• Teknoloji

Çöpten 10 bin haneye elektrik üretiliyor

Biyogazdan Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi 2012 yılı Mayıs ayından itibaren Afyonkarahisar'da biyogazdan elektrik üretirken, evsel atık üzerine çalışan Türkiye’deki tek tesis olan üretim tesisinde 10 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılanıyor.
Çöpten 10 bin haneye elektrik üretiliyor
İHA - Afyonkarahisar Vali Mustafa Tutulmaz, 9 Aralık 2005 tarihinde kurulan ve Afyonkarahisar Merkez Belediyesi dâhil olmak üzere 53 belediye ile Afyonkarahisar İl Özel İdaresinin de üye olduğu Çevre Hizmetleri Birliği Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisini ziyaret etti.

Sorumluluk sahası içerisinde dünya standartlarında yaşanabilir ve sürdürülebilir bir çevre oluşturmayı amaçlayan tesis, üyeleri ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile dayanışma içerisinde yürüttüğü çalışmalarla vatandaşlarımıza sorunsuz ve yaşanabilir bir çevre oluşturmak için faaliyet gösteriyor.

5 Haziran Dünya Çevre Gününün içinde bulunduğu hafta dolayısıyla ziyaretler gerçekleştiren Vali Tutulmaz tesisin çeşitli bölümlerinde incelemelerde bulundu.

Vali Tutulmaz öncelikle Katı Atık Ön İşlem ve Kompost Tesisi hakkında bilgiler aldı. 

“Tesis tüm illere örnek bir tesis” 

Tesis hakkında slayt sunumu eşliğinde bilgiler veren Çevre Hizmetleri Birliği Müdürü Ercan Özcan:

“ZEKÂ tarafından desteklenen “Sürdürülebilir Bir Çevre için Geleceğimizi Planlıyoruz” projesi kapsamında tesisimiz 2015 yılında yapımı tamamlanarak 26 Ekim 2015 tarihinde işletmeye alınmıştır. Tesisin yapılmasıyla biyobozunur atık azaltımı sağlanmış, tesise karışık gelen evsel atıklar ön işlemeye tabi tutulmuş, atıklar ayrıştırılmış, organik atıklardan kompost üretilmiştir. Tesis tüm illere örnek bir tesistir.” dedi. 

“10 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanıyor” 

Vali Mustafa Tutulmaz’a Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi ve Elektrik Üretim Tesisi hakkında da bilgi veren Özcan, “Biyogazdan Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi 2012 yılı Mayıs ayından itibaren biyogazdan elektrik üretiyor. Evsel atık üzerine çalışan Türkiye’de tek tesis olan üretim tesisinde 10 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasitede elektrik üretiliyor. Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisinde ise 2009 yılından bugüne Afyonkarahisar’daki tüm sağlık kuruluşlarının yanı sıra Uşak ve Burdur illerindeki sağlık kuruluşlarının da tıbbi atıkları bertaraf ediliyor.” diye konuştu. 

“Tesisler önemli katma değer sağlıyor” 

Her iki tesisi incelemeleri sonrasında açıklama yapan Vali Mustafa Tutulmaz, “Bugün milyonlarca insanın yaşadığı dünyada, hızla tüketilen doğal kaynaklar maalesef aynı hızda kendini yenileyemiyor. Öte yandan insanın yaşam standardını yükseltmek adına ürettiği her ürün neticede atık dağları olarak doğaya bırakılıyor. İncelediğimiz tesisler Hem çevre dostu tesisler, hem de enerji ve istihdam açısından ülkemize katma değer sağlıyorlar. Türkiye’de ve dünyada enerji yatırımlarının gerekliliği de açıktır. Enerji üretimi geri kazanımdır, yenilenebilir bir kaynaktır, teşvik edilmelidir. İlimizdeki bu tesisler bu noktada önemli kazanımlar sağlıyor. Türkiye’ye örnek tesisler olması da bizleri ayrıca gururlandırıyor. Her iki tesisin yetkililerini kutluyorum ve çalışmalarında başarılar diliyorum.” diye konuştu. 
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet