Başbakan Binali Yaldırım, Elazığ’dan öğrencilere burs müjdesi verdi. Yıldırım, "2003’te öğrenci başına 45 lira burs veya kredi veriyorduk, 2018’de bu rakam 470 lira olacak. 425’di hadi bakalım bu sene 470’e çıktı. Bunu da ilk Elazığ’da açıklamış olduk" dedi.
Elazığ’a gelen Başbakan Binali Yıldırım ilk önce Fırat Üniversitesinin Atatürk Kültür Merkezi’ndeki 2017-2018 Akademik yılı açılış ve doktora törenine katıldı. Harput ilahisi, Erzincan yöresine ait türkülerinin yer aldığı dinletiyle başlayan programda Fırat Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Kutbeddin Demirdağ, konuşma yaptı. Daha sonra Fırat Üniversitesi Milli Senato kararı ile Rektör Prof.Dr. Kutbeddin Demirdağ tarafından Fahri Doktora belgesi Başbakan Binalı Yıldırım’a verildi.
"2017-2018 Akademik öğrenim yılınız hayır olsun" diyerek sözlerine başlayan Başbakan Binali Yıldırım, "Demokrasimizin gelişmesi, kalkınma sürecimizin tamamlanması, hukuk devletinin daha da güçlenmesinde üniversitelerimiz büyük rol oynamaktadır. Türkiye’yi son 15 yılda nereden nereye getirdiğimizi anlamak için sadece üniversitelerimize de bakmak yeterlidir. Türkiye’yi taşıyacak nesilleri yetiştirmek de bizim görevimiz. Türkiye’nin geleceği siz değerli hocalarımızla inşa ediliyor. Sevgili gençler, sizlerin en donanımlı bir şekilde yetişmesi bizin en öncelikli amacımızdır. Üniversite yılları altın yıllardır. Mezun olduktan sonra bu ortamı çok özleyeceksiniz. Sizin için altın fırsatı en iyi şekilde değerlendirmelisiniz" dedi.
Söz sahibi milletler arasında yer almak için zamanının çok iyi değerlendirmesi gerektiğini dile getiren Başbakan Yıldırım, "Şuanda zaman, paranın önüne geçmiştir. Hani vakit nakittir deriz ya bu gerçekten doğrudur. Onun için yapacağımız en iyi iş kendimizi tam donanımlı hazırlamamız lazım. Gençlik psikoloji bugün olmazsa yarın olur gibi düşünceler var ama unutmayın zaman su gibi akıp geçiyor. Üniversiteler sadece eğitim ve öğretim aldığımız yerler değil. Elazığ’ın gelişmesini kalkınmasını da sürükleyen en önemli varlığımız üniversitemiz. Son 15 yıla bakalım. Son 15 yıl Türkiye’nin her alanda değişimi yaşadığı yıllardır. Çok uzağa gitmeyelim 2002’nin Kasım ayında göreve başladığımda Elazığ’a doğru dürüst uçak seferi yoktu. 2003 sonunda Elazığ Havalimanının toplam yolcu sayısı 70 bin, 2016 sonuna geldiğimizde 1 milyon 25’bine ulaşmış. Nereden nereye. Türkiye’deki gelişimi değişimi anlamak için sadece Elazığ’daki havacılığın gelişimine bakmak yeterli. Elazığ’daki işler bunlarla sınırlı değil. Elazığ’ın komşu illere bağlantı noktası yoktu. Şimdi otoyol gibi bölünmüş yolları var. Şimdi bir çevre yolu da kuzeye yapıyoruz. Artık Elazığ dünyanın en gelişmiş şehirlerindeki gibi dış çevre yoluyla kuşatılmış geleceğini inşa etmiş hale getiriyoruz" diye konuştu.
"YOLLARI BÖLERİZ DE TÜRKİYE’Yİ BÖLDÜRMEYİZ"
15 yıl içinde Türkiye’yi 3 kat büyüttüklerini aktaran Yıldırım, "230 milyar dolardan, 863 milyar dolar milli gelir seviyesine çıkarttık. Zaman zaman aklınıza geliyordur. Sürekli son 15 yıldır artık yüzlerine alıştık başka bir değişiklik olsa iyi olur diye düşündüğünüz olabilir. Biz değişime karşı değiliz. Daha iyi yapacak varsa buyursun gelsin, başımızın gözümün üstünde yeri var. Bugüne kadar hep ülkemizi hem içeride hem dışarıda itibarını yükseltmek, insanımızın gelecek umudunu hedefini gerçeğe dönüştürmek için çalıştık çabaladık. Taş üstüne taş koyduk, laf üstüne laf koymadık. Sorunlarımızı torunlarımıza havale etmedik. Sorunlarımızın üzerine kararlı bir şekilde gitti. Yolları böldük, hayatları birleştirdik. Yolları böldük, gönülleri birleştirdik. Yolları böleriz de Türkiye’yi böldürmeyiz. Etrafımızda bir şer çemberi oluşturulmaya gayret ediliyor. Bu oyun yeni değil. Bu oyunun 100 yıldan fazla geçmişi var. Ta bin 860’lara gidiyor. O günden bugüne yarım kalmış hesaplar var. O gün Osmanlı ile o hesabı görmeye çalıştılar, şimdi de Türkiye Cumhuriyeti ile bu hesabı görmeye çalışıyorlar. Ama şunu herkes bilsin bu aziz millet 15 Temmuz’da herkese, bilen bilmeyen, 7 düvele Türk milletinin nasıl bir millet olduğunu göstermiştir. Bayrağı indirmemiş, ezanları dindirmemiştir. Onun için değerli konuklar ülkemizin geleceği her bakımdan parlaktır. Yarınımız bugününüzden çok daha güzel olur. Hiç endişeniz olmasın. Biz sizlere her yönüyle gelişmiş, sorunlarını çözmüş bir ülke emanet etmek için başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere ekip olarak çalışıyoruz" ifadelerini kaydetti.
ÖĞRENCİLERE BURS ZAMMI MÜJDESİ
Üniversitelerle ilgili son 15 yıla değinen Başbakan Yıldırım, "Türkiye’nin 81 ili var 76 üniversitesi vardı. Her ilde üniversite yoktu, bazı büyük illerde çok üniversite var, bir çoğunda yoktu. Bugün her ilimizde üniversite var. 76’dan 185’e çıkmışız. Fakülte sayısı 15 yılda 3’e katlamış. Bütün üniversitelerde fakülteler var. Öğrenci sayımız 7 milyonu aşmış. 7 milyon demek BM’ye üye olan 60 ülkenin nüfusundan fazla. Okullara bilgi ve iletişimle ilgili her türlü alt yapıyı yapmışız. Sadece yol yapmamışız, akıl yolu yapmışız. Doğuda ne varsa, batıda o var. İletişimde sayısal uçurumu ortadan kaldırdık. Şuanda okullarımızda etkileşimli tahtalar var, internet bağlantısı var, merkezi sistemler hocalarımız imtihan yapabiliyorlar. Bir ilden başka ile gelen öğrencileri yurt ihtiyacıydı. Burada eksiğimiz henüz bitmiş değil. Yurt kapasitesinin daha da arttırılması lazım. Bunun için daha da gayret ediyoruz. 190 yurdumuz vardı, 562 yeni yurt buna ilave ettik 752’ye çıkarttık. Hizmet standartlarını yükselttik, koğuş sistemi vardı, şimdi otel odaları gibi 3 öğrencinin bir odada kalacağı yurtlarımız var. Öğrencilerimiz burs ve kredi ile desteklendi. 2003’te öğrenci başına 45 lira burs veya kredi veriyorduk, 2018’de bu rakam 470 lira olacak. 425’di hadi bakalım bu sene 470’e çıktı. Bunu da ilk Elazığ’da açıklamış olduk. Bunlar önemli gelişmeler yeterlimi yetmez. Şimdi Türkiye Dünyanın 17 büyük ekonomisi itibariyle ülkesi. Hedefimiz Türkiye’yi iki elin parmağı ile gösterilen ülkeler arasına sokmak. Aslında satın alma gücü kalitesine göre 13’üncülüğe yükseldi. Avrupa’da son 15 yılda 3 tane ülkeyi geride bıraktık. Avrupa’nın 5. Ülkesi konumuna geldik. Türkiye’nin potansiyeli ve imkanları büyük" şeklinde konuştu.
"IRAK’IN, SURİYE’NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ ÜZERİNE OYNANAN OYUNLAR, DOĞRUDAN TÜRKİYE’YE İLGİLENDİRİYOR"
Irak’ta bir takım gelişmeler olduğunu ve Kuzey Irak’taki referandum hatırlatan Yıldırım, "Fakat dinleyen mi oldu? Şimdi ne oldu başladıkları yere geldi. Bütün kazanımlarını kaybetti. Tabi şartlar ne olursa olsun biz bu coğrafyada biz biriz, beraberiz. Hiçbir zaman burada olup bitenden orada yaşayan kardeşlerimize bir zarar gelmesini istemeyiz. Bizim derdimiz, burada birliği, beraberliği, kardeşliği bozmaya çalışan dış aktörlerledir. Buradaki dış aktörler ülkemizin güney sınırları boyunca hem Irak’ta, hem Suriye’de, yeni bir yapay devlet hevesi içerisinde girmiştir. Ancak şunu herkes bilmelidir ki. Bu aziz millet buradaki şer ittifakına asla müsamaha göstermeyecektir. Bölgedeki statü değişikliği, Irak’ın, Suriye’nin toprak bütünlüğü üzerine oynanan oyunlar, doğrudan Türkiye’ye ilgilendiriyor. Hiç kimse bu Türkiye’nin işidir diyemez. Tarihsel geçmişimize baktığımızda bu sınırların hangi şartlarda oluştuğunu hepimiz biliyoruz. Sınırın o tarafı ile bu tarafı arasında bir fark yok. Bu Türkiye’nin milli güvenlik meselesi olmaya devam edecek. Bizim amacımız bölgede barışın, kardeşliğin yerleşmesidir. Buradaki olacak her türlü olumsuzluğun faturasını yükünü biz karşılıyoruz. Hiçbir katkısı olmayan, sorun üretmekten başka hiçbir rolü olmayan ülkelerin racon kesmesi asla ve asla kabul edilir bir şey değildir. Onun için sevgili gençler, katılımcılar aman oyuna gelmeyelim. Biz bir olursak, iri, diri olursak, birlikte Türkiye olursak bize kimse bir şey yapamaz" ifadelerini kullandı.
"ŞEYTAN TAŞLAMADAN ARTA KALAN ZAMANLARDA ÜLKEYİ KALKINDIRMAK İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞTIK"
Zaman zaman oyunlar oynandığını dile getiren Yıldırım, "Bir zaman sağ sol, bir zaman alevi Sünni, olmadı PKK, olmadı DHKP-C, olmadı FETÖ, maalesef bizim enerjimizi azaltan, medeniyet yolculuğumuzu yavaşlatan bu şer yapılanmalarına karşı artık daha tedbirli olmamız, daha uyanık olmamız lazım, büyük fotoğrafa geleceğe odaklanmamız lazım. Gelecek bizim, sizlerin, buradan 30 sene öncesine gidin. Şimdi tersine dönüyor. Zenginlik noktaları doğuya gidiyor. Hangi yöne giderse gitsin geçeceği yer bu topraklardır, Anadolu topraklarıdır. Havacılık 1970 yılında Amerika’daydı, 80 yıllarda Avrupa’nın batısına geldi. 90’lı yıllarda orta noktaya geldi, şimdi havacılığın kalbi merkezi Türkiye oldu. Türkiye 2003 yılında dünya havacılık pastasından yüzde yarımdan az pay alıyordu. 0.45, şimdi 2’nin üzerine çıktı. Başka değişle 30 milyon iç dış hat yolcudan çıktık 200 milyona 15 sene içinde. Onun için dünyanın en büyük havalimanını biz yapıyoruz. Bunu yapınca bazılarının keyfi kaçıyor, kıskançlık başlıyor. Ne yapalım da bu işleri yavaşlatalım, engelleyelim. Gezi olayları arkasında ne var biliyor musunuz? Türkiye’nin faizlerinin yüzde 5’in altına düşmesi, enflasyonunun yüzde 6’lara inmesi, İMF’ye olan borcunu ödemiş olması var. Dahası dünyanın en büyük havalimanının ihalesini yapmış olması, dünyanın en geniş köprüsünün Yavuz Sultan Selim’i inşaat etmeye başlamış olması var. 2008’de küresel bir kriz oldu. Hala devam ediyor. Dünya küçüldü. Ekonomik olarak küçüldü. 80 trilyon dolarlık dünya serveti, 40 trilyona geriledi. Şuanda eski günlere gelebilmiş değiliz. Son 2 yıl boyunca büyümemiz ortalama 5,5, dünyanın iki katı. Peki neye rağmen. Yaşadığımız olaylara bakın. Küresel kriz var, darbe girişimleri var. Cumhurbaşkanlığı seçtirmemek için 360 icadı var. Gezi olayları var. Bütün bunlara rağmen Türkiye büyümeye devam ediyor. İşte bu Türkiye’nin farkını ortaya koyuyor. Bu olayların 10’da biriyle başka bir ülke kalsaydı, yerle bir olur, bir daha belini doğrultamazdı. Hem bu odaklarla, engellerle mücadele ettik. Tabiri caizse şeytan taşlamadan arta kalan zamanlarda ülkeyi kalkındırmak için var gücümüzle çalıştık" diye konuştu.
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI AÇIKLAMASI
3,5 milyon genci ilgilendiren üniversite sınavlarına değinen Yıldırım, "Üniversite giriş sınavlarında bir değişikliğe gidiliyor. Aslında biraz sadeleştirme. Yani 2 kademeli seçimden, yine 2 kademeli ama aynı günde yapılacak sisteme dönüşüyor. Yüksek Öğretim Kurumları sınava altında 2 oturumda gerçekleşecek bir sınavdan bahsediyoruz. Böylece öğrencilerimiz 3-4 ay boyunca üniversite giriş telaşı ve stresi ile yaşamasın istiyoruz. Esasında üniversitelerde geldiğimiz nokta bugün liselerin mezun ettiği sayı ile üniversitelerimizin kabul ettiği sayı hemen hemen aynı. Ama geçmişten gelen 2 milyon 400 bin öğrencimiz var. İkincisi de en güzel üniversiteye girmek istiyor. Bu sefer orada bir sıkışma oluyor. Tabi ki seçici sisteme ihtiyaç var. Bunu belirleyecek olanda 12 yıllık temel eğitimden aldığınız bilgi birimi artı sınav. Nereyi hak ediyorsanız oraya girmiş olacaksınız. Üniversite sınavı gittikçe rahatlıyor. Yapmanız gereken temel eğitimde kafasını şekillendirme hangi alana gideceğinizi şekillendirmek. TEOG’u da değiştiriyoruz. Herşeyi niye değiştiriyorsunuz diye sorarsanız, değişim daha iyisine getiriyorsa durmadan değiştirmeniz lazım" diyerek sözlerini tamamladı.
Törene Başbakan Binali Yıldırım’ın yanı sıra, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Tunceli Valisi Tuncay Sonel, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Mehdi Eker, Öznur Çalık, AK Parti Milletvekilleri, il protokolü, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.
15:05 Kocaelispor’dan, kongre üyelerine bilette yüzde 10 indirim müjdesi
15:05 Yıldız Erkekler Dart müsabakaları tamamlandı
15:03 Niğde’de kamyon devrildi: 1 ölü, 1 yaralı
15:01 Galatasaray, Dinamo Kiev maçı hazırlıklarına başladı
15:01 Bakanı Fidan: “Ateşkesin kalıcı hale getirilmesi ve Gazze’ye acil insani yardım ulaştırılmasının takipçisi olacağız”
15:01 Kırklareli’nin beyaza bürünen yüksek kesimleri, karın ve doğanın uyumunu gözler önüne seriyor
15:00 Maltepe’de yangında yaralanan kadın hastanede hayatını kaybetti
14:56 Eskişehirspor hazırlık karşılaşmasını farklı kazandı
14:56 Minibüs şoförlerine ’nitelikli dolandırıcılık’ semineri
14:55 Yeşilkent Kavşağı’nda trafik akışı değişikliği
14:53 Bodrum’da yağışlar barajları doldurdu
14:51 Duyarsız sürücüler görme engelliler için tehlike saçıyor
14:48 Bakan Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu’na başvuranların sayısını açıkladı
14:46 Celal Kadooğlu: "Yanlış hesap Şam’dan dönecek"
14:46 Komiser yardımcılığı sınavının sorularını sızdıran şahıs yakalandı
14:45 Park halindeki araca kaldırım taşı fırlattı
Başbakan Yıldırım’dan öğrencilere burs müjdesi
Elazığ’a gelen Başbakan Binali Yıldırım ilk önce Fırat Üniversitesinin Atatürk Kültür Merkezi’ndeki 2017-2018 Akademik yılı açılış ve doktora törenine katıldı.