BALIKESİR/İHA- Devrin vebası kanser hastalığının her geçen gün artması vatandaşları içerisinde kimyasal karışımların bulunmadığı doğal ürünlere yöneltti. Balıkesir’de Demirciler Caddesi üzerinde toprak mamulleri ürünleri satan İbrahim Kaçar, son yıllarda kanser hastalığının artması nedeniyle vatandaşların topraktan üretilen güveç ve testi gibi ürünlere rağbet gösterdiğini söyledi.
Balıkesir’de toprak mamulleri ürünleri satan İbrahim Kaçar, son yıllarda kanser hastalıklarının artması ile birlikte özellikle testi ve güveç satışlarının arttığını belirtti. 15 yıldır bu işi yapan ve Balıkesir’de meslekteki son kişi olduğunu söyleyen Kaçar, "Bu işi 15 yıldır yapıyorum ve sanıyorum ki ben bu işin Balıkesir’de sonuncusuyum. Sanırım benden başka da yapan olmaz. Toprak mamulü ürünleri Balıkesir bölgesinde sadece İvrindi’nin Kayapa Mahallesi’nde yapılıyor. Orada da bunun üretimini yapan 6 kişi var hepsi de 65 yaşın üzerinde. Gençlerden bu işi yapacak yok. Bu da demek oluyor ki ilerleyen zamanlarda bu iş hiç olmayacak" dedi.
Toprak mamullerini vatandaşların artık daha çok tercih ettiğini fakat üretimin azaldığını söyleyen Kaçar, "Bugün su içmek için testiler ve bardaklar var, düğünlerde kırmak için testiler var, birikim için kullanılan ve son zamanlarda revaçta olan kumbaralar var. Sarma veya dolma üzerine konan sarma taşları var. Son zamanlarda da cezve ve çaydanlıklar tercih ediliyor. Doğal ortamda yapılan ve lezzeti değiştiren toprak mamulleri bunlar. Biliyorsunuz kanser hastalıkları son derece arttı. Toprak da en doğalı olduğu için tercih ediliyor" dedi.
Sattıkları ürünlerin eskiden sadece turistler tarafından tercih edilen ya da hediyelik eşya olarak görüldüğünü söyleyen Kaçar, "Toprak mamulleri eskiden turistik ve hediyelik eşya gibi gözüküyordu. Son zamanda artık sağlık açısından ihtiyaç olarak görülüyor. Güveçlerde yemek çok lezzetli olur. Saksılar ise çiçek ekmek için birebirdir. Plastiğe göre çok daha iyidir ve topraktan hava alır. Ayrıca bu toprak mamullerinin hediyelik eşya olarak kullanılan ürünleri de çok fazladır. Evde, iş yerinde kullanılan çeşitleri vardır" şeklinde konuştu.
Bazı testilere çeşme de taktıklarını söyleyen İbrahim Kaçar, toprak mamullerinde fiyatların uçuk olmadığını belirterek, "Yemek yapmak için bir güveç 10 lira 15 lira arasında, kumbaralar 5 lira 7 lira arasında ve testiler ise 10 liradan başlayıp, 25 liraya kadar devam ediyor. Testiler hem faydalı, hem de serin tutar. İçerisine soğuk su koyduğunuz zaman uzun süre durur, ısınmaz. Bizim dükkanda en yüksek fiyat küp. Bunun fiyatı 120 lira. Bunu su içmek için, pekmez koymak için ve bazıları da peynir koymak için kullanıyor. Mesela biz bunlara çeşme takıyoruz su içmek için oluyor o zaman. Toprak ürünlerini hem sağlığınız için, hem lezzet için kullanabilirsiniz" diye konuştu.
İş yerine testi almaya gelen bir müşteri ise, "Evimde plastik ürün kesinlikle kullanmıyorum. Testiler doğal oluyor. Ben bununla ayran çalkalıyorum. Onun doğal kokusu da bana yetiyor. Evimizde soba olduğu için güveçte yaparım yemeğimi. Her şeyi doğal tercih ediyorum" dedi.
01:26 Parktaki kavgada 2 kişi bıçakla yaralandı
01:18 Yemen topraklarından İsrail’e füze saldırısı: Sirenler çaldı
01:17 Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Khan, üye ülkeleri Netanyahu ve Gallant hakkındaki tutuklama emrini uygulamaya çağırdı
01:13 Malazgirt’te uzman çavuş evinde ölü bulundu
00:47 Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığı önleme komisyonuna üye seçimi kararı Resmi Gazete’de
00:45 Tabancasını temizlerken 8 yaşındaki çocuğu vuran polis alkollü çıktı
00:45 Kayseri’de kaçakçılara yönelik "huzur" operasyonu: 79 bin makaron ele geçirildi
00:42 Zorunlu karşılıklarda değişiklik kararları Resmi Gazete’de
00:32 Kuzey Marmara’da araç bariyerlere girdi: 2 yaralı
00:31 Merkez Bankası: Kısa vadeli Türk lirası mevduata uygulanan zorunlu karşılık oranı yüzde 15’ten yüzde 17’ye çıkarıldı
00:29 Merkez Bankası: Yabancı para mevduata uygulanan zorunlu karşılık oranı yüzde 5’ten yüzde 4’e düşürüldü
00:19 Van’da 5 düzensiz göçmen yakalandı
00:18 TCMB'den TL mevduatta artışla uyumlu sadeleşme adımları
00:17 Elazığ’da otomobil takla attı: 1 ölü
00:10 İncirliova’da sağanak yağış etkili oldu
00:04 Kazakistan'da askeri ve sivil tesislerin güvenliğinin sağlanması için acil talimat verildi
Topraktan sofraya
Devrin vebası kanser hastalığının her geçen gün artması vatandaşları içerisinde kimyasal karışımların bulunmadığı doğal ürünlere yöneltti.