• Seyyah

Papirüs’ün İlginç Hikâyesi

5 bin yıl öncesinin teknoloji ile üretilmiş en eski kağıt türü olan papirüs, Eski Mısır’ın izlerini takip eden turistlerin elinde yeniden doğuyor. İşte hiyeroglifler ve firavun çizimleriyle süslü papirüslerin hikâyesi.
Papirüs’ün İlginç Hikâyesi
M.Ö. 2400’lü yıllarda Mısır’da üretilen papirüs, asırlar boyunca Mısır, Anadolu ve Güney Avrupa’da birçok uygarlık tarafından kullanıldı. Papirüsün hammaddesi, Nil Nehri kıyılarında yetişen saz benzeri bir bitki. Eski Mısır’da papirüs üretimi krallığın kontrolündeydi. Nasıl yapıldığı sır gibi saklanıyordu. 10. yüzyıldan itibaren Çinliler daha kolay ve ucuz yöntemler geliştirince, papirüs hızla gözden düştü. 1960’lı yıllarda Mısırlı bir doktor, orijinal papirüs tekniğini yeniden ortaya çıkarabilmek için çalışmalara başladı. Giza yakınlarındaki suni bir gölette papirüs bitkisi yetiştirip, bunlardan kağıt üretti. Zaman içinde bu öncü insanın yaptıklarını izleyenler oldu ve Mısır kaybolmakta olan papirüs geleneğine yeniden kavuşmuştu. Günümüzde el yapımı papirüsleri Luksor ve Şarm El Şeyh başta olmak üzere birçok Mısır şehrinden temin edebilirsiniz.



Nasıl Yapılır?

Cyperus Papyrus adı verilen bitkinin sapları soyulduktan sonra, kalan beyaz kısım boydan boya parçalara bölünüyor. Ezilip üç gün su içinde bekletilen parçalar, süngerimsi bir dokuya bürünüyor. Bu lifler dikey ve yatay katmanlar şeklinde üst üste getirilip güneşte kurutuluyor. Üzerlerine ağırlık koyularak bekletilen parçalar, 21 gün sonra dayanıklı bir yazı materyaline dönüşüyor.
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet