Tahsin Akkuş -
Uzun zamandır insanların zeka potansiyelinin değişmeyeceği ve zekanın doğuşta insanlara bahşedildiği kadar olduğu savunuldu.Ama bilim adamları ise bu düşüncenin saçma olduğuna ve insanların zekasının belirli hobiler edinmesi sonucu gelişebildiğini söylediler.İşte bilim adamlarının zeka geliştirdiğini savunduğu hobiler.
1
8
1.Müzik Aleti Çalmak:
Müzikle ilgilenmek, daha doğrusu müzik yapmak, yaratıcılığı, analitik yetenekleri, dil becerilerini, matematiği, motor becerileri ve daha nice yetileri geliştirmeye yardımcı oluyor.
2
8
2.Herhangi bir şey okumak:
İster Harry Potter okuyun, ister Ahmet Hamdi Tanpınar, isterseniz de favori günlük gazetenizin son sayısını, okumanın beyin için sağladığı fayda aynı oluyor. Okumak stres seviyesini düşürüyor. Düşen stres seviyesi, kendinizle ilgili olarak daha iyi hissetmenizi sağlıyor ve bu da hem kristalize zekayı, hem akışkan zekayı hem de duygusal zekayı geliştiriyor
3
8
3.Düzenli İdman Yapmak:
Vakit bulduğunuzda hareket ediyor, spor yapmaya çalışıyor ya da jimnastik hareketleri yapıyorsanız, bunun vücudunuza da beyninize de bir faydası olmuyor. Az da olsa düzenli idman yapmak, ağır antremanlara göre çok daha etkili.
4
8
4.Yeni bir dil öğrenmek:
Hafızanızı güçlendirmek için bulmaca çözmeyi bir kenara bırakın ve bunun yerine yeni bir dil öğrenmeyi deneyin. Araştırmalar, iki dil bilen insanların, tek dil bilenlere göre daha iyi bulmaca çözdüklerini gösteriyor. Yeni diller öğrenmek beyninizin daha iyi çalışmasını sağlıyor ve zihinsel aktivite gerektiren işleri daha iyi yapabiliyorsunuz. Bu faydalara, planlama ve sorun çözme gibi idari yeteneklerin gelişmesi de dahil.
5
8
5.Öğrendiklerinizi Tekrar Etmek:
Her gün öğrendiğiniz kayda değer bilgilerin takibini yaparak, günlük hayatımızda ya da iş yerinde birikimli öğrenme konseptini hayata geçirebilirsiniz. Okuduğunuz son kitaptan, önemli bir tartışma esnasında yaptığınız gözlemlere kadar, ilginizi çeken ya da size çarpıcı gelen şeyleri küçük bir not defterine yazabilirsiniz. Sonra da bu birikimli öğrenme konseptini kişisel gelişim programınıza dahil edebilirsiniz.
6
8
6.Beyin Egzersizi:
Sudoku, puzzle, bilmece-bulmaca, masa oyunları, video oyunları, iskambil oyunları ya da bunlara benzer faaliyetler nöroplastisitenizi artırır. Bu kavram, beyninizdeki sinir yollarının tekrar ve tekar şekillenmesini ve beynin kendi kendini farketme yeteneğini geliştirmesini ifade eder.
7
8
7.Meditasyon yapmak:
Meditasyon, tutkulu insanlar için ilginç bir konu haline geldi, çünkü çalışma gösterdi ki, kendi beyin dalgalarımızı kontrol edebiliyoruz ve istediğimiz zaman, istediğimiz şeyleri hissedebiiyoruz. Bu da demek oluyor ki, bir pazarlığa oturmadan önce kendimizi çok daha güçlü hissetmek, zam isterken çok daha özgüvenli olabilmek, satış yaparken çok daha ikna edici olabilmek bizim elimizde.
8
8
3.Düzenli İdman Yapmak:
Vakit bulduğunuzda hareket ediyor, spor yapmaya çalışıyor ya da jimnastik hareketleri yapıyorsanız, bunun vücudunuza da beyninize de bir faydası olmuyor. Az da olsa düzenli idman yapmak, ağır antremanlara göre çok daha etkili.