Oyunculuk öğrenim süreci
Hasan Denizyaran
Merhaba sevgili okurlar. Öncelikle sizlere ilk yazımı sunduğum için çok mutlu ve heyecanlıyım. İlk yazımda sizlere Sinema-TV oyunculuğunu meslek edinmek isteyenler için nasıl bir öğrenim sürecinden geçmeleri gerektiğini anlatacağım.OYUNCULUK YAPMAK İSTEYEN BİRİ NE DERECE EĞİTİM ALMALI?
Bu, hayranlarım ve çevremdeki insanlardan en sık duyduğum soru. Üniversite tahsilini Güzel Sanatlar Fakültesi veya konservatuar, tiyatro, drama ve oyunculuk bölümlerinde yapmak isteyen çok sayıda genç görüyorum. İçinizde yanıp tutuşan bir tiyatro aşkı yoksa bu bölümleri kesinlikle tercih etmenizi önermem. Büyük ihtimalle buradan alacağınız dört senelik eğitim sonrası öğretmenlik, çeşitli tiyatrolarda oynamak ve dar bir gelirle yaşamaktan başka bir seçeneğiniz olmaması muhtemel. TV, sinema oyunculuğu yani kamera önü eğitimi dediğimiz bu program üniversitelerde bir ders olarak genellikle yıl sonu veriliyor ve bu öğrencilere hiç bir şey katmıyor.
TİYATRO, SİNEMA-TELEVİZYON FARKLI KULVARLAR
Maalesef ben dahil olmak üzere pek çok kişi bu bölümü okuduğu için pişman. Neden mi? Günümüzde bir dizi veya film için gittiğiniz audition adı verilen ‘cast’ görüşmelerinde talip olduğunuz role sizinle beraber yüzlerce kişi başvuruyor. Sizin burada diplomaya değil iyi bir kamera önü oyunculuğuna ihtiyacınız var ki aradan sıyrılıp rolü alabilin.
Tabi buda yeterli değil. Farklı etkenler var. Aranan karaktere fizik bakımından da uygun olmanız gerekli. Haliyle bir işi almak yetenek olduğu kadar çok büyük oranda da şans içeriyor. Projede yer aldıktan sonra oyunculuk hayatına devam edip etmeyeceğiniz ise yine farklı bir şans faktörüne dayanıyor. Belirli bir çevre edinememiş veya arkanızda ‘sağlam dayılarınız’ yoksa aynı süreci tekrar tekrar yaşarsınız.
İşte bu yüzden de gençlere tavsiyem görüldüğü kadar kolay olmayan bu sektörde çalışmayı düşünüyorsanız daha farklı bir bölüm okuyup, işsiz kaldığınız dönemlerde kendi işinizi yapmanız. Aksi halde ileriki yaşamınızda maddi sıkıntılar çekebilirsiniz. Belli bir süre kamera önü eğitimi veren sertifika programlarına yazılıp üniversite okurken bile bu dersleri görebilirsiniz. En büyük etken ise settir. Sette pişersiniz ve okulda dahi görmediğiniz teknikleri, olayları sette deneyimlersiniz.
İLERİKİ YAŞAMINIZI RİSKE ATMAYIN
Günümüz popüler oyuncularına baktığınızda çoğu üniversitede farklı alanlarda tahsil görmüş olduğunu hatta genç oyuncuların okullarını dondurduğuna şahit olursunuz. Kimi birileri tarafından keşfedilmiş, kimi bir yarışmadan çıkmış kimi ise belli bir seçimle oraya getirilmiş ve şansı yaver gitmiş kişilerdir. Unutmayın belki saymaya kalksanız parmak kadar olan şöhreti yakalamış oyuncuların yanında o rolü isteyen yüzlerce insan var bu büyük bir yarış. İleriki yaşamınızı riske atmayın.
Üniversite tahsilinizi diploması geçerli olan hayatınızı kazanabileceğiniz bir bölümde yapın. Sizde o cevher varsa zaten gideceğiniz bir kamera önü kursunda gerekli teknikleri öğrenip rolü alabilecek potansiyele sahip olacaksınız.
KENDİNİZİ GELİŞTİRİN!
Alacağınız kamera önü eğitiminin yanında mutlaka farklı becerileriniz de olmalı. Çok donanımlı olursanız her zaman bir adım önde olursunuz. Müzik, binicik, eskrim, basketbol, fulbol vb. rolün gereğini yerine getirecek donanıma sahip olursanız bu sizin için avantaj olacaktır. Unutmayın herkes gibi çalışırsanız herkes gibi olursunuz, herkes gibi kazanırsınız.
Yedi yıldır oyunculuk sektöründe olan bir kardeşiniz olarak tecrübelerime ve gördüklerime dayanarak sizlere oyunculuk ile alakalı eğitim sürecinden bahsettim.
Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.
Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.