• Teknoloji

Geleceğin subayları radyasyona savaş açtı

Bursa Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencileri, nükleer koruyucu kıyafet ve olası nükleer felaketlerde radyasyona karşı tam koruma sağlayacak prototip sığınak geliştirdi.
Geleceğin subayları radyasyona savaş açtı
BURSA / İHA - Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencileri Yaşar Harun Kıvrıl ve Tahsin Elmas, geçtiğimiz hafta Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Spor Salonu’nda açılan TÜBİTAK 46. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Sergisi’ne ’Milli Kalkan Nanopartiküler Baryum Borat Kullanılarak Üretilen Nükleer Koruyucu Kıyafet, Uzay Mekiği, Uçak Radyasyon Zırhlama Materyali ve Radyasyon Önleyici Prototip Sığınakla Radyasyona Karşı Tam Koruma’ adlı projeleriyle katıldı.

Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Yaşar Harun Kıvrıl, projenin amacının bir radyasyon önleyicisi geliştirmek olduğunu, 2 yıllık bir çalışma sonrası ürettikleri Sodyum Pentaborat adlı madde ile en tehlikeli radyasyon türü olan nötronlara karşı heyecan verici sonuçlar elde ettiklerini söyledi. Kıvrıl, “Günümüzde daha fazla kullanılan gama ve x ışınlarına karşı istenilen sonuçlar elde edilemedi. Bu sebeple biz de projemizi tamamlayarak, hem nötronlara hem gama ışınlarına hem de x ışınlarına karşı koyabilecek bir önleyici geliştirmek için yola çıktık. Bu kapsamda geçen yıl kullandığımız Sodyum Pentaborat’la beraber bilgisayarlı tomografide insanların iç organlarını daha rahat görülmesini sağlayan Baryum Sülfat’ı birleştirerek Baryum Borat adı verilen yeni bir madde sentezledik. Bunu da uygulama çalışmalarında kullandık. Bu uygulama çalışmaları kapsamında radyasyon önleyici portatif sığınak prototipi gerçekleştirdik. Bunun içine Baryum Borat ekledik, sığınaklara bunu koyduğumuzda radyasyon önleyici özellik kazandırdık. Daha sonra uzaydan gelen kozmik radyasyona yüksek miktarda maruz kalan uzay mekikleri ve uçaklar için radyasyon zırhlama materyalleri üretimi gerçekleştirdik. Son olarak da tüm insanların rahatça kullanabilmesi için nükleer koruyucu kıyafeti geliştirdik” ifadelerini kullandı.

Kıvrıl, kıyafetin arasına intelateks adı verilen tabaka konulduğunda radyasyona karşı koruma sağladığını ve kıyafeti radyasyon testlerine de tabi tuttuklarını sözlerine ekledi.

“MİLLİ KORUYUCU GELİŞTİRİLMİŞTİR”
Tahsin Elmas ise projeyle ilgili şöyle konuştu:
“Günümüzde radyasyondan korunmak amacıyla toksin etkisi olarak kurşun plakalar kullanıldı. Burada kurşun plaka gama ışınını önlediğinden dolayı beyaz rengini almıştır. Fakat bizim geçen yıl ürettiğimiz Sodyum Pentaborat ile gama ışınlarına karşı herhangi bir koruma sağlamadığından dolayı siyah rengini almıştır. Bu yıl ürettiğimiz Baryum Borat ise kurşunla eşdeğer şekilde koruma sağlamıştır ve Baryum Boratın herhangi bir toksit etkisi yoktur. Maliyeti oldukça düşüktür 200 Türk Lirası gibi bir maliyeti var, kurşunun ise bin liranın üzerinde bir maliyeti var. Hem nötron hem gama hem de x ışınlarına karşı koruma sağlamaktadır. Yani bir milli koruyucu geliştirilmiştir.”

“RADYASYONDAN KORUYACAK VE ZARARI MİNİMUMA İNDİRECEK”
Elmas, yaptıkları projenin hayata geçmesiyle ekipmanların, radyasyonun olduğu her yerde kullanılabileceğini de anlatarak şöyle devam etti:
“Bize günlük hayattaki radyasyondan ve nükleer savaşlardaki radyasyondan koruyacak ve zararı minimuma indirecek. Tamamen yerli bir üretim olacak çünkü borun bildiğiniz gibi yüzde 72’si bizde ve barit rezervlerinin de yüksek oranlarda, ilk sıralarda yer alıyoruz dünyada sıralamasında ve yaklaşık olarak biz 2 yıllık bir çalışmada buraya getirdik. Eğer yeni çalışmalarda maliyetini ve içeriğini düşürdüğümüz takdirde bu çalışma yaklaşık olarak 5-10 yıl içerisinde tamamen bir milli koruyucu olarak bütün dünyanın kullanımına sunulacaktır. Savaş ve radyasyonun geçtiği her yerde kullanılabilir.”
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet