ÇANAKKALE/İHA- Kınalı, Tekirdağ, Çanakkale ve Savaştepe Otoyol Projesi’nin de içerisinde yer alan 1915 Çanakkale Köprüsü’nde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Asya ve Avrupa yakalarında yer alan kuleler arasına mega blokların montajı sürerken, köprü bağlantı yol ve ulaşım akslarının da yapımı sürüyor.
Asya yakasında bulunan Lapseki Şekerkaya ile Avrupa yakasında yer alan Gelibolu Sütlüce mevkilerindeki şantiyelerde 649’u mühendis 5 bin kişiyle çalışma yürütülüyor. Her iki yakadaki kuleler arasına mega blokların montajı için mesai harcayan ekipler, karada kalan yol ve ulaşım bağlantı aksı çalışmalarını sürdürüyor.
Avrupa Yakası’nda yer alan Gelibolu ilçesi Yülüce köyünde yaşayanların, araçların geçişi sırasında gürültüden etkilenmemeleri için bölgeye 1 kilometrelik uzunluk ve 3 metre yüksekliğinde çevreci ses bariyerleri yerleştirildi.
45 günde tamamlanan projede kullanılan kauçuk gürültü bariyerleri geri dönüşümlü malzemeden elde ediliyor. Avrupa standartları ve sertifikalarına sahip olan bariyerlerin yerli üretim olarak büyük ilgi uyandırıyor.
AVRUPA’DAN TÜRKİYE’NİN GÜNEYBATISINA KESİNTİSİZ ERİŞİM
Toplam 324 kilometrelik uzunluğa sahip olan Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesinin 4,6 kilometrelik kısmını 1915 Çanakkale Köprüsü, 83,4 kilometrelik kısmını ise Malkara-Çanakkale arasındaki otoyol oluşturuyor. Proje Malkara yerleşiminin güneyinden ve Şarköy ilçesinin batısından geçtikten sonra güneybatıya yönelerek Evreşe ilçesinin doğusundan Gelibolu Yarımadası’na ulaşmaktadır. Gelibolu’nun kuzeyinden geçerek ilerleyen otoyol, Sütlüce - Şekerkaya mevkileri arasında yer alan 1915 Çanakkale Köprüsü ile Lapseki ilçesi Şekerkaya mevkiine ulaşacak. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün tamamlanmasıyla, Marmara Bölgesi ile Kuzey Ege’yi birbirine bağlayacak. Kınalı- Tekirdağ- Çanakkale- Savaştepe Otoyolu Projesi’nin bitmesiyle de Avrupa’dan Türkiye’nin Güneybatısındaki endüstriyel bölgelere kesintisiz erişim sağlanmış olacak.
TARİHİ İPEK YOLU’NU CANLANDIRACAK
Proje, tarihi İpek Yolu’nu canlandırarak “Bir Kuşak Bir Yol Projesi” kapsamında, Türkiye’nin öncülük ettiği ’Orta Koridor’ girişiminin bir parçası olarak, Pekin’den Londra’ya kesintisiz bir ticaret yolu oluşturma hedefine doğrudan katkı sunacak.
İSTANBUL BOĞAZI GEÇİŞİNE YENİ BİR ALTERNATİF OLUŞACAK
İstanbul’un, Avrupa ve Anadolu arasında üstlendiği ağır transit trafik yükü hafifleyecek. Batı Anadolu boyunca halen İstanbul merkezli Batı-Doğu aksı üzerinde yoğunlaşan trafik yükü Marmara Denizi’nin batı kıyısından güney yönüne doğru dengelenecek. Çanakkale Boğazı’nı geçmek için bayram ve tatil dönemlerinde saatlerce sürebilen feribot bekleme süreleri ile yaklaşık 1,5 saat ile 5 saat arasında süren seyahat süresi, altı dakikaya inmiş olacak.
ASYA VE AVRUPA ALTINCI KEZ BİRLEŞTİRİLMİŞ OLACAK
1915 Çanakkale Köprüsü ile Asya ve Avrupa denizin üstünden dördüncü kez, toplamda ise altıncı kez birleştirilmiş olacak. Tamamlandığında 2023 metre orta açıklığı ile dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü olacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü, 334 metrelik tepe noktası yüksekliği ile de dünyanın en yüksek kuleli asma köprüsü unvanına sahip olacak.
TABLİYELERİN YAZ SONUNA KADAR TAMAMLANMASI BEKLENİYOR
1915 Çanakkale Köprüsü’nün yolunu oluşturacak tabliye bloklarının montajının yaz sonuna kadar tamamlanması hedeflenirken, her biri 45 metre genişliğinde, 48 metre uzunluğunda ve 700 ton ağırlığında 87 tabliye bloğu oluşturulacak.
18 MART ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ’Nİ SİMGELEYECEK
Dünyanın en büyük asma köprüsü unvanına da sahip olan köprünün ayakları 318 metrelik yüksekliğiyle 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’ni simgeliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 18 Mart 2017’de temeli atılan ve Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Şekerkaya ile Gelibolu’nun Sütlüce mevkii arasında yapımı süren 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ayakları 16 Mayıs Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferansla katıldığı törenle tamamlanmış ve 32 bloktan oluşan köprünün ayak yüksekliği 318 metreye ulaşmıştı.
KÖPRÜDE SEYİT ONBAŞI TASVİRİ YER ALACAK
Kulelerin en ucunda ise Çanakkale Savaşlarının unutulmaz kahramanı Seyit Onbaşı’nın sırtlayarak namluya sürdüğü top mermisi tasviri yer alacak. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün Cumhuriyet’in kuruluşunun 100’üncü yılını temsilen orta açıklığının 2023 metre olması planlanıyor. Bu açıklık, dünyanın en yüksek kuleler arası açıklığa sahip asma köprü olması özelliğini taşıyor. Köprü hizmete açıldıktan sonra iki yaka arasındaki ulaşım mesafesi 6 dakikaya inecek. Köprünün bölgeye de ciddi faydalar sağlayacağı ve özellikle Lapseki’ye yatırımcı talebinin artacağı öngörülüyor.
18 MART 2022’DE TAMAMLANACAK
1 asma köprü, 2 yaklaşım viyadüğü, 4 betonarme viyadük, 6 alt geçit köprüsü, 38 üst geçit köprüsü, 5 köprü, 43 alt geçit, 115 çeşitli ebatlarda menfez, 12 kavşak, 4 otoyol hizmet tesisi, 2 bakım işletme merkezi, 6 ücret toplama istasyonu inşa edilecek. Projeyi üstlenen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1915 Çanakkale Köprüsü’nün, 18 Mart 2022’de tamamlanarak hizmete açılacağını bildirmişti.
23:35 Fiat Tofaş otomobil traktörün römorkuna çarptı: 3 yaralı
23:33 Hatay’da yakalama kararı ile aranan 9 şahıs tutuklandı
23:33 Hamas’ın serbest bıraktığı esirler aileleriyle bir araya geldi
23:25 Hamas, serbest bırakılan 3 İsrailli esirin görüntülerini yayınladı
23:22 Ters yönde giden otomobil trafikte tehlike saçtı: O anlar kamerada
23:22 Mardin’de otomobiller çarpıştı
23:15 Kamyonet ile hafif ticari araç kafa kafaya çarpıştı: 3 yaralı
23:14 Pota derbisi Fenerbahçe’nin
23:14 Sivas’ta kontrolden çıkan otomobil orta refüje çıktı
23:12 Askere gidecek 21 genç için muhtar program düzenledi
23:09 Aytemiz Petrol’de dehşeti yaşamışlardı, taburcu edildiler
23:05 Türkiye Gençler Taekwondo Şampiyonası sona erdi
23:03 U16 Kız Voleybol Milli Takımı, Avrupa Şampiyonası finallerinde
23:01 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun: “Cumhurbaşkanımız, Slovakya Başbakanı Fico’yu kabul edecek”
22:58 24 yıl 2 ay 15 gün hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
22:43 Bursa’da otomobil hırsızı 24 saat geçmeden çaldığı araçla yakalandı
1915 Çanakkale Köprüsü yoluna çevreci ses bariyerleri yerleştirildi
Tamamlandığında ’dünyanın en büyük orta açıklığına sahip asma köprüsü’ unvanına kavuşacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün bağlantı yoluna tamamen yerli ve geri dönüştürülebilir ‘çevreci’ ses bariyerleri yerleştirildi.