Hasan Denizyaran

Hasan Denizyaran

Tekelleşme bitiyor!

Daha önce 'Televizyon Sektöründe Tekelleşme' yazımı okuduysanız, işi bilip bilmemesine bakmaksızın 'Tanıdığa iş yaptırma' yoluyla sektörün ağır darbeler aldığını ve bir gelişim kaydedemediğinden bahsettiğimi bilirsiniz.
Tekelleşme bitiyor!
Sektörün yörüngesi bir kez daha değişiyor! 

Yakın zamanda sektörde dengeler değişti. Tekelleşme ile birlikte başarılı işlerin ortaya konamadığı anlaşıldı. 

‘Ben bu insanı sevmiyorum bu insanla çalışmam!’

Mantığıyla hareket eden sektör sakinleri sırf inat uğruna işlerini daha az tecrübeli kimselere de yaptırabiliyordu. 

Kendi içinde düzenlenen yeni oluşumlarla bu sorun yavaş yavaş ortadan kalkacak gibi görünüyor. 

Sektörde tekelleşip pastadan bir çatal almak isteyen yapım şirketleri, başka yapım şirketleriyle ortaklık kurup pastadan bir dilim alıp onu aralarında bölüşmeyi tercih ediyorlar. Peki bunun yapımcılara veya biz seyircilere ne gibi avantajları oluyor? 

Aslına bakarsanız her yönden çok avantajlı. Hem Türk sinema, televizyonu açısından hem de yapımcılar açısından. Ortak yapım olduğu zaman yapılan işin bütçesi artıyor. Otomatikman yapılan iş daha kaliteli ve Dünya standartlarına daha yakın oluyor. Seyirciler için en büyük avantajı daha kaliteli yapımları önümüze koymaları. 

Bir kötü avantajı var ki standartlar yükseldikçe ve yapılan işlerin kalitesi arttıkça proje sayısı da azalıyor. Herkes bir proje üretmektense ortak bir projeye girdiği zaman otomatikman yapılan iş sayısı azalacaktır. Sürüm mü? Kalite mi? Ben kaliteden yanayım elbette. Neden Türk sinema ve televizyonu da dünyaya kendini ispatlamasın ve kalıcı sağlam bir yer edinmesin ki? 

Çalışanlar için iş imkanları açılıyor!

Yapım şirketlerinin yanı sıra iç yapımlar oldukça taraflı hareket ediyor. Projenin Casting direktörlüğünü yapan birisi 'ben bu adamı sevmiyorum projemde yer almasın' veya ' bunu seviyorum bu olsun' mantığıyla sunum yapıyor ve projenin hakkı olanı çoğu zaman projeye dahil etmiyor. 

Yapım Şirketlerinde olduğu gibi artık Casting ve menajerlikte de ortaklıkları çok sık görmeye başladık. Bu olay beraberinde çeşitliliği ve iş imkanını da getiriyor. Artık Role uygun oyuncuya taraflı yaklaşması gerekmiyor çünkü diğer ortağı o kişiyle kontak kurabiliyor. Anlayacağınız yelpaze git gide genişliyor. Sadece televizyon sektöründe değil müzik sektöründe de olay buna dönmeye başladı.

Birçok menajerin tek bir noktada buluşup kurdukları şirketler veya düzenler oluşumunu gitgide tamamlıyor. İşler yakın tarihte nasıl olur bilmiyorum fakat öyle gözüküyor ki gidişat beklenildiği gibi olursa sektörde iş arayan herkes rahat bir nefes alacak ve iletişim, iş yapabilme imkanı oldukça artacak ve daha verimli olacaktır. 

Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Hoşça kalın.

İçerik ile ilgili diğer yazı "Televizyon sektöründe tekelleşme!" yazısı için tıklayınız.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet