Kolombiya’da Devlet Başkanı Ivan Duque’nin açıkladığı vergi reform paketinin ardından halk 28 Nisan’da sokaklara dökülmüş, ulusal grev kararı alınan ülkede birçok kentte polis ve göstericiler arasında çatışma çıkmıştı. Protestolar sonucu Devlet Başkanı Duque, geri adım atarak “Sürdürülebilir Dayanışma Yasası” adı altında çıkarmaya planladığı vergi reform paketini geri çekmişti. Protestolar sırasında 19 kişi hayatını kaybetmiş, 846 kişi ise yaralanmıştı.
Reform paketinin geri çekilmesine rağmen halk sokakları terk etmezken, başkent Bogota, Cali ve Medellin’de polisin sivillere karşı orantısız güç kullanımı devam ediyor. Polis, göstericilere göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve copla müdahale etti.
Protestoların meydana getirdiği krizin ortasında, hükümet tüm sektörlerden diyalog için bir alan açma teklifi yaparken, halkın talepleri ise netleşmeye başladı. Halk hükümetten, istişare olmaksızın ortaya çıkan ve sektörün özelleştirilmesini teşvik eden sağlık reformu tasarısının geri çekilmesini, pandemi sırasında en çok etkilenen işçiler için temel gelir, milli üretimin savunulması, öğrenciler için üniversitelere ücretsiz kayıt talep etti.
Şiddet olaylarını FARC’ın organize ettiği iddia edilmişti
Savunma Bakanı Diego Molano geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, şiddet olaylarının 2016 yılında imzalanan barış anlaşmasından ayrılan sol görüşlü Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’ne (FARC) bağlı muhalif gruplar tarafından organize ve finanse edildiğini iddia etmişti.
Reform, asgari ücretliyi etkileyecekti
Vergi reformu ile birlikte en az 3 milyon asgari ücretli işçi gelirleri nedeniyle şu anda muaf olduğu gelir beyannamesini sunmak zorunda kalacaktı. Reform ile çok düşük ücret aldıkları için vergiden muaf olan milyonlarca işçinin vergi ödemek zorunda kalması bekleniyordu. Asgari ücretin aylık 250 dolar olduğu ülkede, tasarının kabul edilmesi ile aylık ücretin 200 doların altına düşeceği öngörülüyordu. Reform paketi ile ürün ve hizmetler için KDV’nin artırılması ve vergi mükellefi sicilinin genişletilmesi ile hükümetin 6.8 milyar dolar vergi toplaması, toplanacak vergiler ile salgının neden olduğu ekonomik krizin etkilerinin hafifletilmesi planlanıyordu.
Öte yandan Kolombiya Maliye Bakanı Alberto Carrasquilla, Yardımcısı Juan Alberto Londono ile birlikte vergi reformu protestolarının ardından Duque’ye istifasını sunmuştu.
15:02 Besni’de üreticilere süt soğutma tankları teslim edildi
15:02 15 Temmuz şehidi polis Sezen’in annesi son yolculuğuna uğurlandı
15:02 Tüfekle oğlunu vurdu, kendini eve kapattı
15:02 Gölbaşı’nda süt soğutma tankı dağıtıldı
15:01 Bin 200 rakımlı yaylada kış festivali, renkli görüntülere sahne oldu
15:01 Daha temiz bir Adıyaman için yeni uygulama
15:00 Eski Bakan Yardımcısı Yıldız’ın babası kazada hayatını kaybetti
15:00 Celal Şengör’ün Neşet Ertaş açıklaması tepki topladı
14:59 Çalışanların favorisi tas kebabı oldu
14:59 Beyin Cerrahi Uzmanı Dr. Kılınç, motosiklet kazalarına karşı uyarı
14:59 Ferhatpaşa Sağlık Polikliniği, yeni binasında hizmet vermeye başladı
14:59 ‘Kare Kare İstanbul’ sergisi Maltepe’de açıldı
14:57 Adıyaman’da uyuşturucu operasyonu: 20 gözaltı
14:48 SGK Niğde İl Müdürlüğü'nde devir teslim töreni yapıldı
14:39 Erzurumspor’da 3 oyuncu Kelkit yolcusu
14:39 Çocuklara karne hediyesi umre turu
Kolombiya'da protestolar devam ediyor
Kolombiya’da hükümetin çıkarmayı planladığı vergi reformu paketi nedeniyle düzenlenen protestolar, 28 Nisan’dan bu yana devam ediyor.