Zeynep Etyemez -
14 Kasım ölüm yıl dönümü olan Orhan Veli Kanık'ın kısaca hayatı.
1
10
Orhan Veli, Melih Cevdet ve Oktay Rıfat ile birlikte çıkardıkları "Garip" adlı şiir kitabıyla, Türk edebiyat tarihinde, ''Garipçilik'' (Birinci Yeni) adı verilen yeni bir şiir akımı başlattı.
2
10
Milli Eğitim Bakanlığı Tercüme Bürosunda tercümanlık yapmaya başlayan Kanık, burada, Azra Erhat, Oktay Rıfat ve Erol Güney ile birlikte ortak çeviri çalışmaları yürütürken, 1947 senesinde, Reşat Şemsettin Sirer'in Milli Eğitim Bakanı olmasıyla birlikte, yeni bakanlık yönetimini "antidemokratik ve tutucu" olduğunu düşünerek, görevinden istifa etti.
3
10
Usta yazar iki sayfalık "Yaprak" adlı kültür-sanat dergisini çıkarmaya başladı ancak 15 günde bir yayımlanan dergisinin ömrü, finansman sorunu nedeniyle 28 sayıyla sınırlı kaldı. Kanık bu durum üzerine İstanbula taşındı. Sonraki yıl Nazım Hikmet'in yazılarından dolayı mahkum edilmesinin ardından yakın dostları Melih Cevdet ve Oktay Rıfat ile birlikte 3 günlük açlık grevi yaparak protesto etti. Bu eylemiyle, siyaset ve edebiyat çevrelerinde büyük yankı uyandırdı.
4
10
Bir haftalığına Ankara'ya gelen Kanık, 10 Kasım 1950 gecesinde, onarım için kazılmış, üzeri kapatılmamış bir çukura düşerek ayağını incitti. İstanbul'a dönen ve arkadaş ziyaretine giden Kanık, aniden fenalaşması üzerine Cerrahpaşa Hastanesi'ne kaldırıldı. Orhan Veli Kanık, 14 Kasım 1950 tarihinde, beyin kanaması sonucu girdiği komada yaşamını yitirdi. Yazarın mezarı Rumelihisarı'nda bulunan Aşiyan Mezarlığı'nda bulunuyor. Yazarın ardından yakın arkadaşları tarafından 1 Şubat 1951 tarihinde ''Son Yaprak'' adlı tek baskılık bir dergi yayımlandı.
5
10
Orhan Veli Kanık kimdir? Başarılı yazar Orhan Veli 13 Nisan 1914 yılında doğmuştur. Edebiyata yeteneğini ilk fark eden kişi ilkokul öğretmeni Sedat Bey olmuştu. Orhan Veli'yi yazmaya teşvik etti.
6
10
İlk öyküsünü çocukluk yıllarında yazdı. Öğretmeni Sedat Bey'in keşfinden sonra Orhan Veli'nin kaleme aldığı 'Çocuk Dünyası' adlı öyküsü eski yazılı bir dergide yayımlandı.
7
10
Ankara'daki lise yıllarında Oktay Rıfat Horozcu'yla tanıştı ve Melih Cevdet Anday'la arkadaş oldu. Ortak yönleri edebiyat olan 3 kişiyi sıkı dost yapmaya yetti. Bu sıkı dostlar Ankara Lisesi okul kooperatifinin finansörlüğünde 'Sesimiz'adlı dergiyi çıkarmaya başladılar. İlk şiirleri bu dergide basıldı.
8
10
Bir süre PTT Genel Müdürlüğünde memur olarak çalışan Kanık daha sonra biçim ve üslup bakımından tarzını bulmuş olan ilk şiirleri Nahit Sırrı Özrik'in desteğiyle 'Varlık' dergisinde yayınlanmaya başladı.
9
10
Adını duyurmayı başaran Kanık, 1936-1942 seneleri arasında, dönemin popüler kültür-sanat dergilerinden İnsan, Ses, Gençlik, Küllük, İnkılapçı Gençlik, Demet, İşte ve Aile'de manzume ve düz yazılarıyla yer aldı.
10
10
Orhan Veli yükseköğrenimine İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinin Felsefe Bölümünde devam etti. Kendi fakültesinin öğrenci grubu başkanı seçilen Kanık, eski okulu Galatasaray Lisesi'nde, yardımcı öğretmen olarak görev yaptı. Ancak 1936 yılında lisans eğitimini bırakmaya karar verdi ve ertesi sene Ankara'ya geri döndü.