UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, UNESCO Genel Direktörlüğü, Niğde Valiliği, Niğde Belediyesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Niğde Kent Konseyi, Ahiler Kalkınma Ajansı iş birliğinde düzenlenen 8. Somut Olmayan Kültürel Miras Kış Okulunun açılışı Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde yapıldı. Vali Cahit Çelik açılışta yaptığı konuşmada; kentin somut kültürünün yanı sıra birçok soyut kültüre sahip olduğuna vurgu yaparak UNESCO ekibinin kalacağı süre boyunca bu kültürü tanıyacağını söyledi. "Etkinliğin kadim geçmişi ve zengin kültürüyle Anadolu’nun kalbinde yer alan Niğde’de yapılması, dünya kültür mirası içerisindeki yerini vurgulamak adına büyük bir fırsattır" diyen Vali Çelik konuşmasında şunları söyledi;
"Niğde; insanlık tarihine tanıklık eden köklü geçmişiyle medeniyetlerin buluşma noktasıdır. Özellikle geç Hitit dönemi krallığı olan Tabal Krallığı döneminde Niğde çok önemli bir merkez olmuş, Tabal Krallığının başkentliğini de yapan Tyana antik kenti bu önemi Frigler döneminde de devam ettirmiştir, en ihtişamlı günleri ise Romalılar döneminde yaşamıştır. Persler, Araplar, Bizanslılar arasında el değiştiren Niğde topraklarında daha sonra Selçuklular, İlhanlılar, Karamonoğlulları ve Osmanlılar hüküm sürmüştür. Niğde tarihi süreç içerinde hep Anadolu’nun Doğu Akdeniz bağlantısını sağlayan bir güzergahta olduğu için önemli bir merkez olmuştur. Niğde’de birçok medeniyetin ayak izlerini görebiliyoruz, onun için de Niğde’ye medeniyetlerin buluştuğu şehir diyoruz. Bu somut tarihi mirasın yanı sıra, Niğde’nin somut olmayan kültürel değerleri de büyük bir öneme sahiptir. El dokuması halılarımız, yöresel yemeklerimiz, Yeşilburç Helva Şenliği ve Niğde Cumaları gibi geleneklerimiz, kültürel kimliğimizi yansıtan değerlerdir. Bu mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması, hepimizin ortak sorumluluğudur."
Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ise, UNESCO’nun geçici listesinde Niğde’den eserlerin olduğunu aktararak bu listeye kalıcı olarak girmek için bu etkinliğin önemli olduğunu söyledi. Başkan Özdemir; "Bugün Niğde için çok önemli. Milat olarak hatırlanacak bir gün. Niğde kadim bir şehir ve bu değerin beki biz bile fakrında değiliz. Bugüne kadar somut olan değerlerimiz üzerinde çalışmalar yapmıştık, bugünden sonra somut olmayan eserlerimizle alakalı da çalışmalarımız olacak. Kalıcı listeye nasıl girebiliriz bu konudaki eksiklerimiz neler bunlar üzerinde duracağız" dedi. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu ise yaptığı konuşmada üniversite olarak düzenlenen kış okulunun bir parçası olmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade etti. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz ise UNESCO’nun Birleşmiş Milletler’in bir kurumu olduğunu aktardı. UNESCO’da uzmanlığın çok önemli olduğuna işaret eden Oğuz; "UNESCO’yu tanımak ve içerisinde var olmak sadece uzmanlıkla nitelikli katkıyla ve uluslararası topluma yön veren değişik bakış açılarıyla mümkün olabilir. Bizim kurum ve kuruluşlarımızın ülkemizin bütün entelektüelin ve aydınının UNESCO’yu tanıması lazım diye düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından, UNESCO Birlikte Var Olma Birlikte Koruma sunumu gerçekleştirildi.
8’nci Somut Olmayan Kültürel Miras Kış Okulu Niğde’de gerçekleştiriliyor
Somut Olmayan Kültürel Miras Enstitüsü tarafından düzenlenen 8. Kış Okulu programı Niğde’de başladı.