AJANSLAR -
DEM Parti'den seçilen İmralı heyetinin perşembe günü İstanbul'da gerçekleştirilen 'Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı' toplantısında, Abdullah Öcalan'ın kaleme aldığı terör örgütü PKK'ya 'silah bırakma' ve 'kendini feshetme' çağrısında bulunması, dünya basınına da yansıdı. Açıklama CNN'den Bloomberg'e, Reuters'tan New York Times'a dünya basınında geniş yer buldu.
CNN: Onlarca yıllık çatışmayı sona erdirebilir
ABD merkezli CNN'in haberinde Öcalan'ın çağrısı, ''Kürt militan lideri Abdullah Öcalan, Kürdistan İşçi Partisi'ndeki (PKK terör örgütü) takipçilerinden silah bırakmalarını ve örgütü feshetmelerini isteyerek Türkiye ile on binlerce insanın hayatına mal olan onlarca yıllık çatışmayı sona erdirebilecek bir çağrıda bulundu'' ifadeleri yer aldı.
Bloomberg: Büyük bir ilerleme olabilir
Bloomberg, “Türkiye, hapsedilen PKK liderinin çatışmalara son verme çağrısına hazırlanıyor” başlıklı haberinde, “Öcalan, örgüte silah bırakma çağrısı yaptı” ve “Bu adım, 40 yıllık mücadelenin çözümüne yönelik büyük bir ilerleme olabilir” ifadelerini kullandı. Haberde şöyle denildi:
"Kürt ayrılıkçı örgütü PKK’nın lideri Abdullah Öcalan, militanlarına silah bırakma ve Türkiye’ye karşı 40 yıldır süren özerklik mücadelesini sona erdirme çağrısında bulundu.
Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) 'kendini feshetmesi gerektiğini' söyleyen Öcalan, perşembe günü İstanbul yakınlarındaki cezaevinden, Kürt yanlısı DEM Partisi heyeti tarafından paylaşılan bir mesajla seslendi.
75 yaşındaki Öcalan artık PKK’nın günlük operasyonlarını yönetmese de bu çağrısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için barış görüşmelerini yeniden canlandırma yolunda kritik bir önem taşıyor. Erdoğan, son kırk yılda on binlerce insanın hayatını kaybettiği Kürt sorununu çözmeyi, bölgede artan Kürt milliyetçiliği tehdidini bertaraf etmenin anahtarı olarak görüyor."
Reuters: Kendini resmen feshetme kararı alması gerektiği aktarıldı
Reuters, “Hapisteki Kürt militan liderinden Türkiye ile çatışmalara son verme çağrısı” başlığı attığı haberde, “Silahların bırakılması için bir çağrıda bulunuyorum ve bu çağrının tarihsel sorumluluğunu üstleniyorum,” dedi Öcalan, DEM Partisi üyeleri tarafından okunan mektubunda. Heyet, Öcalan’ın partisine bir kongre düzenleyerek kendini resmen feshetme kararı alması gerektiğini söylediğini aktardı” denildi.
Al-Monitor: Hâlâ birçok zorluk var
Al-Monitor’dan Amberin Zaman, “Bölgedeki Kürtler tarafından büyük bir heyecanla beklenen Öcalan’ın açıklaması, birçok kişinin Türkiye’nin popüler Kürt siyasetçilerinden Selahattin Demirtaş da dahil olmak üzere birçok siyasi tutuklunun serbest bırakılması ve PKK’lılar için af gibi adımlar içermesini umduğu bir sürecin başlangıcını işaret ediyor. Ancak önümüzde hâlâ birçok zorluk var.” ifadelerini kullandı.
New York Times: Belirsizlik korunuyor
New York Times, “Türkiye’de Hapsedilen Kürt Lider, Militanlara Silah Bırakma Çağrısı Yaptı” başlıklı haberinde açıklamayı şu ifadelerle gördü:
"Öcalan’ın bu mesajı, 40 yılı aşkın süredir 40.000’den fazla insanın hayatına mal olan çatışmanın sona erme ihtimalini gündeme getirdi. Bu çağrı, Öcalan’ın Türkiye, Irak, Suriye ve İran’daki PKK üyeleri ve bağlantılıların üzerindeki derin etkisi göz önüne alındığında sınırları aşabilecek bir yankı uyandırabilir. Ancak, bundan sonra ne olacağına dair net bir işaret yoktu. Öcalan’ın çağrısına kimlerin nasıl uyacağını izleyecek bir mekanizmanın olup olmayacağı, silah bırakanlara ne olacağı ya da hükümetin bu süreç karşılığında ne teklif ettiği belirsizliğini koruyor. Öcalan’ın çağrısı, Türk yetkililer, Öcalan ve DEM partisi temsilcileri arasında yapılan bir dizi görüşmenin ardından geldi.”
The Guardian: Kırılgan bir barışın başlangıcı
The Guardian, Öcalan'ın çağrısının "kırılgan bir barışın" işareti olduğunu vurgulayarak örgüt içindeki farklı grupların çağrıya nasıl yanıt vereceğinin belirsizliğini koruduğunu yazdı.
"PKK lideri Kürt militan gruba silahsızlanma çağrısı yaparak Türkiye ile kırılgan bir barışın başlangıcına işaret etti" başlığıyla yayımladığı haberinde PKK lideri Öcalan'ın tarihî çağrısına yer vererek şu yorumda bulundu:
"Öcalan'ın mesajı, başta IŞİD militanlarıyla savaşan ve Suriye'nin doğusundaki iki büyük şehir de dahil olmak üzere geniş bir bölgeyi kontrol altında tutan ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) olmak üzere, Suriye'nin kuzeydoğusu ve Irak'ın kuzeyine yayılmış ve PKK ile bağlantılı olan Kürt silahlı gruplarını da etkileyecek."
"Öcalan'ın açıklaması, Suriye'de Türkiye destekli milislerle çatışan ve uzun süredir Türk saldırılarının hedefi olan SDG'yi daha da baskı altına alacak ve yalnızlaştıracak gibi görünüyor" denilen haberde, PKK içindeki farklı grupların Öcalan'ın çağrısına nasıl yanıt vereceğinin belirsizliğini koruduğu vurgulandı.
The Middle East Eye: Siyasi riskleri Bahçeli'nin üstlenmesine izin verdi
The Middle East Eye (MEE), "Bu süreç boyunca Erdoğan geri planda durarak siyasi riskleri Bahçeli'nin üstlenmesine izin verdi" ifadelerini kullandı. MEE, PKK'nın üst düzey isimlerinin daha önce Öcalan'ın mesajına kulak vereceklerini ve buna göre hareket edeceklerini belirttiklerini vurguladı.
Haberde, "Ankara'daki pek çok yetkili, hükûmetin Öcalan'la görüşmeye başlama motivasyonunun, İsrail ve İran arasında artan bölgesel gerginlikle bağlantılı olduğuna inanıyor" denildi.
Euronews: Bazı gruplar buna direnebilir
Euronews, "analistlerin grubun liderliğinin Öcalan'ın yaptığı her çağrıya kulak vermesinin beklediğini, ancak grup içindeki bazı grupların buna direnebileceğini söylediğini" aktardı.
Euronews, Öcalan'ın çağrısını "Bu çağrı, 40 yılı aşkın süredir devam eden ve on binlerce can kaybına yol açan çatışmayı sona erdirme potansiyeline sahip." diye nitelendirdi. Öcalan'ın örgüt üzerinde etkili olduğunu vurgulayan gazete, "analistlerin grubun liderliğinin Öcalan'ın yaptığı her çağrıya kulak vermesinin beklediğini, ancak grup içindeki bazı grupların buna direnebileceğini söylediğini" aktardı.
Yedioth Ahronoth: PKK bu çağrıya uyacak mı?
İsrail merkezli Yedioth Ahronoth, çağrıyı seçim aritmetiği ile ilişkilendirdiği haberinde şu ifadelere yer verdi:
''1999'dan bu yana İstanbul açıklarındaki bir adada neredeyse tamamen tecrit altında tutulan Abdullah Öcalan, kurucusu olduğu PKK’nın kendini feshetmesi ve tüm silahlı grupların silah bırakması çağrısında bulundu. 1984’te başlayan isyandan bu yana Türkiye ile çatışmalarda 40 binden fazla kişi hayatını kaybetti. En büyük soru ise şu: PKK üyeleri bu çağrıya uyacak mı? Arka planda ise Erdoğan’ın iktidarını uzatacak yeni bir anayasa onaylatma çabası bulunuyor.
Öcalan’ın bu çağrısı, 40 yılı aşkın süredir devam eden ve 40 binden fazla insanın hayatını kaybettiği çatışmaların sona ermesi için bir yol açabilir.''
Alarabiya: Çağrı yeni döneme giren Suriye için de önemli sonuçlar doğurabilir
Suudi Arabistan merkezli Alarabiya, çağrının Suriye'deki olası yansımalarına dikkati çekti:
''Türkiye’de cezaevinde bulunan militan lider Abdullah Öcalan, Kürdistan İşçi Partisi’ne (PKK terör örgütü) silah bırakma çağrısında bulundu. Bu adım, örgütün Ankara ile 40 yıllık çatışmasını sona erdirebilir ve bölge için geniş çaplı siyasi ve güvenlik sonuçları doğurabilir.
PKK’nın 1984 yılında Kürtlere bir vatan kurma hedefiyle başlattığı mücadelede bugüne kadar 40 binden fazla insan hayatını kaybetti. Ancak örgüt, zamanla ayrılıkçı hedeflerinden uzaklaşarak Türkiye’nin güneydoğusunda daha fazla özerklik ve Kürtlere yönelik daha geniş haklar talep etmeye yöneldi.
Öcalan’ın çağrısı, PKK’nin üslerinin bulunduğu büyük petrol ihracatçısı Kuzey Irak ve 13 yıllık iç savaşın ardından aralık ayında Beşar Esad’ın devrilmesiyle yeni bir döneme giren komşu Suriye için de önemli sonuçlar doğurabilir.
Türkiye ile PKK arasındaki barış süreci on yıl önce çökmüştü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir müttefiki, dört ay önce Öcalan’dan böyle bir adım atmasını önermişti.''
Ne oldu?
Terör örgütü PKK lideri Öcalan'ın uzun süredir beklenen açıklaması, Halkların Özgürlük ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) vekilleri tarafından Perşembe günü İstanbul'daki Elite World Hotel'de gerçekleştirilen "Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı" toplantısında okundu. Açıklamada Öcalan, örgüte silah bırakma ve kendini feshetme çağrısında bulundu.
Süreç Cumhur İttifakı ortaklarından MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, "Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM'de DEM Parti grup toplantısında konuşsun," diyerek, İmralı Cezaevi'ndeki Öcalan'a çağrıda bulunmasıyla başlamış DEM Parti üç kez Öcalan'ı İmralı'da ziyaret etmişti.
