Bebeğini kucağına alarak cepheye mühimmat taşıyarak şehit olan ve milli mücadelenin simgelerinden biri olan Şerife Bacı, Ayazağa'da bulunan Şerife Bacı Parkı’nda minnetle yad edildi. İstiklal Marşı ve saygı duruşuyla başlayan programda Törene; Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Kastamonu Araç Belediye Başkanı Satılmış Sarıkaya, CHP İstanbul İl Başkanvekili Gülsüm Hale Özcömert, CHP Sarıyer İlçe Başkanı Sevim Yalınkılıç ve yönetim kurulu üyeleri, İYİ Parti Sarıyer İlçe Başkanı Mustafa Yazıcı ve yönetim kurulu üyeleri, Gelecek Partisi Sarıyer İlçe Başkanı Erhan Vergili ve yönetim kurulu üyeleri, CHP Sarıyer İlçe Kadın Kolları Başkanı Sunay Sevinç, İYİ Parti Sarıyer İlçe Kadın Kolları Başkanı Nazmiye Akaltun Işık, Kastamonu Kadın Derneği Başkanı ve Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi Emine Çelik, Dünya Eko Basım A.Ş Ceo’su ve İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi Burcu Kösem, İBB Ulaşım A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi İstanbul Yufkacılar ve Kadayıfçılar Esnaf Odası Başkanı Ayhan Ünal, Sarıyer Belediye başkan yardımcıları, Sarıyer Belediye Meclis üyeleri, Kastamonu Kadın Derneği üyeleri, muhtarlar ve STK temsilcileri katıldı.
“MİLLİ MÜCADELEDE, CEPHANEDE TÜRK KADININI TEMSİL EDEN BİR SEMBOLDÜR”
Kastamonu Kadın Derneği Başkanı ve Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi Emine Çelik, "Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlatılan Kurtuluş Savaşı'nda 9 aylık bebeğiyle cepheye silah taşırken donarak şehit olan Kastamonulu Şerife Bacı, Türk kadınının İstiklal Harbindeki sembol isimlerinden biridir. Yıl 1921... Yaşlılar ve kadınlar, İnebolu'dan aldıkları cephaneyi cepheye ulaştırmak için kağnılarla yola çıktı. Gıcırtılı kağnı sesleri arasında kadını, çocuğu ve yaşlısı buz kesen havada Küre Dağları'nı aşmak için var gücüyle yollarına devam ettiler. Kağnılardan birinin başında 20'li yaşlardaki Şerife Bacı vardı. Bu topraklarda yavrusu daha 9 aylıkken yollara koyulan Şerife Bacı, çocuğu üşümesin diye kağnının içerisine otlardan bir döşek yapar, üzerindeki kazağı silah ve çocuğunun üzerine örter. Zorlu kış şartlarına dayanamayan Şerife Bacı, Kastamonu Kışlası yakınlarında silahların üzerine yatmış şekilde donarak şehit olur. Çavuşlar ananın cesedini kışlaya getirir. 1 dakikalık saygı duruşu yaptıran Menzin Müfettişi Osman Bey bu üzücü tablo karşısında şunları söyledi: 'Türk kadını dünyada emsali bulunmayan kahraman bir anadır. Arkadaşlar! Milli mücadeleyi kazanacağımızın en büyük kanıtı işte önümüzde. Biri ölü, biri diri.' Kurtuluş Savaşı'nda yüzlerce Türk kadını çocuğu kucağında yollarda ölmüş, çoğunun adı belli olmamış, gömülmüş yada nüfus kütüklerine eceliyle öldü şeklinde kaydı düşüldü. Bize bu ülkeyi ve Cumhuriyeti armağan edenler, savaş yıllarında kendi hayatlarını feda eden isimsiz kahraman Türk kadınlarıdır. Şehit Şerife Bacı bu toraklarda hür olarak yaşayabilmemiz için şehit olan binlerce isimsiz kahramanlardan sadece biridir. Şehit Şerife Bacı milli mücadelede cephane taşıyan Türk kadınını temsil eden semboldür. Ruhu şad, mekanı cennet olsun. Saygı ve minnetle anıyoruz. Sarıyer Ayazağa'da Şerife Bacı'nın adını taşıyan bu park ve anıtı hediye ederek, O'nu gelecek nesillere tanıtmamıza destek sunan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç'e teşekkür ediyorum. Başkanımız ayrıca Sarıyer'de istiklal madalyalı ilk kadın olan Halime Çavuş'un anısına da bir park ve anıt yaptırdı. Milli mücadelede cephanenin taşındığı yola istiklal yol denir. İstiklal yolu haziran ayında 100. yılını dolduracak. Kastamonu'da her yıl istiklal yolu yürüyüşü yapılıyor. Başkanımız Şükrü Genç'te bu adı Sarıyer'de bir caddeye verdi" diye konuştu.
"ŞEHİTLERİMİZİN RUHU ŞAD OLSUN"
CHP İstanbul İl Başkanvekili Gülsüm Hale Özcömert, "İstiklal Savaşı gazisi birinin torunu olarak ülkemiz için canını ortaya koyarak mücadele eden Türk insanı omuz omuza kurtuluş mücadelesini vermiş ancak yetmemiş devrimleri gerçekleştirerek dünyaya bir cumhuriyetin nasıl ileriye gideceğini gösterdi. Simge haline gelen feda edilen çok sayıda can var. Şerife Bacı bunlardan en önemlileri arasında yer alıyor. Bir anne çocuğunun canını hiçe sayarak zorlu kış şartlarında hiç düşünmeden ülkesinin menfaatleri için mücadele verdi. Hepsi Türk kadınının ve Türk insanının nasıl bir mücadeleden bugünlere geldiğinin kanıtı. Cumhuriyetimizin ilk yüzyılını geride bırakmaya hazırlanırken, CHP olarak her zaman bu mücadelenin içerisinde olacağız. Yeni Şerife Bacı, Nene Hatun ve kahramanlarla ikinci yüzyılımıza damgamızı vuracağız. Bu uğurda canını feda eden şehitlerimizin ruhu şad olsun" ifadelerini kullandı.
"ŞERİFE BACI GİBİ GÜÇLÜ OLMAK ZORUNDAYIZ"
İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi Burcu Kösem, "Soğuk ve karlı havada andığımız Şerife Bacı'yı daha iyi anlıyoruz. Kucağında 9 aylık bebeğiyle İnebolu'dan aldığı cephaneyi istiklal yolunda kağnılarla Kastamonu'ya taşırken şehit olan Şerife Bacı, ulusal mücadelenin sembol isimlerinden birisidir. Aynı zamanda Türk kadınının gösterdiği mücadelenin en güzel örneğidir. Şerife Bacı ne yazık ki kafilenin gerisinde kalarak şehit oldu. Fakat bugün kendisine buradan sesleniyoruz. Sen rahat uyu Şerife Ana! Evlatların, torunların burada. Bayrak ve vatan için her zaman şehit olmaya ve mücadele etmeye hazırız. Bizim Kurtuluş Savaşımız yabancı ülkelerin silahlarıyla gerilla oyununa benzemez. Bir ulusun kurtuluşudur.. Bugün de kadınlar olarak Şerife Bacı gibi güçlü olmak zorundayız. Biz güçlü olacağız ki gelecek nesil de bizimle gurur duysun" şeklinde konuştu.
SATILMIŞ SARIKAYA'DAN BAŞKAN GENÇ'E TEŞEKKÜR
Kastamonu Araç Belediye Başkanı Satılmış Sarıkaya, "Sarıyer Belediye Başkanımız Şükrü Genç, Anadolu'nun milli mücadele yer almış değerlerine yer veriyor. Kastamonu, Candaroğlu Beyliği'ne kadar uzanan ve Osmanlı Devleti'nde de etkin bir şekilde yer alan bir şehir. Buna rağmen Kurtuluş Savaşı'nda dahi işgal edilemedi. Fakat çok sayıda şehit veren bir il. O dönem İkindi ezanı okunduktan sonra 'Ankara yakınlarına kadar gelmiş. İnebolu'dan alınacak cephanelerin ulaştırılması gerekiyor. Eğer bunlar ulaştırılamazsa ülkemiz elden gidecek' şeklinde bir anons yapılıyor' camiden bir anons yapılıyor. Şerife Bacı da çıkıp 'Biz daha ölmedik. Ülke elden gider mi?' diyor. Tabi sonradan gelişen olaylar herkesin malumu. Kastamonu civarında donarak şehit oluyor" dedi.
"KADINLARIN BİZLERE YAPACAĞI ÖNCÜLÜK ÇOK ÖNEMLİ"
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, "Bu ülke uğruna canını feda eden atalarımız için söylenenler çok güzel. Şerife Bacı'da bunlardan yalnızca biri. Ben Kastamonulu değilim ancak bu memleketin bir evladıyım. Kadınların ülkemizin geri alınması konusundaki mücadeleleri hiçbir zaman yadsınamaz. Dolayısıyla kadının ne olursa olsun yaşamdaki yeri günümüz şartlarında çok iyi bilinmesi gerekiyor. Onların da gerekli sorumluluğu almaları için el ele destek verilmesi gerektiğini hiç unutmamız lazım. Kurtuluş Savaşı şehidinin heykelinin buraya dikilmesi bizim için de çok anlamlı. Bu açılışın da bana nasip olmasının gururunu halen daha yaşıyorum. Özellikle çalışan kadınların bizlere yapacağı öncülük çok önemli. Şerife Bacı'nın köylüsü olan bir muhtarın söyledikleri günümüz için de çok kıymetli. 'Vatanı sahiplenmek için gerekirse her birimiz toprağın koynuna girmeye aday olabilmeliyiz. Ki bu vatan bizimdir diyebilelim.' O muhtarın bunları söylerken belki de okuması yoktu. Vatanseverlik dilde olmaz. Vatanseverlik, gönül ve bedenin sırası geldiğinde toprağa yatabilmektir. Bugün onlar sayesinde bu topraklarda yaşıyoruz" ifadelerini kullandı. Başkan Genç, konuşmasını Nazım Hikmet'in Türk kadınları ile ilgili şiirini okuyarak tamamladı.