Gebze Teknik Üniversitesi’nde (GTÜ) kurulan Nanoteknoloji Enstitüsü, merakla beklenilen yerli otomobil çalışmalarını daha da millileştirecek, milli bataryanın geliştirilmesi için 10 araştırma görevlisi ve bir Doçent’ten oluşan ekip ile çalışmalarını hızlandırdı. Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan GTÜ kampüsünde kurulu olan Nanoteknoloji Enstitüsü’nde başlatılan çalışmalarla daha az maliyetli ve daha çevreci olan sodyum tabanlı milli bataryaların geliştirilmesi hedefleniyor. Projedeki en büyük hedef ise elektrikli olacak olan yerli otomobil projesindeki bataryalara Türk Malı yazdırabilmek.
MİLLİ OTOMOBİLE MİLLİ BATARYA
Yerli batarya geliştirme çalışmaların sürdüğü Nanoteknoloji Enstitüsü’nde Doç. Dr. Fikret Yıldız öncülüğünde çalışan ve Türkiye’de bu alandaki tek çalışma grubu olan yüksek lisan ile doktora öğrencilerinin yer aldığı 10 kişilik ekip, lityum-sülfür ve sodyum-sülfür bataryalar üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmalar hakkında bilgi veren Nanoteknoloji Enstitü Müdürü Doç. Dr. Fikret Yıldız, aralarında yerli otomobil başta olmak üzere yerli telefon, tablet ve bilgisayarlarda Türk malı bataryaların kullanılmasını sağlayarak milyarlarca dolarlık batarya sanayisinden Türkiye’nin daha fazla pay almasını hedeflediklerini söyledi.
DAHA UZUN ÖMÜRLÜ MİLLİ BATARYA
Çalışmalar hakkında bilgi veren Nanoteknoloji Enstitü Müdürü Doç. Dr. Fikret Yıldız, “Enstitümüzde değişik amaçlarla kurmuş olduğumuz laboratuvarlarımız mevcut. Bu laboratuvarlarımızdan biri de ince filim büyütme ve karakterizasyon laboratuvarımız. Bunun dışında batarya geliştirme laboratuvarlarımız, yakıt hücresi geliştirme ve solar-cell geliştirme laboratuvarlarımız mevcut. Batarya laboratuvarlarımızda yeni nesil batarya geliştirme çalışmalarımız var. Bunlar lityum tabanlı, sülfür tabanlı ve sodyum tabanlı bataryaların geliştirilmesiyle ilgili çalışmalar. Bataryaların verimliliklerinin arttırılması, tekrar doldurulabilirlik sayılarının arttırılması gibi çalışmalar yapılmakta” dedi.
“TÜRKİYE MİLYARLARCA DOLARLIK PASTADAN PAY ALMALI”
Batarya çalışmalarındaki hedefin milyarlarca dolarlık pastadan Türkiye’nin daha fazla pay almasını sağlamak olduğunu söyleyen Doç. Dr. Yıldız, “Bataryalara günümüz insanın son derece büyük bir ihtiyacı var. Mobil bir dünya ve bu mobil dünya içerisinde hepimizin cebinde fazla sayıda batarya içeren cihazlar var. Dolayısıyla bu kadar yüksek batarya ihtiyacını karşılayacak da bir endüstriye ihtiyaç var. Ve bu endüstri milyar dolarlık bir endüstri. Türkiye’nin de bu milyar dolarlık pastadan payını alabilmesi için, pastadan kendisine düşen payın daha yüksek olabilmesi için bu alanda ciddi bir şekilde AR-GE çalışmalarının yapılmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Biz de Gebze Teknik Üniversitesi olarak buna kendi çapımızda destek vermek için kendi laboratuvarlarımızı kurduk ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.
“HEDEFİMİZ MİLLİ TEKNOLOJİLERE MİLLİ BATARYA”
Çalışmalardaki en büyük hedeflerinden de bahseden Doç. Dr. Yıldız, “Gebze Teknik Üniversitemiz’de yapılan AG-GE çalışmalarıyla geliştirilen bataryaların, gelecekte ülkemizde yerli olarak üretilen otomobil, cep telefonu, tablet gibi ürünlerde kullanılması, kullanılabilecek olması bizi ayrıca mutlu edecektir” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE’DE ÇALIŞAN TEK GRUP”
Batarya geliştirme ekibinde yer alan Malzeme Bilimleri Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi ve aynı zamanda doktora öğrencisi olan Elif Ceylan Cengiz ise çalışmaların mevcut batarya teknolojilerine göre daha çevreci olduğunu belirtti. Cengiz, “Lityum-Sülfür ve Sodyum-Sülfür bataryalar üzerine çalışıyoruz. Bildiğiniz üzerine dünya genelinde petrol sıkıntısı mevcut. Bunun için de yakıt kullanımında farklı alternatifler aranıyor. Bunlardan bir tanesi de elektrikli araçlar ve batarya kullanımı. Bunların içerisinde geleneksel olarak bildiğimiz Lityum-İyon bataryalar maalesef kullanılmıyor. Çünkü çok düşük menzil alınabiliyor onlarla, maalesef kapasiteleri düşük. Bu sebeple hem ucuz hem de uzun menzil sağlayan Lityum-Sülfür bataryalar oldukça öne çıkmakta ve bu konuda çok fazla çalışmalar yapılmakta. Türkiye’de bu konuda çalışan tek grup biziz” ifadelerini kullandı.
“ÇEVRECİ VE UCUZ SOYDUM TABANLI BATARYALAR GELİŞTİRİLECEK”
Çalışmaların başlatılmasında lityum tabanlı batarya teknolojilerinde kullanılan lityum kaynaklarının giderek azalması olduğunu ifade eden Cengiz şöyle konuştu:
“Lityum rezervleri dünyada azaldığı için bir sonraki aşamaları Sodyum-Sülfür bataryalar oluyor. Sodyum batarya maliyetini oldukça düşürüyor. Çünkü Sodyum dünyanın her yerinde var. Deniz tuzundan dahil elde edilebiliyor. Bu da batarya maliyetini oldukça düşürüyor. Ancak Soydum-sülfür bataryaların da Lityum-Sülfür bataryalar gibi bazı kısıtlamaları var. Biz de çalışmalarımızda bu kısıtlamaları kaldırmaya çalışıyoruz.”
MİLLİ OTOMOBİLE MİLLİ BATARYA İLE KATKI HAYALİ
“Biliyorsunuz halihazırda Türkiye’de bir yerli otomobil projesi söz konusu. Bizim çalıştığımız proje de belki ileriki yıllarda daha da geliştirilip yerli otomobillerde kullanılabilir. Ve böylece bizim de yerli otomobil çalışmalarına katkımız olmuş olur.”
Yerli otomobile yerli batarya geliyor
Gebze Teknik Üniversitesi’nde kurulan 10 kişilik araştırma gurubu, başta yerli otomobil olmak üzere tüm yerli teknolojilerde kullanılabilecek yeni nesil yerli batarya çalışmaları başlattı.
Yorum Yazın