Yeni Leon, selefi kadar özgün görünmese de, çok daha "mantıklı" çizgilerle sportifl iğin harmanlanmış bir hali olarak karşımızda. Mantıklı çizgilerden kastımız, sportifl ik adına görüş açılarından ödün verilen dar cam yüzeyler ve ergonomiyi azaltan "gizli arka kapı kolları" gibi tasarım tercihlerinin yeni nesilde olmaması. Yeni nesilde 5 ve 3 (SC) kapılı hatchback karoserler haricinde ilk defa station karoser seçeneğinin sunuluyor olması farklı ihtiyaçlara cevap verebilmesini sağlıyor. Tasarımıyla en az hatchback kadar dinamik görünen ST modeli, geniş yükleme alanıyla, böyle bir ihtiyacı olmayanları bile cezbedebilir. ST'nin 4535 mm'lik uzunluğu Hatchback'e göre 272 mm daha fazla. ST'nin 587 lt'den 1470 lt'ye çıkartılabilen bagaj hacmi ise, HB'nin 380 lt'lik kapasitesine göre çok daha cömert. Bagaj yükleme eşiğinin çok yüksek olmaması ve bagaj kapağının yüksek açılması da fonksiyonelliği arttırıyor.
Aydınlık ve ferah bir kabin sunan ST'nin kokpitinde kullanılan malzeme ve işçilik kalitesi başarılı. Orta konsol tasarımında sadeliğin tercih edildiği otomobilin düğme yerleşimi de fonksiyonel. Sadece 1.6 TDI DSG kombinasyonuyla satılan Leon ST (1226 kg), aynı motor ve şanzımana sahip 5 kapılı HB'ye göre 45 kg daha ağır. Fabrika verilerine göre bu ağırlık farkı 0-100 km/s hızlanmada 0,3 saniyelik, oldukça küçük bir dezavantaj yaratıyor. Test verilerine baktığımızda Leon ST'nin 0-100 km/s hızlanmasını 11,9 saniyede tamamladığını görüyoruz. Daha önce testini yayınladığımız, aynı motor ve şanzımana sahip 1211 kg'lik Leon SC'ye göre kıyasladığımızda ise ST'nin hızlanma verisi nerdeyse aynı. Bu hızlanma verisini "makul" olarak değerlendirebiliriz. 105 HP'lik 1.6 TDI ile sunulan 7 ileri otomatik şanzıman hızlı ve kararlı vites tercihleri yapıyor. Standart kullanımdan biraz daha hızlı vites değiştirmesi istenildiğinde ise şanzımandaki "S" versiyonu seçilip daha kısa sürede vites geçişleri elde edebilirsiniz. HB ve SC modellerine göre ağırlık farkı hızlanmada olumsuz bir etki yaratmazken uzun karoserin sürüş dinamiklerine olumsuz etkisi yok denecek kadar az.
Park ve manevralarda HB'ye göre daha dezavantajlı olan ST, direksiyon hassasiyeti ve netliğiyle diğer karoser seçenekleriyle aynı karakterde. Sürücüyü yormayan, yönlendirme isteklerini hızlıca yerine getiren sistem, sürüş keyfini ve güvenliğini arttırıyor. Süspansiyon sistemi de karoser salınımlarını kontrol altında tutacak kadar sıkı ayarlanmışken konfordan da ödün vermiyor. Güvenli sürüş tecürübesi yaşatan Leon ST'nin 39 metrelik 100-0 metre fren testi sonucu güvenlik sınırının altında kalmasını sağlıyor. Sadece Style donanımıyla satılan Leon ST, çift bölgeli klimadan otomatik farlara kadar zengin bir standart donanım listesi sunuyor.
Rakiplerine baktığımızda, Renault Megane ST 1,6 lt 130 HP ve 1,5 lt 110 HP olmak üzere iki farklı motor seçeneğiyle karşımıza çıkıyor. Leon'un direkt karşısına çıkabilecek olan ise EDC ile satın alınabilen 110 HP'lik 1,5 dci 79.600 TL'den başlıyor. Platform kardeşi Skoda Octavia station karoserle çok daha zengin motor seçeneğine sahip olsa da aynı motor ve şanzıman kombinasyonunun 81.400 TL'den başlaması Leon ST'nin cazibesini arttırıyor. Sonuç olarak, Leon HB'ye göre daha fazla yükleme alanı için istenilen 3.000 TL fiyat farkı herkes için mantıklı görünmeyebilir. Ama bu kadar küçük bir fiyat farkı karşılığında alınan geniş yükleme alanının çok iyi bir anlaşma olduğu unutulmamalı.
Mantık yolu
Seat’ın genç bir marka imajı var. İkinci nesil Leon’un da sıradışı tasarımı, Seat’ın dinamizmini birçok kişinin aklına Leon ismiyle kazıdı.
Yorum Yazın