• Seyyah

Çikolatanın 4 bin yıllık yolculuğu

İlk kakao çekirdeklerinin 1528 yılında Güney Amerika’dan İspanya’ya getirilmesi ile başlayan lezzet serüveni hız kesmeden sürüyor.
Çikolatanın 4 bin yıllık yolculuğu
SEYYAH DERGİSİ EYLÜL 2019 - 7 Temmuz ilk kakao çekirdeklerinin Güney Amerika’dan İspanya’ya getirilmesi anısına tüm dünyada Çikolata Günü olarak kutlanıyor. Bu tatlı gün vesilesiyle gelin, bugün milyonlarca insanın en sevdiği lezzetlerin başında gelen çikolatanın binlerce yıldır süren serüvenine birlikte göz atalım.

Don Cortez olmasaydı?

Çikolatanın modern dünyaya gelişi ise 1528 yılında Don Cortez isimli İspanyol bir denizci sayesinde oldu. Don Cortez tarafından İspanya’ya getirilen kakao çekirdekleri 1650’lerde bir içecek olarak önce İngiltere’ye, ardından da 17. yüzyılın sonuna kadar tüm Avrupa’ya yayıldı. Hatta Londra’da çikolata evleri açıldı ve bu evler bu yeni içeceğin tadını çıkarmak isteyen seçkin İngilizlerin popüler buluşma noktaları haline geldi. Uzun süre aristokrat ve soyluların yiyeceği olan çikolata, 18. yüzyılda seri üretime geçilmesinin ardından pahalı bir besin olmaktan çıktı ve minik bir parçasıyla bile insanı mutluluğun zirvesine çıkarırken sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisiyle damakların en tatlı dostu oldu.

Bunları biliyormusunuz?

Çikolata, tarifsiz ve eşsiz tadının yanı sıra, sağlık için de son derece faydalı bir yiyecek. Tabii ki abartmadan tüketildiğinde... Yaşlanmayı geciktirmesi, cildi ve kemikleri iyileştirmesi, sindirim sistemini düzenlemesi, yorgun ve stresli anlarda vücuda enerji sağlaması gibi pek çok özelliği, çikolatanın yıllardır en aranılan eşsiz tadına daha da büyük bir anlam kazandırıyor. Peki, çikolata hakkında daha önce duymadığınız bilgileri okumaya hazır mısınız? Hemen madde madde belirtelim.

• Çikolata kelimesi “tanrıların yiyeceği” anlamına gelen Theobroma Cacao’dan geliyor.
• 16. yüzyılda Aztek kralının ve soyluların libidosunu yükseltmek için çok miktarda çikolata içtiği rivayet ediliyor.
• Renkli draje tarzı çikolatalar, 1941 yılında askerlerin yanlarında taşıdığı bu benzersiz lezzetin erimesi nedeniyle “erimeyen çikolata” arayışı sırasında keşfedildi.
• Tarihteki ilk çikolata boykotu ise 1947 yılında gerçekleşti. Kanadalı çocukların yaptığı bu boykotun nedeni ise çikolata fiyatlarının 5’ten 8 sente çıkmasıydı.
• 2013’te Belçika’da çikolatalı pul üretilmişti.
• Çikolata, toplamda 600 farklı tattan oluşuyor.
• Dünyada üretilen en büyük çikolata, tam 5 ton 792 kilogram ağırlığındaydı.
• Dünyadaki çikolatanın neredeyse yüzde 50’si Amerika’da tüketiliyor.
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet