• Teknoloji

Radyasyon içermeyen tomografi geliştirdi

Cihazla ilgili bilgi veren İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Nükleer Fizik Uzmanı Doç. Dr. Elif İnce geliştirdikleri 'alt üriner sistem elektrik empedans tomografi' mesane görüntülenmesi cihazıyla ilgili bilgi verdi.
Radyasyon içermeyen tomografi geliştirdi
İnternet Haber Servisi - 'Artık radyasyondan uzak durmamızı sağlayacak'
Doç. Dr. Elif İnce, mesane için geliştirdikleri cihazı şöyle anlattı: 'Radyasyon vücuda girmeden sadece elektrik sinyalleri kullanarak 3 boyutlu görüntüleme sağlanıyor ve bunun sayesinde daha çok yüksek çözürlünükte görüntü elde edebiliyoruz. Çocuklarda, hamilelerde, bebeklerde çok rahatlıkla kullanılabiliyor.
 
'Dünyanın en çok radyasyon alan 3. ülkesiyiz'
Dünya çapında PET ve tomografi ile en çok görüntüleme yaptıran 3. ülke olduğunu belirten Doç. Dr. İnce: 'Ülke olarak tomografi ve ped kullanımında dünyada 3. sıradayız ve çok fazla radyasyon alıyoruz bu cihazın bir güzelliği artık radyasyondan uzak durmamızı sağlayabilecek'.
 
'Altın madalyaya layık görüldük'
'Türk patent ilk önce bu çalışmamızı dünya başvurularında ilk 500 ü seçti daha sonra bizim sergilememizi istediler fuar kapsamında sergiledik daha sonra uluslararası bir jüri değerlendirerek bilim ve sanayi bakanlığı himayelerinde altın madalyaya layık görüldük'.
 
'Bilimin ülkeye ekonomik katkısı'
'Alt üriner sistem disk fonksiyonu olan çocukların mesanelerinin görüntülenmelerinde yine bebeklerin ve hamilelerinin mesane görüntülemelerinde kullanılabilir. Bu organa özel bir görüntüleme sistemi yurt dışında akciğer için yapılan çalışmalar var fakat ilk defa mesane için biz bunu geliştirdik. Normalde çocuklar özellikle ped ve tomografi cihazlarında yatar konumunda çok fazla duramazlar ve durmak istemezler çünkü o kapalı alanda korkarlar, huysuzlanırlar ve ağlarlar bu cihazımızla çok basit bir düzenekle onların vücutlarına yerleştireceğimiz dışarıdan yerleştireceğimiz elektrik sinyallerini algılama yöntemimizle çok rahatlıkla mesanelerin görüntülerini alabiliyoruz ve şuan da ki sektörün yüzde 80'lik kar sağlayacağını öngörüyoruz şuan da patentimiz arge kapsamında prototipin üretimi aşamasındayız ve çok yakın zamanda ticarileşmeyi umuyoruz. Örneğin bir ülkenin üretiminin mevcut sağlayabileceği ekonomiye katkı eğer yüzde 10'sa  bilimin sağlayabileceği katkı yani bir fikrin ticariye dönüşmesi yüzde 90'dır.Dolayısıyla bütün ülke vatandaşlarının tüm milletimizin patent başvuruları yapmalı ve bununda ticarileşmelerini sağlamaları gerekmektedir. Şuan da üniversiteler için konuşursak yeni yasa gereği tüm akademisyenler üniversiteler üzerinden patent başvurularını yapmalıdırlar bunun sebebinde ticarileşmemiş bir patent bizim için patent önemi taşımaz eğer dünya ekonomisinde para getirmiyorsa ülkenize bunun hiç bir önemi yoktur' dedi.
 
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet