Bakan Yanık, çalışmalarda elde edilen veriler ile çocuklara yönelik ihtiyaçların, sorunların ve çözüm önerilerinin tüm yönleriyle ortaya konulması amacıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu’nda düzenlenen 1’inci Çocuk Şurası’na katıldı. Burada Konuşan Yanık, Türkiye’nin demografik yapısına bakıldığında çocukların Türkiye için öneminin daha net şekilde anlaşılacağını belirterek, “Şükürler olsun ki pek çok ülkenin toplam nüfusunu geride bırakan bir çocuk nüfusuna sahibiz. Nüfusumuzun yaklaşık yüzde 26,5’i çocuk. 85 milyonluk nüfusumuzun 22 milyonu 18 yaş altı çocuklardan oluşmakta. Onların en iyi imkanlarda eğitim görmesi, toplum yaşamına katılması ve üreten güçlü Türkiye’nin ferdi olması bizim için son derece önem arz etmektedir. Cumhurbaşkanımızın sıklıkla vurguladığı gibi bizim en önemli sermayemiz her zaman nitelikli insan kaynağımızdır. Bu açıdan problem çözme yeteneği yüksek, günümüz dünya koşullarını tahlil edebilen, milli ve manevi değerlere sahip, özgüveni yüksek çocuklar yetiştirmek, onları en iyi koşullarda geleceğe hazırlamak ve aile bütünlüğünü sağlamak en temel görevlerimiz arasında yer alıyor” dedi.
“Elde edilen veriler, çocuk refahının izlenebilmesi ve onlara yönelik politikaların hazırlanmasında hayati öneme sahiptir”
Bakanlık olarak cumhuriyet tarihinde ilk defa Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından 2021 Yatırım Planı’na alınan Türkiye Çocuk Araştırması Projesi’ni Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve UNICEF iş birliğinde başlattıklarını belirten Yanık, sözlerine şöyle devam etti:
“Bakanlığımızın koordinesinde hayata geçirilen proje kapsamında eğitim, sağlık, güvenlik, yaşam ve çevre koşullarıyla ilgili konularda çocuk profilinin ortaya konulabilmesi için saha çalışmaları yürütüyor ve veri kayıt deseni oluşturuyoruz. Elde edilen veriler doğrultusunda ortaya çıkan göstergeler, çocuk refahının izlenebilmesi ve onlara yönelik politikaların hazırlanmasında hayati öneme sahiptir. Türkiye Çocuk Araştırması, çocuk alanında yapılan çalışmaların en önemlileri arasında yer almaktadır. Söz konusu araştırmanın sonuçlarını 22 Mart 2023 tarihinde kamuoyu ile paylaştık. Detaylı sonuçlarını açıklayacağımız araştırmanın mikro veri setini, ilgili kurumla birlikte araştırmacıların kullanımına mayıs ayında sunmayı planlıyoruz” açıklamalarında bulundu.
Ayrıca Yanık, 3 gün sürmesi hedeflenen şurada “Çok Boyutlu Çocuk Gelişimi ve Sosyal İlişkiler”, “Çocuk Koruma”, “Çocuk ve Eğitim”, “Afet, Kriz ve Acil Durumlarda Çocuk”, “Çocuk ve Teknoloji” ile “Çocuk Kültür, Sanat ve Oyun” konularında altı farklı komisyon oluşturduklarını belirtti.
Programa Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen katıldı. Bakan Yanık, programın sonunda hatıra fotoğrafı çektirmeyi de unutmadı.
11:15 Yemek yapamayacak durumda olanlara sıcak yemek desteği
11:15 Muğla tarımı sürdürülebilir geleceğe hazırlanıyor
11:15 Kars’ta 892 daireye yapı ruhsatı izni verildi
11:15 Tekkeköy’de istilacı kahverengi kokarcaya karşı savaş açıldı
11:15 Ordu’da bir çalıkuşu: 15 öğrencinin umudu oldu
11:04 DSÖ danışmanından "iklim krizi kaynaklı salgın" uyarısı
11:01 Doğayla iç içe büyüyen Gamze öğretmen öğrencilerine de doğa sevgisi aşılıyor
10:58 İzmit Körfezi'nin dip çamuru temizliği projesi İspanya'da tanıtıldı
10:51 Suç örgütlerine yönelik "Kuyu" operasyonları kapsamında 50 şüpheli tutuklandı
10:10 Trump, Hazine Bakanlığına Scott Bessent’i aday gösterdi
10:10 LPG piyasası lisans başvurularında "EPDK Başvuru Sistemi" değişikliği
10:09 İstanbul'da sağanak ve rüzgar etkili oluyor
10:09 Polisten öğrenci ve öğretmenlere siber güvenlik eğitimi
10:09 Oto lastikçilerde kış lastiği yoğunluğu
10:09 ABB Başkanı Yavaş’tan Mamak Metrosu açıklaması
10:08 Kars’ta düzensiz göçmenler kaçtı, polis kovaladı
Bakan Yanık: 'Bizim en önemli sermayemiz her zaman nitelikli insan kaynağımızdır'
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Cumhurbaşkanımızın sıklıkla vurguladığı gibi bizim en önemli sermayemiz her zaman nitelikli insan kaynağımızdır” dedi.