Yaptığı sanatın isminin ’Muarrak’ olduğunu ve 700-800 yılık bir geçmişi olduğunu belirten 25 yaşındaki sanatçı "Trabzon’a Afganistan Hazaraları Kültür ve Dayanışma Derneği’nin davetlisi olarak geldim. 10 yıldır bu sanatla uğraşıyorum. Yaptığım sanatın tarihi çok eskilere dayanıyor. Bu sanat ilk olarak 1200’lü yıllarda İran’da İlhanlılar Dönemi’nde ortaya çıktı ve günümüze kadar geldi. O dönemler ağaç ve tahta değil de seramik kullanılarak yapılıyordu. Daha sonra tahta ve ağaç parçalarından yapılmaya başlandı. Yaptığım eserlerin hepsinde ağaç ve ahşap parçalarının kendi renklerini kullanıyorum. Tamamen doğal ve boyama yok. Tahta parçalarını boyayıp yapanlar da var ancak ben bunu tercih etmiyorum. Şuana kadar kaç tablo yaptığımı hatırlamıyorum ancak çok sayıda eserlerim var. Hindistan, Afganistan ve İran’da sergi açtım. Trabzon’a da sergimi açmak için geldim” dedi.
Muarrak eserin yapım aşamalarını da anlatan Jafari "Sanatçı ilk olarak, geleneksel motiflerden ilham alarak kendi modelini ince bir kağıt üzerine çizer ve bunu üç tabakalı bir tahta üzerine yapıştırır. Sonra çok ince küçük çiviler yardımıyla, genellikle bir çeşit palmiye ya da gül ağacından olan 5 mm. kalınlığındaki asıl zemin üzerine tutturup kıl testereyle dış çizgilerini dikkatlice keser. Motifin tüm çizgilerinin kesimi tamamlanıp asıl zemin, motiflerinin yeri boş kalmış bir tablo haline gelince üç tabakalı tahtayı ondan ayırır. Muarrak ustası eserini tamamlamak için motifin çeşitli kısımlarını, tabloda olmasını tasarladığı renklerdeki ahşap levhalardan (ki bu ahşapların her birinin kendine özgü doğal renkleri vardır) yeniden keser ve tabloda bulunması gereken yere yerleştirip yapıştırır" diye konuştu.
Böbrek hastası olduğunu ve eserlerinden ve sergilerinden kazandığı parayı tedavisinde kullandığını da kaydeden Jafari, "Böbrek hastasıyım, diyalize giriyorum. Kazancımı bu yoldan elde ediyorum. Kazandığım parayı da tedavimde kullanıyorum. Tablonun yapılışı basitliğine ve zorluluğuna göre değişiyor. Normalde bir tabloyu 1 ayda bitiriyorum. Zor tablolar daha çok zaman alabiliyor. Tabloya dokunduğunuzda adeta doğayı hissedebiliyorsunuz. Çizgi ve renkler tamamen doğal. Kullandığım ağaç ve tahta parçaları genellikle Afrika’dan geliyor” ifadelerini kullandı.
13:08 Stratonikeia'nın tiyatro kısmında da 2 bin 250 yıllık kanalizasyon sistemi bulundu
13:07 İstanbul'un yüksek kesimlerinde etkili olan kar sürücülere zor anlar yaşattı
13:06 Stellantis yeni çok enerjili platformu "STLA Frame"i tanıttı
13:01 Suriyeli müzisyen Lena Chamamyan, Türk dinleyicilerinin sanata ilgisinden memnun
12:52 Yurdun doğu bölgesindeki bazı iller için kar ve kuvvetli sağanak uyarısı
12:48 AK Parti Milletvekili Sağlam, yılda en az 7 milyon adım atmayı hedefliyor
12:48 Samsun’da kar yağışı etkili oldu
12:48 Elazığ Kitap Fuarı’na vatandaşların ilgisi sürüyor
12:48 Başkan Güler: "Öğretmenlerimiz, yarınlarımızın mimarıdır"
12:46 Nevşehir -Aksaray karayolu ulaşıma kapandı
12:46 Melikgazi Belediyesi ekipleri karla mücadele için sahada
12:45 Karaman, mevsimin ilk karıyla beyaza büründü
12:45 Hediye duvar halısı ile başlayan merak koleksiyona dönüştü
12:43 TBMM Başkanı Kurtulmuş, öğretmenlerle buluştu
12:43 Isparta’da öğretmenler gününe tatlı bir dokunuş: gül ve elma aromalı ’Öğretmen Çikolatası’
12:43 Devrek’te “ Öğretmenler Günü” çeşitli etkinliklerle kutlandı
Ağaç kabukları ve ahşap parçaları ile tablo yapıyor
Afgan uyruklu Golmohammad Jafari, küçük ahşap parçaları ve ağaç kabuklarından yaptığı tabloları ile dikkat çekiyor. İran, Hindistan ve Afganistan’da yaygın olan ’Muarrak’ sanatını temsil eden eserlerinden kazandığı parayı ise Afgan sanatçı böbrek hastalığının tedavisinde kullanıyor.