Burçin Günay -
Teknoloji hiç durmadan günden güne ilerliyor. Kuşaktan kuşağa çağ atlayarak günümüze kadar gelen nice fikirlerin bir kısmı ise televizyonun da bizi körelteceğini iddia ediyor.
1
3
20.yy'ın en önemli icatlarından biri olan televizyon insanlığın dengesini bozduğu gibi algılarımızı da zayıflatıyor. Körelen bu duyguların yeniden gün yüzüne çıkması ise yine bizlerin inancıyla olacak bir şey.
Sosyo-ekonomik değerlerimizle oynadığı gibi kültür aktarımımız da sorunlar ortaya çıkarıyor bu sihirli kutu. Sadece çevremizle olan bağımızı değil fiziğimizi de derinden etkileyen bu faktör; gün boyu biz insanların bağımlı gibi içi boş bir kutuya kenetlenmesine sebep oluyor. Abartılarla dolu ve gerçeklikten uzak bilgilerle dolu olması da cabası. Televizyon hakkında da çıkarımlarda bulunan Orwell ve Huxley'ın bazı korkuları vardı.
2
3
Orwell kitapları yasaklayacak olanlardan korkuyordu. Huxley’in korkusu ise kitapları yasaklamaya gerek duyulmayacağı, çünkü artık kitap okumak isteyecek kimse kalmayacağı şeklindeydi.
Orwell esaret altında bir kültür haline gelmemizden, Huxley duygu sömürüsüne dayanan günümüzde olduğu gibi, bütün gününü televizyon karşısında sihirlenmiş gibi maç veya başka şeyleri seyretmek, bilgisayar başında iskambil falıyla vaktini geçirmek veya saatlerce süren chat gevezelikleriyle meşgul olmak gibi şeylerle ömür tüketen önemsiz bir kültüre dönüşmemizden korkuyordu.
Kısaca Orwell bizi nefret ettiğimiz şeylerin mahvetmesinden korkarken, Huxley bizi sevdiğimiz şeylerin mahvedeceğinden korkuyordu. Daha doğrusunu söylemek gerekirse, biri insanların hürriyetleri üzerine uygulanan istibdattan korkarken, diğeri, insanın nefsinin esiri haline getirileceği bir sistemi daha gerçekçi bir tehlike olarak görmekteydi.
3
3
Doktorlara göre ise 2-7 yaş arasındaki çocukların fazla televizyon izlemesi, dil gelişimini olumsuz etkiliyor. Bazı ebeveynler, televizyonların çocuğun konuşmasını sağladığına inanır; ancak uzmanlar bunun tam tersini söylüyor.
Çocuklar, televizyon açıkken izlemese bile sesinden olumsuz etkileniyor. Oyun oynarken dikkatleri dağılıyor ve dikkat eksikliği sorunları ortaya çıkar.
Araştırmalar neticesinde günde 2 saat televizyon izleyen bir insan 1 yılda 730 saatini televizyon başında geçiriyor. Yani yılda 45 gün televizyon izliyor anlamına geliyor. 4 saat televizyon izleyen bir insan yılda 3 ay televizyon başında kalıyor. Yani ortalama ömrünün neredeyse yüzde 10’u televizyon izleyerek geçiyor.