• Seyyah

Flamingoların yurdu: Gediz deltası

Farklı kurumlarda çalışan on iki akademisyen ve araştırmacı bir araya gelerek İzmir’in Gediz Deltası konusunda bir bilimsel istişare toplantısı gerçekleştirdi.
Flamingoların yurdu: Gediz deltası
SEYYAH DERGİSİ AĞUSTOS - Kuşlar, bitkiler, sürüngenler, çift yaşamlılar, memeliler, su canlıları ve sulak alanlar konusunda uzmanların bir araya geldiği toplantı, İzmir Sanat Binası’nda gerçekleştirildi. Toplantıda şehir sulak alan ilişkisi, Gediz Deltası’nda yaşayan canlıların durumları, deltaya yönelik tehditler ve çözüm önerileri tartışıldı. Bir araya gelen uzmanlar aşağıdaki konulara dikkate çekti: Gediz Deltası, İzmir gibi nüfusu dört milyonu aşan bir metropolle iç içe geçmiş yeryüzündeki nadir sulak alandan biridir. UNESCO’nun dört Dünya Doğa Mirası kriterinin tümünü sağlamaktadır. Flamingoların dünya nüfusunun yaklaşık yüzde onu burada yaşamaktadır. Nesli tehlike altında olan pek çok kuş türünün yanı sıra, Akdeniz fokları ile Caretta caretta deniz kaplumbağalarının birlikte yaşadığı tek alandır.
Tüm Ege Denizi’ndeki en önemli balık yavrulama ve beslenme alanlarından biridir ve Türkiye’deki tuz üretiminin yaklaşık üçte biri burada gerçekleşmektedir. Delta, ulusal ve uluslararası yasalarla korunmaktadır ve İzmir şehrinin doğayla bütünleşik bir yaşam sürmesi için önemli bir potansiyel arz etmektedir.



Flamingoların dünya nüfusunun yaklaşık yüzde onu burada yaşamaktadır. Nesli tehlike altında olan pek çok kuş türünün yanı sıra, Akdeniz fokları ile Caretta caretta deniz kaplumbağalarının birlikte yaşadığı tek alandır.

Sürdürülebilir gelecek

Doç. Dr. Kerim Çiçek, Dr. Ömer Döndüren, Dr. Güven Eken, Öğretim Görevlisi
Dr. Volkan Eroğlu, Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Itri Levent Erkol, Yüksek Biyolog Ahmet Kaya, Yardımcı Doç. Dr. Erol Kesici, Doç. Dr. Ferhat Matur, Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Doç. Dr. Ortaç Onmuş, Prof. Dr. Oğuz Türkozan ve Prof. Dr. Zafer Tosunoğlu gibi alanında uzman isimlerin katıldığı toplantıda alınan kararlar, Gediz Deltası İstişare Kurulu Toplantısı Sonuç Bildirgesi ile kamuoyuna açıklandı. Bildirgede “Gediz Deltası’nın varlığını sürdürebilmesi ve gelecek nesillere aktarılması için aşağıdaki konuların ivedi olarak ele alınması gerekmektedir.” denildi. Görüş birliğine varılan konu başlıkları ise şöyle belirlendi:
• Deltada varlığı bilinen türlerin dağılımları ve popülasyon durumlarının daha iyi anlaşılması ve biyolojik çeşitliliği dair verilerin tüm araştırmacı ve korumacıların erişimi olan bir veri tabanında saklanması.
• Delta ve yakın çevresindeki
(İzmir Körfezi başta olmak üzere)
• Deltadaki farklı ekosistemlerin ihtiyaçlarının bilimsel yöntemler ile belirlenmesi ve deltanın bu ihtiyaçları karşılayacak şekilde yönetilmesi.
• Deltadaki insan faaliyetlerinin başta balıkçılık olmak üzere ekosistem döngüleriyle yeniden uyum içinde tanımlanması.
• Deltanın bozulmuş bölümleri için restorasyon planlarının yapılması ve uygulanması.
• Delta ve şehir arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi, daha çok İzmirli’nin alanı tanıması, değerini fark etmesi.
• Alanın koruma derecelerinin güçlendirilmesi ve tehditlere yönelik ivedi önlem alınması.
• Yasadışı avcılık sorunuyla etkin mücadele edilmesi ve av koruma önlemlerinin artırılması.
• Deltadaki sazlıklara ulaşan S-47 kanaletinin bakımının yapılarak, motopomp sisteminin çalışır durumu getirilmesi; Süzbeyli pompa sisteminin çalıştırılması, Maltepe pompa istasyonu su iletim hattının yer altına alınması.
• Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilmesi için gerekli girişimlerin başlatılması.

Cem Sultan
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı