• Seyyah

Keyifli gelenek:Türk hamamı

Geçmişi 12. yüzyıla dek uzanan Türk hamamı, sadece bir yıkanma yeri değil; sağlık, rehabilitasyon, sosyalleşme ve eğlence mekânı. İşte renkli ritüelleriyle Türk usulü yıkanma kültürü.
Keyifli gelenek:Türk hamamı
SEYYAH DERGİSİ ARALIK 2016 -
Malagirt Zaferi’yle Anadolu’ya yerleşen Türklerin hamam kültürünü Romalılardan öğrenip zenginleştirdiği biliniyor. İslam inancının temizliğe verdiği önem nedeniyle hamam kültürü Türklerin elinde hızla gelişmiş. İstanbul’un fethinden sonra, Osmanlı Devleti’nin dört bir yanında binlerce hamam inşa edilmiş. 17. yüzyılda sadece İstanbul’da 200 civarında büyük hamam açılmış. Birçoğu bugün de varlığını koruyan bu tarihi hamamlar, dünya çapında bir üne sahip.



Üsküdar Çinili, Çemberlitaş, Süleymaniye ve Zeyrek gibi eski İstanbul hamamları, Türkiye’ye gelen turistlerin ziyaret ettiği ilk adreslerden. Ayrıca, Topkapı ve Dolmabahçe Sarayları’nın hamamları da Osmanlı’nın mimarlık abideleri olarak İstanbul’u süslüyor. Bunların dışında, Pamukkale, Bursa, Afyon ve Gönen kaplıca hamamlarıyla beğeni topluyor. Kullanılması bir çok adabı muaşeret kuralı gerektiren hamamlar, sağlık açısından da çok yararlı. Hamamda terleyen vücudun, bir bez veya süngerle ovularak yıkanması, vücuttaki kan dolaşımını kolaylaştırarak insana rahatlık veriyor. Özetle, Türk hamamı sağlık ve keyif için doğru adres.



5 Harika Öneri
Cağaloğlu Hamamı (İstanbul): Kate Moss’tan Cameron Diaz’a sayısız ünlüyü ağırlayan Osmanlı yapısı, The Guardian gazetesine göre dünyanın en iyi hamamı.

Sefa Hamam (Antalya): 13. yüzyıl mimari özellikleri taşıyan mekânın Osmanlı şehir arşivindeki eski adının Makbul Ağa Hamamı olduğu biliniyor.

Sultan Hamamı (İzmir): Bornova’da hizmet veren modernize edilmiş zevkli bir mekân. 

Sekiz Direkli Hamam (Trabzon): Selçuklu döneminde yapıldığı düşünülen hamam, oba çadırlarına benzeyen bir plana sahip.

Çifte Göbek Hamamı (Erzurum): Kış aylarında misafirlerine soba üzerinde pişen bitki çaylarının ikram edildiği hamam, 18. yüzyıldan kalma.



Mini Hamam Sözlüğü
Göbek taşı : Üzerine uzanılıp ter dökülen mermer platform
Halvet : Kapalı yıkanma hücresi
Kurna : Musluk altındaki taş tekne
Külhan : Hamamın ısıtma yeri
Natır : Müşterileri yıkayan görevli kadın
Peştamal : İnce havlu
Sıcaklık : Yıkanılan yer
Soğukluk : Yıkanma yeriyle giyinme odaları arasındaki salon
Tellak : Müşterileri yıkayan erkek
Tüteklik : Hamam bacası

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet