• Teknoloji

MOBİSAD Başkanı: Cep telefonu ithalatımız 1.9 milyar dolar

MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, sektörde ki son gelişmelerle ilgili OGÜNHaber’e çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
MOBİSAD Başkanı: Cep telefonu ithalatımız 1.9 milyar dolar
Mücahit Ak -

OGÜNHaber Muhabiri Mücahit Ak’a konuşan Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, Türkiye'de her yetişkin 10 kişiden 9'unun mobil cihaz, kullanıcıların yüzde 89'unun da akıllı telefon kullandığını bildirdi.

‘’Cep telefonu ithalatımız 1.9 milyar dolar’’

"Ülkemizde yılda ortalama 12 milyon cep telefonu satışı gerçekleşiyor. Ülkemizin toplam ithalatına baktığımızda 223 milyar dolar civarında olduğunu görüyoruz. Cep telefonu ithalatımız ise 1,9 milyar dolar civarında seyrediyor. Bu sene de yakın rakamlar ile karşılaşacağımızı tahmin ediyoruz. Toplam ülke ithalatındaki payımız yüzde 1'in altında olmasına karşın maalesef cari açığı artıran sektör olarak algılanmamız üzücü bir durum."

‘’20 bin civarında ki bayimiz olumsuz etkilendi’’

Turnacı, pandemi ile birlikte cep telefonu piyasasında trafiğin ciddi oranda düştüğünü ifade ederek, "Stok eritme hızımız 5-6 haftadan maalesef 13-15 haftalara çıktı. Bu tabloda mevcut trafik online kanala yöneldi. Şu anda sektörel istihdamın yüzde 80-90 aralığını sağlayan ve kesintisiz iletişimi sunmak amacıyla sağlıklarını riske atarak hizmet veren 20 bin civarındaki bayimiz bu durumdan olumsuz etkilendi. Bunun neticesinde binlerce KOBİ’mizi koruma altına alacak kararlar oldukça elzem bir hal almış durumdadır" şeklinde konuştu.

‘’Sektörün sorunlarının çözülmesini ülke menfaatine hizmet olarak algılıyoruz’’

Mobil iletişim sektörü ve sektörün sorunları ile ilgili bil veren Başkan Turnacı, ‘’Dijitalleşmenin en etkin yaşanılacağı alan Mobil iletişim sektörüdür çünkü dijitalleşmenin bireyden başladığını ifade ediyoruz. Dünyada da bir toplumun gelişiminde artık dijitalleşmenin önemi her kesim tarafından vurgulanmakta. Haliyle Mobil İletişim sektörünün sorunlarının çözülmesi bu bakış açısıyla ülke menfaatine hizmet olarak algılıyoruz’’ dedi.

‘’Güvenlik zafiyetlerinin ortadan kaldırılması gerekir’’

Sektörel anlamlarda kanunların oluşmasına katkı sunduklarını ifade eden Başkan Turnacı, ‘’Üyelerimizin iş hacmi olarak değerlendirme yapıldığında ülkemizde ki ilk 3 STK arasına girmekteyiz. Türkiye’de tüm illerde teşkilatlanma yapımızı hızla oluşturuyoruz. Çok hızlı gelişen bir sektördeyiz. Hızlı gelişen bir sektörde kuralların oluşturulamaması sektörümüzü olumsuz etkilemektedir. Bunların başında da sertifikasyon gelmektedir. Vatandaş güvenliğini oluşturan bir sektörüz. Sertifikasyonun olması gereken sektörlerin en başındayız. Artık IMEI numaraları, kimliğimiz vazifesi oluşturmakta. Yeri geldiğinde bir IMEI numarası kullandığımız için ifade veren vatandaşlarımız oluyor. Bu noktada güvenlik zafiyetlerinin ortadan kaldırılabilmesi için en başta gelen sektörüz. Maalesef ki bugün baktığımızda sektörümüz bu noktada kuralsız bir şekilde hizmet vermektedir. Bu da sektörün gelişimini olumsuz etkilemekte. Aynı zamanda haksız rekabetle en çok boğuşan sektör haline geliyoruz. Biz sertifikasyon sisteminin sektörümüze dahil edilerek vatandaşlarımızın güvenlik zafiyetleri olmadan hizmet vermek istiyoruz. Böylelikle kayıt dışılığın ortadan kalkacağını ifade ediyoruz’’ dedi.



‘’Gıda marketlerinde teknoloji ürünlerini olumlu karşılamıyoruz’’

Dijitalleşmenin bir toplumun gelişiminde çok önemli etken olduğunu vurgulayan Başkan Turnacı, ‘’Dijitalleşmeyi en etkin yaşayacağımız ürünler cep telefonları ya da mobil iletişim araçlarımız. Tabi ki bu araçların vatandaşlarımıza ulaştırılma yöntemine biz çok önem veriyoruz. Vatandaşlarımıza bu ürünler ne kadar yetkili, gerekli eğitimi almış personeller tarafından ulaştırılırsa cari açığı da o kadar etkimizin olacağını düşünüyoruz. Maalesef atıl ürünlerin oluşmayacağını düşünüyoruz. Bugün örnek vermek gerekirse, gıda marketlerinde teknoloji ürünlerinin, cep telefonlarının satılmasını bu manada çok olumlu karşılamıyoruz. Gerek bizim sektörel istihdamımızı çok olumsuz etkilemekte, gerekse de vatandaşın aldığı hizmetin yetersiz olmasına sebep olmaktadır. Haliyle de vatandaş bu ürün eğitimini almadan elde ettiğinde, bir süre sonra atıl ürünlerin oluştuğunu gözlemliyoruz’’ dedi.

Sektörel istihdama İstanbul Üniversitesi verileri ile 175 bin doğrudan, 800 bin dolaylı istihdam sağlayan sektör olduklarını vurgulayan Başkan Turnacı, Maliye Bakanlığı’nın istihdam kalkanını konuştuğu dönemde bu konuya çok dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Tüketici hakem heyetinde yaşanan aksaklıklara değinen Başkan Turnacı, ‘’Gerek hakem heyetlerinde ki görevlilerin bu konuda çok yetkinliğinin fazla olmaması, gerekse de bir takım kuralların doğru oluşturulamamasından dolayı sektörümüzde ki üyeler olumsuz etkilemektedir. Aslında hiç konuşulmayan ülkemizde ki her birimiz, tüm vatandaşlarımız da olumsuz etkilenmekte. Nasıl mı? Tüketici hakem heyetlerinde alınan kararlar genelde büyük bir firmayla, dünya çapında üretici bir firmayla vatandaşımız arasında olarak algılanıyor. Alınan kararlarda bu mantelite çok ön planda oluyor. Genelde de şu bakış açısı hakim oluyor. Büyük bir firmaya bir şey olmaz. Vatandaşın mağduriyetini giderelim düşüncesi söz konusu oluyor. Halbuki aynı elektrikte kayıp kaçak bedeli gibi, o ürünlerin üretici firmadan karşılanmadığı gibi her bir vatandaşımızın burada cebinden karşılandığını, üretici firmaların belirli bir yüzdesel oranda bunların karşılıklarını ayırdığını her birimizin ürünleri daha pahalıya aldığımızı ifade etmek isterim. Burada bir düzenleme talep ediyoruz. Yıpranma ve fayda analizinin doğru yapılmasını talep ediyoruz’’ dedi.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet