• Teknoloji

SSM ile ASELSAN arasında 1.5 milyar liralık yerli ve milli sözleşme

SSM ile ASELSAN "Dost Düşman Tanıma ve Tanıtma Sistemi" ile "Sayısal Haberleşme Şebekesi" alanlarında sözleşme imzaladı
SSM ile ASELSAN arasında 1.5 milyar liralık yerli ve milli sözleşme
İHA - Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile ASELSAN arasında proje değeri 1.5 milyar lira olan "Dost Düşman Tanıma ve Tanıtma Sistemi" ile "Sayısal Haberleşme Şebekesi" alanlarında sözleşme imzalandı.

Söz konusu sözleşmeler ile TSK tarafından kullanılan tüm Dost Düşman Tanıma Tanıtma Sistemleri, yerli imkanlarla tasarlanmış cihazlardan oluşacak. Emniyet Genel Müdürlüğü için ise Ankara ve İstanbul'da haberleşme şebekesi kurulacak. 

Sözleşmeler, Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir ve ASELSAN Genel Müdürü Haluk Görgün tarafından SSM'de düzenlenen bir törenle imzalandı. Törende konuşan Demir, ASELSAN'ın başarılı bir halka arz sürecinden geçtiğini belirterek, atılan söz konusu imzaların da ASELSAN'ın Türkiye için parlayan bir yıldız olduğunun bir kez daha teyidi olacağını dile getirdi.

Söz konusu projelerin değerinin 1.5 milyar lira olduğunu belirten Demir, "Türkiye'de savunma sanayi dediğimizde savunma ve güvenlik ihtiyaçlarının eşlilik olduğunu, yani ülkenin güvenliğinin sadece TSK değil, emniyet güçlerimizin de ve çeşitli teknoloji alanlarında ülkemizin güvenlikli enerji, sağlık, ulaşım, haberleşme imkanlarının da sağlanmasıyla birlikte olduğunu bildiğimiz için bu tür projeler sürekli gündemimizde. Bugün, Emniyet Genel Müdürlüğünün geniş alan haberleşme sisteminin kurulmasıyla ilgili zaten belli aşamalara başlanılmış olan projemizin daha da genişletilerek hayata geçirilmesi ve güvenlik birimlerimizin bu anlamdaki veri ve ses haberleşme ihtiyaçlarının giderilmesi anlamında bir projemiz. Bu proje burada da kalmayacak ve çok daha geniş şekilde hizmet vermeye başlayacak" diye konuştu. 

'TSK'nın milli imkanlarla hizmet vermesi önemli'

Diğer bir proje Dost Düşman Tanıma ve Tanıtma Sistemi'nin TSK için son derece önemli olduğuna dikkat çeken Demir, şunları kaydetti: 
"NATO, Mod-4 Dost Düşman Sorgulayıcı Sistemi'nin 2020'de artık kullanılmayacağını deklare etmişti. Bizim Mod-5'e geçmemiz gerekiyor ve bu Mod-5 çalışmasını ASELSAN yapmış durumda. Mod-5 ile ilgili olarak sadece TSK'nın Dost Düşman Sorgulayıcı Sistemi ihtiyacını karşılamış olmayacağız, aynı zamanda ürünümüz kalitesi ve rekabetçiliğiyle dünya piyasalarına çıktığında çeşitli NATO ülkeleri tarafından da kullanılabilir olacak. Dost Düşman Sorgulayıcı Sistemi'nin önemine biraz pratik anlamda bakarsak, ülkemizin güvenliğiyle TSK'nın milli imkanlarla hizmet vermesi çok yakından ilgili. Bu sisteme hakim olmanız, dost düşman tanımlamayı kendinizin hakim olduğu bir sistemle yapmanız çok çok önemli. Hava sistemlerinden yerli uçak sistemlerimize, yerli gemilerimize kadar bir dizi platformda da millilik istiyorsak kendi Dost Düşman Sorgulayıcılarımızı kurmamızın önemi çok daha net bir şekilde ortaya çıkar." 

Demir, iki projenin de Türkiye'nin iç ve dış güvenliği için önemli olduğunu ifade ederek, sistemlerin sürekli geliştirilerek hayata geçirilmesini temenni ettiklerini söyledi. 

ASELSAN Genel Müdürü Haluk Görgün ise Dost Düşman Tanıma ve Tanıtma Sistemi projesinin Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçlarını karşılayacağını kaydederek, "Toplamda 699 sistem geliştirilecek ve teslim edilecek. Yenilenecek yeteneklerle birlikte dünyada bu sistemleri üreten 5 ülkeden bir tanesi olacağız. İnşallah yurt dışına da bu ürünleri ihraç eden ülke konumunda olacağız" dedi. 

Sayısal Haberleşme Şebekesi projesinin Emniyet Genel Müdürlüğünün ihtiyaçları doğrultusunda yapılacağını dile getiren Görgün, şunları kaydetti: 
"Emniyet Genel Müdürlüğü ile daha önceden başlatılmış, aslında üçüncü faz olan bir proje. Birinci fazda 15 ilin Sayısal Haberleşme Altyapı Sistemi'nin kurulması projesi ile başlamış ve başarıyla tamamlanmış. Ardından ikinci faz kısmına geçildi. İkinci fazda da 7 il için sözleşme yapılıp, 4 ile başarıyla teslim edildi. Üçüncü faz ise Ankara ve İstanbul illerinin Sayısal Haberleşme Altyapı Sistemi'nin kurulması ve telsizlerinin sağlanması projesidir. Biz, ülkemizin elektronik alanda gerek askeri, gerek sivil kuruluşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayıp ülkemizin bu alanlarda dışa bağımlılığını azaltıp, özgün ve yerli ürünler üretme konusundaki çabamıza ve gayretimize tüm inancımızla devam edeceğiz ve üzerimize düşen görevi yerine getirmeye devam edeceğiz." 

Tamamen yerli ve milli olacak 

Dost Düşman Tanıma Tanıtma Sistemi, savaş alanında bulunan dost platformların sorgulama ve cevaplama yöntemiyle, hızlı ve doğru bir şekilde teşhis edilmesini sağlayan, askeri harekat açısından hayati öneme haiz sistemlerdir.

SSM ile ASELSAN arasında imzalanan bu sözleşme ile Hava ve Deniz Kuvvetlerinin envanterinde kullanılmakta olan tüm Dost Düşman Tanıma Tanıtma Sistemi Mod-4 platformların, milli olarak tasarlanıp üretilecek olan Mod-5’e yükseltilmesi sağlanacak.

Proje sayesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullandığı tüm Dost Düşman Tanıma Tanıtma Sistemleri, yerli imkanlarla tasarlanmış cihazlardan oluşacak.

Aynı zamanda bu sistemlerin tüm yazılım ve donanımı milli ve yerli olacağından, ülkenin savunma sanayinde hayati önem taşıyan diğer savunma sistemleri ile entegrasyonu da sağlanacak ve dışa bağımlılık tümüyle ortadan kalkacak. 

Türkiye, Dost Düşman Tanıma Tanıtma Sistemi'ne yönelik faaliyetlere başlamadan, söz konusu cihazların tümü tümü başta ABD olmak üzere Avrupa’dan İtalya, Fransa, Almanya gibi ülkelerden tedarik edilmekteydi.

Türkiye, NATO STANAG uyumlu IFF Mod 5/S Sistemleri’ni ürün ailesine kazandırarak, dünyada bu alanda özgün IFF ve kripto sistemlerini geliştirebilen ve kendi kendine yetebilen sayılı 4 ülke arasında yerini alacak. 

Telsiz sistemleri Ankara ve İstanbul illerinde kurulacak 

SSM’de gerçekleştirilen törende ikinci imzalar Emniyet Genel Müdürlüğünün Ankara ve İstanbul illerinde uçtan uca sayısal milli kriptolu telsiz haberleşmesi ihtiyacının karşılanmasına yönelik Sayısal Haberleşme Şebekesi kurulması için atıldı. Proje kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğünün ihtiyaçları gözetilerek yerli ve milli imkanlarla özgün olarak geliştirilecek ve üretilecek olan telsiz sistemleri Ankara ve İstanbul illerinde kurulacak.

ASELSAN’ın özgün olarak tasarlayıp geliştirdiği Milli Kriptolu DMR (Digital Mobile Radio/Sayısal Mobil Telsiz) Sistemi, Emniyet Genel Müdürlüğü için ilk fazda 15 ilde hizmete sunuldu.

İkinci fazda 7 il için kurulumlar devam etmekte olup yıl sonunda tamamlanacak.

Üçüncü faz olarak Ankara ve İstanbul illerinin de tamamlanması ile Türkiye, dünyanın en büyük sayısal haberleşme altyapılarından birine sahip olacak.

Proje kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü ile iş birliği çerçevesinde ASELSAN tarafından geliştirilen “Design Turkey İyi Tasarım” ödüllü, mekanik ve elektronik standartları en küçük boyutlar içinde karşılamış sağlam, güvenilir ve kullanımı kolay bir cihaz olan '3700' modeli el telsizi de kullanılacak. 
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet