Yapı Kredi Bankası Vedat Nedim Tör Müzesi'ne nasıl giderim ?

Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi 1992'de kuruldu. 1950'li yıllardan itibaren Yapı Kredi Bankası bünyesinde oluşturulan sikke, madalya, işleme, kumaş, yazma, tombak, tespih, Karagöz oyunu gibi koleksiyonlara sahiptir.
Yapı Kredi Bankası Vedat Nedim Tör Müzesi'ne nasıl giderim ?
Ozan Koltuk - 1977 yılına kadar Yapı Kredi Bankası'nın tüm kültür ve sanat etkinliklerini yönlendiren, ülkemizin yetiştirdiği büyük kültür ve sanat adamlarından Vedat Nedim Tör'ün adını taşıyan müzenin 55.000 parçadan oluşan sikke koleksiyonu, kendi alanında dünyanın üçüncü büyük koleksiyonudur.

Kendi koleksiyonlarının yanı sıra özel koleksiyonerlerin yapıtlarının da tematik bir bütünlük içinde dönüşümlü olarak sergilendiği Müze'de her yıl dört büyük sergi açılmakta, bu sergilere bilimsel kataloglar eşlik etmektedir. Ücretsiz gezilebilen Müze, ayrıca araştırmacı ve koleksiyonerlere danışmanlık ve ekspertiz hizmeti de vermektedir.

Sikke Koleksiyonu
Müze'nin eski eser koleksiyonunun en önemli bölümü, M.Ö. 6. yüzyıldan günümüze kadar çeşitli uygarlıkların kullandığı paralardan oluşan 55.000 parçalık sikke koleksiyonudur. Koleksiyon, ülkenin en büyük ve titiz koleksiyonerlerinden alınan parçalarla büyük dünya müzeleri koleksiyonlarıyla boy ölçüşecek duruma gelmiştir.

Ağırlıklı olarak Emevi, Abbasi, Memluk, İlhanlı, Selçuklu, Osmanlı gibi İslam ülkeleri paralarından oluşan koleksiyonda Halife Abdülmelik tarafından 696 yılında bastırılan Emevi sikkesi, dünyada bilinen iki örnekten biri olarak yer almaktadır. Müze koleksiyonunda bulunan Grek, Roma, Bizans sikkeleri de hacim ve nitelik bakımından azımsanmayacak önemdedir.

Etnografik Eser Koleksiyonları
Vedat Nedim Tör Müzesi koleksiyonlarında işlemeler, Türk kumaşları, tombaklar, gümüş eserler, tespihler gibi gündelik yaşamda kullanılan eşyalardan oluşan etnografik eserler de önemli yer tutmaktadır. 1950'li yılların başlarında toplanan bu eserler zamanla zengin koleksiyonlara dönüşmüştür.

Bunlardan Türk işleme sanatının tüm inceliklerinin yansıdığı işleme koleksiyonu 500 parçadan; 18. ve 19. yüzyıllarda Türkiye'deki küçük atölye ve fabrikalarda dokunan kumaş eserlerden oluşan koleksiyon ise 190 parçadan oluşmaktadır. Yörük kilimleri ve heybeleri, çoraplar ve kolonlar, iğne oyası ve tığ işi keseler işleme ve kumaş koleksiyonlarının tamamlayıcı parçalarıdır. Ayrıca koleksiyonda eşine az rastlanır özellikteki tombaklardan da 50 parça bulunmaktadır.

Organik ve inorganik maddelerden yapılmış çok sayıda örneği içeren tespih koleksiyonunda, amber ağacından pelesenke, fildişinden mercana, altın ve zümrütten kehribar ve inciye kadar 101 adet tespih vardır.

Müze'nin diğer bir koleksiyonu, yüzyıl başının gölge oyunu dalında en renkli temsilcilerinden biri sayılan Ragıp Tuğtekin'in (1892-1973) tamamlanmış Karagöz figürleridir.

Karagöz tekniğini ve oyunlarını anlatan son derece değerli iki yazma bu koleksiyonu bütünlemektedir.

Özel Atatürk Bölümü
Müze koleksiyonları arasında, Mustafa Kemal Atatürk'e ait bazı evrak ve özel eşyanın ayrıcalıklı bir yeri vardır. Atatürk'ün annesine, kardeşine, Falih Rıfkı Atay'a yazdığı elyazısı mektuplar, saati ve Ürdün Kralı'nın armağanı müzikli sigara kutusu her şeyden önce manevi değerleriyle paha biçilmez nitelikte eserlerdir. Ayrıca kırk bin fotoğraftan oluşan, Atatürk'ü ve dönemini ele alan bir fotoğraf koleksiyonu da bu bölümde yer almaktadır.

Ziyaret Gün ve Saatleri: Hafta İçi 10:00-19:00 - Cumartesi 10:00-18:00 - Pazar 13:00-18:00

NASIL GİDİLİR ?
NT1 - BEYOĞLU - TAKSİM
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet