AJANSLAR -
ABD Başkanı Donald Trump'ın grafikler ve vergilerle işi bitmedi. Son günlerde küresel piyasalarda görülen büyük kan kaybına rağmen, daha fazla sektörel gümrük vergisi uygulama sözünün arkasında duruyor gibi görünüyor.
Trump Salı günü Cumhuriyetçilerle bir araya geldiği bağış toplama yemeğinde, "Çok kısa bir süre içinde ilaçlara yönelik büyük bir gümrük vergisi açıklayacağız," dedi ve başka ayrıntı vermedi.
Trump'ın ABD'ye daha fazla ilaç üretimi getirme arzusu, tarifelerin arkasındaki motivasyonlardan biri ve ülke şu anda en büyük ilaç alıcısı konumunda.
Bununla birlikte, en büyük ihracatçı ülkelerden bazıları üretimlerini taşımak yerine tarifenin ekstra maliyetlerini üstlenmeyi tercih edebilir. Örneğin Hindistan, ABD'ye en büyük jenerik ilaç ihracatçılarından biri. ING'nin sektör ekonomisti Diederik Stadig'in bir notuna göre, jenerik ilaçlar dolar değeri açısından ABD ithalatının yüzde 6'sını oluşturuyor.
Jenerik ilaçlar, orijinal olarak kimyasal patentlerle korunan ürünlerle aynı bileşenleri kullanan markalı ilaçların daha ucuz kopyalarıdır.
Stadig, "Hindistan'daki en büyük jenerik ilaç üreticilerinin, sadece Hindistan'daki üretim daha ucuz olduğu için üretimlerinin (bir kısmını) ABD'ye kaydırmalarının pek olası olmadığını düşünüyoruz," dedi.
Avrupa'da en çok hangi ülkeler etkilenebilir?
Öte yandan, jenerik değil markalı ilaç üreten ve genellikle daha yüksek marjlarla çalışan Avrupalı şirketler, ABD'de üretime yatırım yapmayı uygun bir alternatif olarak görebilir.
Stadig'e göre, "Bu aynı zamanda Avrupa'da daha az ilaç üretimini de beraberinde getirecektir. Bu da istihdam kaybına yol açabilir ve ekonomik büyümeyi engelleyebilir."
ABD'nin potansiyel gümrük vergilerine en çok maruz kalan Avrupa ülkeleri İrlanda, Almanya ve İsviçre. Hollanda, İtalya ve Belçika da ABD'ye önemli miktarda ilaç ihraç ediyor.
Avrupa hazırlıklı mı?
Novo Nordisk, Bayer ve Sanofi'nin de aralarında bulunduğu sektörün önde gelen oyuncuları Salı sabahı Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile bir telefon görüşmesi yaparak ABD'nin ticaret önlemlerinin sonuçlarını tartıştı.
Görüşmeye katılan yetkililer, ilaç sektörüne yönelik olası gümrük vergilerinin küresel tedarik zincirlerini bozarak ve hayati önem taşıyan ilaçların bulunabilirliğini azaltarak hem Avrupalı hem de Amerikalı hastalara zarar verebileceği uyarısında bulundu.
Avrupa Komisyonu, daha işbirlikçi bir transatlantik ilaç pazarının önemini vurgulayarak, ABD yönetimi ile bir çözüm müzakere etmek istediklerini ifade etti.
