• Teknoloji

Kastamonulu Ensar Özden, yerli otomobilde beyin takımında!

109 Türk mühendisi tarafından tasarlanarak prototip üretimi tamamlanan KKTC yerli otomobili Günsel’in B9 modeli geçtiğimiz şubat ayında kamuoyuna tanıtımı yapıldı.Otomobilin seri üretime geçmesi için tesis ve üretim ekipmanlarının...

Kastamonulu Ensar Özden, yerli otomobilde beyin takımında!
Kastamonulu Mühendis Ensar Özden (25), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) yerli otomobili Günsel’in üretim kadrosunda yer alarak gururumuz oldu. -

109 Türk mühendisi tarafından tasarlanarak prototip üretimi tamamlanan KKTC yerli otomobili Günsel’in B9 modeli geçtiğimiz şubat ayında kamuoyuna tanıtımı yapıldı.

Otomobilin seri üretime geçmesi için tesis ve üretim ekipmanlarının planlamasını gerçekleştiren 6 kişilik kadroda görev yapan Ensar Özden, satış ağını iki yıl içerisinde kurmayı hedeflediklerini bildirdi.

Yakın Doğu Üniversitesi İnovasyon Merkezi ve AR-Ge ekipleri ile otomotiv mühendisliği bölümü tarafından prototip üretimi tamamlanan aracın mühendis kadrosunda yer alan yüzü aşkın personelin gençlerden oluştuğunu kaydeden Özden, “Günsel tamamen Türk mühendisler tarafından tasarlandı. Üretim ve planlama kadrosunda yer alan ekip çoğunlukla 30 yaş altında.  Ocak ayından itibaren projenin planlama bölümündeyim. Üretim tesisi ve ürün planlamalarını 6 kişilik kadromuzla gerçekleştiriyoruz. Ar-Ge çalışmalarını yaparken zorunlu bir sorumluluk yükleniyoruz. Genç mühendisler olarak hem özgüven hem de tecrübe kazanıyoruz. Verilen sorumlulukla kısa sürede kendimizi daha çok geliştirdiğimize inanıyoruz” dedi.

Günsel B9 modelinin teknik özellikleri hakkında bilgi aktaran Özden, “Alüminyum şasi ve kompozit gövde üzerine inşa edilen elektrikli otomobil, tam şarjla 350 kilometre yol kat edebiliyor. Aracın motoru 140 kW gücünde. Saate 100 kilometre hıza 8 saniyede ulaşabilen aracın hız limiti ise elektronik olarak saatte 170 kilometre ile sınırlandırıldı. Rejeneratif fren sistemi sayesinde 300 bin kilometreden sonra bile pil kapasitesinin yüzde 90’dan fazlasını koruyan araç, dört kişilik olarak tasarlandı. Bataryası yüksek hızlı şarjla 20 dakikada doldurulabiliyor. Standart şarj kullanılması durumunda ise bu süre 7 saat. Üretilecek Günsel Süper Şarj istasyonlarında sadece yarım saatte şarj edilebilecek olan araç, az enerjiyle çok daha fazla mesafe kat etmeyi hedefliyor. Araç prototipleri tamamen el işçiliği kullanılarak yapıldı. Seri üretim için tesis kurulması ve kullanılacak parçaların revizesi konusunda çalışmalarımız sürüyor. Birkaç yıl içerisinde aracı pazara sunmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Aslen Çatalzeytinli olan Ensar Özden 1995 yılında İstanbul’un Gaziosmanpaşa ilçesinde doğdu.  Portekiz Coimbra Politeknik Üniversitesinde 2018-2019 yılında erasmus programına katıldı. İstanbul Gelişim Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunudur.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet