• Seyyah

Zarif, sağlam, özgün: Klompen

Hollanda’nın geleneksel ağaç ayakkabısı Klompenlerin Orta Çağ Avrupası’ndan günümüze uzanan renkli yolculuğuna göz atmaya ne dersiniz?
Zarif, sağlam, özgün: Klompen
SEYYAH DERGİSİ OCAK 2019 - Hollanda’ya özgü zanaat ürünlerinden biri olan klompen, geçmişte ağaç parçalarından oyulur, ayakkabı olarak kullanılırmış. Günümüzde İse daha çok hediyelik eşya olarak talep görüyor. İşte birbirinden şık desenleri ve göz alıcı renkleriyle klompenlerin Avrupa’dan dünyaya taşan serüveni.



Sekiz Asırlık Gelenek

Yel değirmenleri, laleleri, ressamları, kanalları, futbol takımları, gouda peyniri, dar ve uzun apartmanları ile ünlü Hollanda’nın meşhur tahta ayakkabıları klompenin tarihi, 13. yüzyıla kadar uzanıyor. Geçmişte Hollanda kırsalında yaşayan tarla işçilerinin, çiftçilerin ve bahçıvanların kullandığı klompenler, Almanya ve Belçika gibi komşu ülkelerdeki benzerlerinden çok farklı bir görüntü çiziyor. Nasıl dediğinizi duyar gibiyiz. Şöyle: Söğüt ve kavak gibi kolay yontulan ağaçlardan üretilen Hollanda klompenlerinin içi geniş, önleri ise hafif kalkık yapılıyor. Ayrıca yapımında deri ve pamuklu malzeme kullanılmıyor.

Nasıl Yapılıyor?
Bir zamanlar klompenlerin renginden ve modelinden sahibinin mesleği ve evli ya da bekâr olduğu anlaşılırmış. Bugün ise renk renk klompenler, Hollanda ve çevre ülkelerde, özellikle de kırsal yaşam alanlarında hâlâ kullanılıyor. Ağırlıklı olarak çiftçilerin ve lale bahçesi sahiplerinin kullandığı klompenler, dekoratif obje ya da hediyelik eşya olarak da talep görüyor. Günümüzde geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam eden tahta ayakkabıların yapılış şekli, özel kesim ağacın suda bekletilmesiyle başlıyor. Ustaların elinde titizlikle şekillenen ayakkabılar, önce yontulup tıraşlanıyor; ardından boya ve yakı motifleriyle süsleniyor. Son olarak cilalanarak satışa hazır hale gelen klompenleri, Amsterdam başta olmak üzere, diğer Hollanda şehirlerinden temin edebilirsiniz.



Klompen Müzesi

Klompen ustası iki Hollandalı Elso ve Egbert Wietzes Kardeşler’in kurduğu müzede, 43 ülkeden 2 bin 200 çiftten fazla tahta ayakkabı sergileniyor. Dünyanın en büyük ahşap ayakkabı koleksiyonuna sahip müzede, klompen yapımında kullanılan aletlerin yanı sıra çeşitli belgeler, fotoğraflar ve gazete kupürleri de bulunuyor. Salı ile pazar günleri arası, 14.00 ile 17.00 saatleri arası ziyaret edilebilen müzeye giriş ücreti, yetişkinler için 4 avro. 6 yaşından küçük çocuklar için giriş ücretsiz. 6 ile 12 yaş arasındaki çocuklar için kişi başı 1,70 avro. Müze içerisinde küçük bir hediyelik eşya dükkânı da hizmet veriyor. 

Cem Sultan
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı