• Genel

DTSO teknik desteğiyle İklim Değişikliği Projesi geliştirildi

Ticaret ve Sanayi Odası teknik desteği ve ortaklığında Bismil Belediyesi ile geliştirilen Tarımda Kendi Kendine Yeten Bismil Projesi, AB-Türkiye İklim Değişikliği Hibe Programı kapsamında sunuldu.
Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilmekte olan ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı desteği ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “Türkiye’de Yerel İklim Eylemi için AB Ortaklığı Projesi” kapsamında yürütülen program, yerel düzeyde iklim değişikliğine uyum ve azaltma çözümlerinin planlanması ile uygulamalarını iyileştirerek yerel iklim değişikliğine uyum ve azaltma kapasitesine katkı sağlamayı hedefliyor.
Tarımda Kendi Kendine Yeten Bismil Projesi, tarım potansiyeli ile ön plana çıkan ilçede tarımsal üretimde suyun etkin kullanımı ve kendi kendine yeten tarımsal sistemler yoluyla Bismil’de yerel iklim değişikliğine uyum ve azaltma kapasitesini artırmayı amaçlıyor. Uygulama takvimi 24 ay ve bütçesi de 750 bin euro olarak öngörülen proje, üç ana bileşen altında geliştirildi.
Birinci bileşen olan Tarımsal Üretimde Suyun Etkili Kullanımı Bileşeni kapsamında susuz tarım ve hassas tarım ile yağmur suyunun etkili geri kullanımı için pilot uygulamalar yapılabilecek.
İkinci bileşen olan Kendi Kendine Yeten Tarımsal Sistemler Bileşeni kapsamında güneş enerjili kuyu uygulaması ve tarımsal atıkların geri kullanımı ile tarımsal üretimde ekosistemin ve doğal kaynakların korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması hedefleniyor.
Üçüncü bileşen olan Kapasite Geliştirme Bileşeni kapsamında yönlendirme çalışmaları ile kırsal alanda farkındalığın artırılması, yerelde Bismil İklim Değişikliği Odak Çalışma Grubu kurulması ile iklim değişikliğine uyum konusunda vatandaşların çözümün parçası olmasını sağlayacak şekilde bilgi, bilinç ve farkındalığın arttırılması ve karar verme mekanizmalarına katılımın sağlanması ve eğitimler yoluyla kurumsal kapasitenin artırılması hedefleniyor.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Erdal Avşar, “Ülkemizde kullanılan suyun yaklaşık yüzde 77’sinin tarımsal üretimde kullanılmasının bu alanda suyun etkili kullanımını önemli hale getirdiğini, Bismil’in de gerek tarımsal potansiyeli ve gerekse de sürdürülebilir tarım alanındaki ihtiyaçlarını göz önüne alarak bu projeyi Bismil Belediyesi ile geliştirdik. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası olarak belediyelerin yerel kapasitelerinin projeler yoluyla geliştirilmesinin bölgenin kalkınmasında kalıcı etki oluşturmanın altyapısını oluşturacağına dair bir vizyon taşıyoruz” dedi.
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet