
 
Arjantin'in Los Toldos kentinde, beş çocuklu fakir bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi. Babasını yedi yaşındayken kaybetti ve 14 yaşında aktris olmak için Buenos Aires'e gitti. Buenos Aires'te bir süre işsiz ve parasız kaldıktan sonra radyolarda çalışmaya başladı. Radyoda şovlar yaparak ve tiyatroda küçük rollerde oynayarak hayatını devam ettiren Evita, 1944 yılında Juan Domingo Peron ile tanıştı. Genç bir subay olan Juan Peron, 1943 yılında ülke yönetiminde önemli bir görev üstlendi. “Teniente Coronel” yani albay unvanlı Juan Domingo Peron, 1943 yılındaki askeri darbede rol oynayarak siyasete girdi. Çalışma Bakanı olarak hükümette yer aldı ve 'emekçi babası' olarak tanındı.

1944 yılında deprem felaketzedelerine yardım kampanyasına çağrıda bulanan Juan Domingo Peron’la tanıştı ve kaderi değişti. Juan Peron, Eva’yı görünce hissettiklerini şöyle anlatıyordu: “Ona baktım ve dilimin tutulduğunu hissettim.” 24 yaşındaki aktristle 49 yaşındaki albay kısa süre sonra birlikte yaşamaya başladı.

Bu şiddetli eleştirilere neden oldu. Peron eleştirilere, “Beni bir artistle yaşadığım için kınıyorlar. Ne yapmamı istiyorlar yani? Bir aktörle mi yaşayayım?” cevabını verecek kadar şiddetle direndi. 22 Ekim 1945’de evlendiler. 1946’da Peron Arjantin Başbakanı oldu. Eva ise artık ‘first lady’ydi. Eva’yı halk çok sevdi, onu ‘küçük Eva’ anlamına gelen Evita diye çağırdı. Eva karın ağrıları çekiyor, sık sık bayılıyordu. Rahim kanseri olmuştu.

Evita, kocasının diktatörlüğü döneminde kadın hakları için çalıştı ve aktif anlamda siyasetin içinde yer almamasına karşılık, her zaman siyasetle ve halkla içiçe oldu. İşçi sendikalarının örgütlenmesinde önemli rol üstlendi ve 1947 yılında kadınların oy verme hakkı elde etmesini sağladı. Fakir halka yiyecek, para ve ilaç yardımında bulundu, çocuklar için de yardım kampanyaları düzenledi.

1951 yılında sağlığı bozlumaya başlayan Evita, bir ameliyat geçirdi. Halka Apandist amelyatı olarak yansıtılmasına rağmen, hastalığı ciddiydi. Rahim kanseri olmuştu.. Ama kendisine söylenmedi, ‘apandist’ denildi. 26 Temmuz 1952’de öldü. Juan Peron ona muhteşem bir cenaze töreni yaptı. Arjantin halkı ardından uzun süre yas tuttu. Aşırı boyutlara varan halsizlik ve yorgunluk ile başetmekte oldukça güçlük çekiyordu. İlerlemiş olan hastalığını iyleştirmek için yapılan ameliyatlar yararlı olmadı. Bir süre sonra Evita, destek almadan ayakta duramayacak hale geldi.

Tedavisi için gittiği Amerika'da kemoterapi gördü. O dönemde çok yaygın olmayan bu tedavi şekli ilk defa bir Arjantin vatandaşına uygulanmaktaydı. Sonuçsuz kalan çabaların ardından, 26 Temmuz 1952'de, henüz 33 yaşında, hayata veda etti. Ölümünün ardından Arjantin'de geniş çaplı bir yas ilan edildi. Eva'nın cenazesi, ölümünden sonra da halkın görebilmesi için mumyalandı.

Ölümünden sonra gerçekleşen askeri darbe ile, Juan Peron'un iktidarı yıkıldı ve Evita'nın sergilenmek için hazırlanan cenazesi 16 yıl boyunca ortadan kayboldu. Askeri Hükümet, Peron çifti ile ilgili bütün dokümanlara yasaklar getirdi. 1973 yılında askeri yönetim sona erdi ve sürgünden dönen Juan Peron, üçüncü kez başkan seçildi. Juan Peron'un 1974 yılındaki ölümünün ardından, Evita'nın İspanya'daki cenazesi tekrar Arjantin'e getirilerek, Buenos Aires'teki aile mezarlığına defnedildi.

Hakkında pek çok film çekilen ve kitaplar yazılan Evita, Arjantin tarihinde bir efsane olarak herzaman yerini korudu.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet