Zeynep Etyemez -
Vejeteryan beslenmeyi duyduk az çok aşinayız ama vegan beslenmek nedir? Zararları nelerdir?
1
7
Biliyoruz ki vejeteryan beslenenler hayvansal kaynaklı gıdaları tüketmiyorlar. Vegan ise hayvansal ürünlerin hiç birini tüketmiyor. Yani bal bile yemiyorlar.
2
7
Amerika'da bir milyondan fazla vegan var. Ülkemizde bu konuyla ilgili net bir bilgi yok. Ancak araştırmalar bu tip beslenmeyi benimseyen bir çok insan olduğu yönünde. Gelin biraz da sağlık üzerinde ki etkilerini konuşalım.
3
7
'Veganlar her zaman yorgun ve güçsüzdür' diye bir söylenti dolaşıyor ortalıkta. Et, demir ve B12 vitamini yönünden en zengin besin olarak biliniyor. Hayvansal kaynaklardan elde edilen protein, bitkisel proteinlere göre vücutta daha iyi kullanılıyor. Kısacası vegan beslenen insanlar et tüketen insanlara göre daha fazla demire ihtiyaç duyuyor bu yüzden yorgunluğa daha yatkın oluyor.
4
7
Veganlar da protein alıyorlar. Şöyle anlatalım bir köfte büyüklüğünde et, tavuk, balık gibi besinlerde 6 gr. protein bulunur. Bir kupa baklagil de ise 16 gr. protein bulunur. Düzenli bir diyetle beslenen veganlar ihtiyaçları proteini rahatlıkla alıyorlar.
5
7
En önemli konu, veganlar kalsiyum alıyor mu? Bildiğimiz üzere kalsiyum süt ve süt ürünleri, et ürünlerinde oldukça fazla bulunuyor. Veganlar, zenginleştirilmiş soya sütü ve brokoli, karalahana gibi yeşil sebzelerden ve fındıktan kalsiyum alabilir ancak takviyeye de ihtiyaçları bulunuyor.
6
7
Vejeteryan, vegan beslenme tipini seçmiş insanlar her zaman besin öğelerinin yeterli alımına dikkat etmelidir. Sigara, alkol, hareketsiz yaşam ve stres faktörlerinden uzak durmalıdırlar.
7
7
Veganlar meyve, sebze, tam tahıllar ve bitkisel proteinlerle beslendikleri için bağışıklık sistemleri oldukça güçlüdür. Araştırmalar vegan beslenmeyle sağlık arasında olumlu bir ilişki olduğu yönündedir. Ancak bu demek değil ki, her zaman sağlıklı bir yaşam sürdürebiliyorlar.