Filistinliler Yahudi yerleşimcilerle toprakları için mücadele ediyor
Sultan Gedik -
İşgal altındaki Batı Şeria'nın güneyindeki El Halil kentinde Yahudi yerleşimciler, Filistinlilerin mülklerine zarar vererek zorla satın almaya çalışıyor.
1
12
El Halil'de Yahudi yerleşimcilerin baskılarına uğrayan Filistinlilerden Abdurrauf el-Muhtesib, ailesinin geçimini sağlamak için ülkesinin geleneksel ürünlerini sattığı dükkanını baskılara rağmen her sabah açıyor.
2
12
FİLİSTİN / AA - Filistinliler, İsrail'in ve Yahudi yerleşimcilerin baskılarına rağmen bu mekanların manevi değerinin maddi değerinden çok daha yüksek olduğuna dikkati çekiyor.
3
12
Muhtesib, Batı Şeria'nın güneyindeki İbrahim Camisi çevresindeki Eski Şehir olarak bilinen El Halil'de karısı ve oğluyla birlikte yaşıyor. Filistinli 61 yaşındaki Muhtesib, Yahudi yerleşimcilerin verdiği korkuya rağmen evini ve dükkanını muhafaza etmeye devam ediyor.
4
12
Filistinli Muhtesib'in toplam 700 metrekare olan ev ve dükkanı Harem-i İbrahim Camisi'ne komşu.
Muhtesib, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yahudi yerleşim derneklerinden evini ve dükkanını satması için teklifler aldığını ve kendisine 100 milyon dolara kadar teklif yapıldığını ancak bu teklifleri reddettiğini söyledi.
5
12
Yahudi yerleşim derneklerinin El Halil'de çok sayıda Filistinlinin mülkünü kontrol altında tutarak yerleşim alanına dönüştürmeyi istediklerini dile getiren Muhtesib, 2000'de patlak veren Aksa İntifada'sından önce Şehitler Caddesi'nde ticari hareketlilik varken, bu ticari hareketliliğin ise bugün ölme seviyesine geldiğini kaydetti.
Evinin ve dükkanının aşırılık yanlısı bir grup yerleşimci tarafından birçok kez saldırıya uğradığını anlatan Muhtesib, cep telefonuna kaydettiği videolarda yerleşimcilerin mallarına zarar verdiğini görmenin mümkün olduğuna işaret etti.
6
12
Mekanın yaklaşık 1 milyon dolar ettiğinin ancak manevi değerinin çok daha fazla olduğunun altını çizen Muhtesib , "Burası bizim topraklarımız, dinimiz ve vatanımız, satarsak bunları dünya malı ile değiştirmiş oluruz." diye konuştu.
İsrail işgalinin yol açtığı zor ekonomik koşullara rağmen Muhtesib, paranın düşündükleri en son şey olduğuna dikkati çekti.
7
12
İsrail ile Filistin arasında 1997'de yapılan anlaşma ile El Halil kenti, H1 ve H2 olmak üzere iki kısma ayrılmıştı. Kentin yüzde 80'i tümüyle Filistin yönetiminin kontrolüne, yüzde 20'lik bölümü ise güvenlik bakımından İsrail'e, idari olarak ise Filistin'e bağlanmıştı.
İsrail ve Filistinli kaynaklar, Doğu Kudüs ile Batı Şeria'da yaklaşık 650 bin Yahudi yerleşimcinin yaşadığını kaydediyor.
8
12
İsrailli yetkililer, Filistinlilerin araçlarıyla El Halil'e girmesini engellerken, Yahudi yerleşimcilerin ise araçlarıyla gezmesine izin veriyor.
Bölge sakinlerinin, acil durumlarda ambulansla taşınması için dahi Filistin güçlerinin İsrailli yetkililerden izin alması gerekiyor.
9
12
Harem-i İbrahim Camisi
Harem-i İbrahim Camisi'nin altında yer alan mağarada Hazreti İbrahim ve hanımının kabirlerinin yanı sıra Hazreti İshak, Hazreti Yakup, Hazreti Yusuf ve hanımlarının mezarları bulunuyor.
İsrail'in 1967'den beri işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da bulunan cami, 25 Şubat 1994'te sabah namazını kılan Müslümanların üzerine ateş açan Yahudi bir fanatiğin eyleminden sonra kapatılmış ve yeniden açıldığında ise yarısından fazlası Yahudilere tahsis edilmiş şekilde ikiye bölünmüştü.
10
12
Muhtesib, Filistinli vatandaşların sebepsiz yere saldırıya uğradığına tanık olduğunu aktardı.
El Halil şehri
Batı Şeria'nın El Halil kentindeki Eski Şehir bölgesinde yaşayan yaklaşık 600 Yahudi yerleşimcinin, bin 500 İsrail askeri tarafından korunduğu belirtiliyor.
11
12
Tarihi "El Halil Camii (Harem-i İbrahim) Katliamı" olarak geçen saldırıda 29 Filistinli şehit olmuş, 150'den fazla kişi yaralanmıştı.
Hazreti İshak ve hanımının bulunduğu kabirler Müslümanlara ayrılan kısımda kalmış, diğerleri ise Yahudilere ayrılan ve sinagoga çevrilen bölümlerde bırakılmıştı.
Caminin bölünmüş kısımları yılda onar gün karşılıklı olarak Müslüman ve Yahudi ziyaretçilere açılıyor.
12
12
İsrail ile Filistin arasında 1997'de yapılan anlaşma ile El Halil kenti, H1 ve H2 olmak üzere iki kısma ayrılmıştı. Kentin yüzde 80'i tümüyle Filistin yönetiminin kontrolüne, yüzde 20'lik bölümü ise güvenlik bakımından İsrail'e, idari olarak ise Filistin'e bağlanmıştı.
İsrail ve Filistinli kaynaklar, Doğu Kudüs ile Batı Şeria'da yaklaşık 650 bin Yahudi yerleşimcinin yaşadığını kaydediyor.