• Teknoloji

Yumurta atma yarışmasında bilim kazandı

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mühendislik Fakültesi tarafından lise öğrencilerine bilim dünyasına ilk adımlarını atmaları amacıyla 'Yumurta Atma Yarışması' yapıldı. Yarışmaya katılan öğrenciler, yaptıkları tasarımlara yerleştirdikleri yumurtaları belirlenen yüksekliklerden atarak, kırılmaması için uğraş verdi.
Yumurta atma yarışmasında bilim kazandı
İHA - 3 aşamalı etkinlikte 35 tasarımdan 31'i başarılı oldu, yarışmayı en hafif tasarımla Bornova Anadolu Lisesi öğrencisi Oğulcan Büyükkeskin kazandı. Büyükkeskin’e bilgisayar hediye edilirken, Bornova Anadolu Lisesine de teleskop takdim edildi.

Yarışmaya, İzmir Fen, İzmir Dokuz Eylül Anadolu, Bornova Folkart Mektebim Anadolu, Güzelbahçe Bahçeşehir Fen ve Teknoloji, İzmir Atatürk, Selçuk Yaşar Boyacılık Mesleki ve Teknik Anadolu, İzmir Özel Çamlaraltı Anadolu, Bornova Anadolu, İzmir Konak Mersinli Mesleki ve Teknik Anadolu, Bergama 14 Eylül Anadolu, İzmir Konak Mersinli Mesleki ve Teknik Anadolu, Vali Nevzat Ayaz Anadolu liseleri ile TED İzmir ve Tarsus Amerikan kolejlerinden 35 öğrenci katıldı. 

İEÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Güneri Şahin, Yumurta Atma Yarışması'nın öğrencilerin uzay ve havacılık mühendisliğine ilgilerini ortaya çıkarmak amacıyla yapıldığını belirterek, yarışma kapsamında öğrencilerin tasarımlarının içlerine birer yumurta yerleştirdiklerini, belirlenen farklı mesafelerden bırakıldığını söyledi.

Yumurtaların kırılıp kırılmadığının gözlendiğini kaydeden Prof. Dr. Şahin, “3 aşamalı gerçekleştirdiğimiz yarışmada, 35 adet tasarımdan 31’inin de 3 aşamayı başarıyla geçmesinden çok etkilendik. Yarışmaya katılan öğrencilerimiz 3 aşamada da başarılı olunca en hafif tasarımı birinci seçtik. Öğrencilerimizin, aerodinamik ve mukavemet konularındaki teknik becerilerini geliştirdiklerini gözlemledik. Ayrıca Uzay ve Havacılık Mühendisliğine ilgilerinin de ne kadar ileri olduğunu gördük.” dedi. 

“Etkileyici tasarımlar” 

Yarışmanın düzenleyicisi İEÜ Uzay ve Havacılık Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Fabrizio Pinto da “Yarışmacıların tasarımlarında kullandığı fikirler, NASA’nın uzay çalışmalarında kullanılan sistemlere çok benziyor. Bunları görmek bizler için çok etkileyiciydi. İleride öğrencilerimizi Türkiye’nin uzay çalışmalarına yön vereceğini düşünüyoruz.” diye konuştu. 

Bornova Anadolu Lisesi Öğrencisi Oğulcan Büyükkeskin, etkinliğin yeni fikirler üretmede olanak sağladığını, bu tür yarışmaların gençlerin bilim ve teknolojiye ilgisinin artıracağını söyledi.

Etkinlik, İzmir Ekonomi Üniversitesi TESLA (Technology, Engineering and Science Laboratory) binasının gezilmesiyle son buldu. 
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet