Genel Koordinatörlüğü’nü Prof. Dr. Ayşe Çalık Ross’un üstlendiği ve Şehit Ertuğrul Ulupınar Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlik bu yıl, ‘Gülnar Belediyesi’nin kuruluşunun 100’ncü yıl dönümü’, ‘Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yıl dönümü’ ve ‘Cumhuriyet döneminin ilk hava harp şehidi Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’in vefatının 60’ncı yıl dönümü’ temalarıyla işleniyor. Atölyelerden çalıştaylara, resim ve heykel sergisinden panellere kadar zengin bir içerikle gerçekleştirilen etkinliğe, yurt içi ve yurt dışından akademisyen ve sanatçıların yanı sıra Gülnar halkı ve merkezden vatandaşlar katılım sağladı.
Etkinlikte, geçtiğimiz yıllarda Gülnar’daki orman yangınlarında yanmış çam kütüklerden yontulan heykeller, el işi ve geri dönüşümden elde edilmiş sanat eserleri ile Gülnarlı kadınların fotoğraf sergisi, katılanlardan yoğun ilgi gördü. Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesindeki Kent Orkestrası da etkinlikte konser verdi. Yazarların imza saatleri, resim, heykel ve geri dönüşüm atölyeleri, seramik yapımı ve el sanatları faaliyetleri ile birlikte akademisyen sunumlarının yer aldığı etkinlik, 30 Ağustos Cuma günü sona erecek.
"Bu kültürel faaliyetler, kırsal kalkınmaya çok büyük katkı sunuyor"
Etkinliğin genel koordinatörü Prof. Dr. Ayşe Çalık Ross, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin etkinliğe sunduğu katkılardan dolayı teşekkür etti. Ross, "Gülnar çok küçük ve Toros Dağları’nın tepesinde kırsalda kalmış bir ilçe. Gülnar’ın elinden çok fazla tutulmuş diyemeyiz. Mersin Büyükşehir Belediyesi olmasa, bu etkinliği yapmamız da imkansızdı. Bu kültürel faaliyetler, kırsal kalkınmaya çok büyük katkı sunuyor. Çünkü Gülnar’a gelen herkes, Gülnar’ın sesini bütün dünyaya duyuruyor" diye konuştu.
Etkinlik Düzenleme Kurulu’nda yer alan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Cumhur Kocalar da "Böyle etkinlikler büyük gayretlerle yapılıyor. Organizasyonun içinde kısmen bulunduğum için, bu gayretleri görmezden gelmek mümkün değil" dedi. Böyle etkinliklerle sorunları teşhis edip, masaya koyduklarını aktaran Kocalar, "Bunların görünür olması önemli. Çünkü halk bunları çok güzel dile getiriyor. Bizim yabancı olduğumuz geçmiş yaşamları da araştırıp, arkeolojik tabandan başlayarak tarihsel katmanları ve bu bölgeyi tanımamız gerekiyor" diye konuştu.
Etkinliğe katılan Anamur Doğayı Konuşturan Kadın Kooperatifi Başkanı Selma Metin ise festivalde bulunmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Anamur’da muz lifleri üretimi ve bunlardan farklı tasarımlar yapıyoruz. Böyle festivallere katılarak ürünlerimizi tanıtıp satış yapıyor, üretici kadınların el emeklerini sergiliyoruz" dedi.
Etkinlik sayesinde farklı insanlarla tanışma fırsatı bulduklarını kaydeden Metin, etkinliği bir sosyalleşme festivali olarak nitelendirdi.
Uluslararası Gülnar Bilim ve Kültür Etkinlikleri başladı
Mersin Büyükşehir Belediyesi ve çeşitli kurumların destekleriyle bu yıl 7.’si gerçekleştirilen Uluslararası Gülnar Bilim ve Kültür Etkinlikleri başladı. Yurt içi ve yurt dışından akademisyen ve sanatçıların katıldığı etkinlik; atölyelerden çalıştaylara, resim ve heykel sergisinden panellere kadar zengin bir içerikle gerçekleştiriliyor.