Adı konmamış 3. Dünya harbinin yaşandığı günümüzde savaş alanlarının daha ziyade enerji ve ticaret güzergâhlarının paylaşılmasında yaşandığı görülmektedir.
Hakkında
2019 yılı yeni bir başlangıç oldu, Allah nasip ederse bundan sonra OGÜNHABER'de siz değerli dostlarla beraber olacağız.
Son birkaç yıldır Doğu Türkistan'da yaşananlar meseleyi Çin'in bir içişleri problemi olmaktan çıkarmış, bütün dünyanın gözlerinin bölgeye çevrilmesine neden olmuştur. Bununla beraber bölgede yaşananlara dair birçok provokatif ve manipüle edilmiş haber, haber görseli ve bilgi paylaşımının ortaya çıkardığı bilgi kirliliğini de had safhaya ulaşmış durumdadır.
İsa Yusuf Alptekin Vakfı olarak kardeş vakıf ve derneğimiz Doğu Türkistan Vakfı ve Doğu Türkistan Genlik Derneğimizin müştereken tertip ettikleri "yetim ve öksüz Doğu Türkistanlı evlatlarımızın sünnet organizasyonu" vesilesiyle tanışma fırsatı bulduğumuz Cengiz Aygün beyefendi bunca olayın yaşandığı ve birçok bilgi kirliliğinin bulunduğu Doğu Türkistan konusunda OGÜNHABER'de yazmamızın isabetli olacağından bahsedince bizlere de teklifi değerlendirmek düştü. Cengiz Aygün beyefendiye bu vesile ile teşekkür ediyorum. Evet, hem zamanı hem de yeri itibariyle isabetli olduğunu düşündüğüm bu mecrada, bundan sonra, şimdilik haftada bir yazı ile, siz değerli okurlarımızın karşısında olacağım. Tabi Doğu Türkistan başta olmak üzere Çin, Uzak Doğu Asya, Asya-Pasif ve Türk Dünyasını da es geçmeden…
Hayırlar getirmesi temennilerimle… Rabbim utandırmasın…
Doç. Dr. Ömer Kul kimdir?
Arsin / Trabzon’da doğdu (1973). Bursa İmam-Hatip Lisesi’nden (1991) ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden (1997) mezun oldu. Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “XV-XVI asırlarda Köprülü/Titov-veles Kazası (1453-1544)” başlıklı teziyle yüksek lisansını (2000), İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde "Osman Batur ve Doğu Türkistan Milli Mücadelesi (1941-1951)” başlıklı teziyle doktorasını tamamladı. Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi (1997-2000), Ayrıca Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde Araştırma Görevliliği yaptı (2000-2002-2010-2012). Halen İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde öğretim üyesidir ve Türk Tarihi Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmaktadır. İsa Yusuf Alptekin Vakfı Başkanı ve Doğu Türkistan Vakfı Genel Sekreterliği görevlerini de yürüten Ömer Kul, evli ve iki evladı vardır. Ömer KUL'un çalışmaları daha ziyade Doğu Türkistan, Türk Dünyası ve Çin üzerine yoğunlaşmıştır.
Doç. Dr. Ömer KUL'un yayınlanmış çalışmaları;
1- Esir Doğu Türkistan İçin-1 İsa Yusuf Alptekin’in Millî Mücadele Hatıraları (Berikan Yay., Ankara 2010),
2- Esir Doğu Türkistan İçin-2 İsa Yusuf Alptekin’in Millî Mücadele Hatıraları (Berikan Yay., Ankara 2008),
3- Baturlar: Doğu Türkistan Millî Mücadele Tarihi (1930-1949) (Berikan yay., Ankara 2009)
4- On Yıla Sığan Efsanevi Ömür: Osman Batur Han (Doğu Türkistan Göçmenler Derneği Yayını, İstanbul 2011),
5- 100 Soruda Doğu Türkistan (Rumuz yayınları, İstanbul 2017) başlıca eserleridir.
6- Muhteşem Süleyman’ın I. Viyana Kuşatması (BKY, İstanbul 2006 ),
7- Şu Pontus Dedikleri (Togan Yay., İstanbul 2008)
-
Büyük Oyun: Doğu Türkistan’ın stratejik önemi
-
Doğu Türkistan ve Çevresinde Çin, ABD ve Rusya'nın Küresel Mücadelesi
Globalleşen ve bir nevi köy haline gelen günümüz dünyasında bölgesel kargaşalıkların kısa zamanda uluslararası boyut kazandığı görülmektedir.
-
8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Doğu Türkistan'da kadın olmak
Öncelikle 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde bütün kadınların Kadınlar gününü kutluyor, hak ettikleri mutlu bir hayat sürmelerini diliyorum.
-
Yalta Konferansı'ndan bugüne…
Yıl 1942...
-
Doğu Türkistan'da Toplama Kamplarına Dair-3
Son dönemlerde kamplara ve dolayısıyla uygulamalara gösterilen tepkilerin artması Çin'in yeni bir oyun başlattığını gösterdi.
-
Doğu Türkistan'da Toplama Kamplarına Dair-2
Toplama Kamplarına dair ilk yazımızda kampların gelişim süreci ve oluşturulan korku ikliminden bahsetmiştik. Bu yazımızda ise Kamplara kimlerin alındığına ve kamplardaki uygulamalara değineceğiz.
-
Doğu Türkistan'da Toplama Kamplarına Dair-1
Kamplar, Emperyalist devletlerin Afrika ve Asya'dakine veya Stalin'in Sibirya'dakine, Mao'nun 'Kültür Devrimi (1966-1976)' sırasında Çin'in tamamında veya II. Dünya Harbi'nin en cafcaflı günlerinin hemen öncesinde Alman Diktatör Adolf Hitler'in Nazi kamplarına benzer bir şekilde 21. yüzyılın ilk çeyreğinde ama bu sefer Uzakdoğu'da yani Çin'de ortaya çıktı.
-
Merd-i Kıpti şecaat arz ederken sirkatin söylermiş..
8 Şubat'ı 9 Şubat'a bağlayan gecenin daha ilk dakikalarında sosyal medya hesaplarında meşhur Uygur Ozanı Abdurrehim Heyit'in Çin zindanlarında işkenceyle öldürüldüğü haberi yayılmaya başlamış, Türkiye'ye de birkaç defa getirilmiş olan Heyit'in şehadet haberi büyük bir infiale neden olmuştu.
-
Doğu Türkistan da neler oluyor?
2016 yılı Mart ayından bu yana Doğu Türkistan'da yaşanan gelişmeler gerçek mana da bir kültürel asimilasyon ve ırkı aşağılama olarak değerlendirilebilir.