Ozan Koltuk -
BURSA / İHA - Uludağ Üniversitesi (UÜ) Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Karamangil, kış öncesi sürücülere lastik, motor, silecek ve akü gibi araç aksamında alınması gereken önlemlere ilişkin uyarılarda bulunarak, lastik basınç ve diş derinliği kontrolü, yıpranma ve hasar durumunun hem güvenlik hem de yakıt tüketimi bakımından önemli olduğunu söyledi.
Karamangil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Karlı ve buzlu ortamlarda araç kullanacaklar, soğuk havaya ve ıslak zemine uygun malzemeden üretilen, farklı diş derinliği ve diş profiline sahip kış lastikleri kullanmalı" dedi.
Kış lastiklerinin, sadece 2 tekerleğe değil tamamına takılması gerektiğini vurgulayan Karamangil, şöyle devam etti:
"Lastik diş derinliğinin 1,6 milimetreden az olmamasına dikkat edilmelidir. Aşınmış lastiklerin buzlu yollarda daha büyük tehlike oluşturacağı unutulmamalıdır. Lastik basınçları istenilen değerlerde olmalı ve basınç değerleri sık sık kontrol edilmelidir. Basınç kontrolü lastik soğukken ve üreticinin verdiği ortam şartlarında yapılmalıdır."
Yüzde 50 antifriz, yüzde 50 su
Antifrizli motor soğutma suyunun da sık sık kontrol edilmesi gerektiğine dikkati çeken Karamangil, antifriz ve su oranının yarı yarıya olmasının önemine değindi.
Kış aylarında araçların el freni çekik vaziyette park edilmemesi uyarısında da bulunan Karamangil, özelliğini kaybeden sileceklerin kış öncesi değiştirilmesinin görüş netliği ve mesafesi bakımından önemli olduğunu aktardı.
Sıfır derecenin altındaki sıcaklıklarda, sileceklerin donarak cama yapışmaması için geceden kaldırılması, cam suyunun donmaması için de özel cam suları kullanılmasını öneren Karamangil, "Cam suyu püskürtücülerinde bir tıkanıklık varsa bunlar toplu iğne ile açılabilir ve yönleri ayarlanabilir" iye konuştu.
"Akülerin performansı kışın azalıyor"
Soğuk havalarda aküdeki kimyasal reaksiyonlar yavaşlayacağı için performansının düşeceği bilgisini veren Karamangil, "Buna ek olarak kış aylarında rezistans ve far gibi elektrikli ekipmanların daha fazla kullanılması nedeniyle akü daha büyük bir yük altında çalışır. Akü suyu ve asit yoğunluğu gibi kontrollerin yapılması yolda kalmamak adına önemlidir. Ömrünü doldurmaya yakın aküler kış başlangıcında değiştirilebilir" görüşünü dile getirdi.
Kış aylarında yolların sık sık tuzlandığına değinen Karamangil, yoldan sıçrayan tuzlu suların aracın bazı bölgelerine temas ederek korozyona neden olabildiğini bildirdi. Karamangil, bu nedenle özellikle çamurluk civarı ve diğer kısımların sık sık yıkanmasını tavsiye etti.
Aracınızı kışa hazırlayın
Uludağ Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Karamangil, kış öncesi sürücülere lastik, motor, silecek, akü gibi araç aksamında alınması gereken önlemlerle ilgili uyarılar yaptı.
Yorum Yazın