Kızılay ve Kızılhaç Müzesi'nin düşündürdükleri
Tarih, faaliyetler ve insani meselelerin çözümünü ziyaretçilere belgeler ve dokümanlarla çok muhteşem bir şekilde sunulduğunu da belirtmek isterim.
Geleceğin mirasını oluşturmak için Müze, eyleme tanıklık eden nesne ve görüntü zengin koleksiyonları ziyaretçilerine sunmuş.
Müze, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi’nin çeşitliliğini temsil eden on iki ulusal toplumla ayrıcalıklı bir iş birliği ile kurulmuş. Tüm kıtalarda faaliyet gösteren Kızılay ve Kızılhaç temsilcileri müzeye geçmişte yaptıkları etkinliklerin posterlerini, fotoğraflarını, filmlerini ve nesneleri buraya bağışlamışlar.
Tabi gezinti yaparken, Türk Kızılay’ının yüzlerce posterin arasında sadece 3 afişimizi görünce bu beni gerçek anlamıyla üzdü. Müzeye katkı konusunda Türk Kızılay’ının gereken iş birliğini yapmadığı kanaatini bende uyandırdı.
Nereye baksam Almanya, Fransa, Amerika, İskoçya, Danimarka, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren Kızılhaç posterlerini gördüm.
Müzede Türk Kızılay’ının 1954 tarihli 3 posteri vardı. Çin, Japon ve Arap ülkelerinin bile posterleri bizim ülkemizden daha fazlaydı. Bu durum gerçekten çok ilginç ve anlaşılır gibi değildir. Ben şahsen Kızılay’ın elinde buram buram tarih kokan çok değerli belge ve nesnelerin olduğunu biliyorum. Neden buraya ulaştırılmadı diye düşünürken aklıma Hilal-i Ahmer Kartpostalları geldi. Neden bu tarihi eser statüsünde olan kartpostallarımız yok burada!!! Tedavide kullanılan ekipmanlar, kuruluş evrakları, dokümanlar ve bir sürü nesne geldi aklıma… Cenevre de müzede bulunan doküman ve nesnelerden daha fazlası hatta kat kat fazlası bizim ellerimizde var ve bunları çok güzel bir şekilde muhafaza ettiğimizi yakinen bilenlerdenim.
Kızılay 152 yıldır, savaşlarda, mübadele yollarında, depremlerde, yüzlerce afet bölgesinde, açlık ve yoksullukla mücadele eden topraklarda, ülkemizde ve uzak coğrafyalarda insanlığın hizmetinde olmuş ve insani yardım çalışmaları yürütmüştür. Müzede Kızılay kuruluşu 1876 yılı olarak yazmaktadır. Fakat kuruluşumuz 1868 yılıdır bu hatanın da Cenevre’de müze bilgilendirme panolarından düzeltilmesi gereklidir.
Asrı aşan bu yolculuk hem ülkemiz hem de dünya tarihine tanıklık eden ve geleceğe ışık tutacak binlerce bilgi, belge ve objeyi de beraberinde getirmiştir. Bu belgelerin ve bilgilerin dünya ile paylaşılması için bir şeyler yapmak zorunda olduğum düşüncesine kapıldım.
Bunun üzerine Kızılay yöneticilerinden değerli dostum Atilla Kırali’yi hemen müze içerisinden arayarak durumu ilettim. Bu konuda başkan ile görüşeceklerini belirten Atilla Kırali, “Geçmişi 1868 yılına dayanan kuruluşumuzun o müzeye katkı sağlayacağı ellerinde çok doküman, evrak ve nesnelerimiz vardır. Bunları o müzeye taşıyarak Türk Kızılay’ının çalışmalarını dünya kamuoyu ile paylaşmak için gereken yapılacaktır” diyerek duruma çözüm üreteceklerinin sözünü verdi.
İnşallah bu girişimimiz hilalimizi en güzel şekilde temsil eden Kızılay’ımızın daha anlaşılır ve bilinir olmasına vesile olacağını ümit ediyorum.
Uluslararası Cenevre Kızılhaç ve Kızılay Müzesi Tarihçesi
1963 yılında Cenevre’de bir Kızıl Haç müzesi oluşturulması için girişimlerde bulunulmuş. 1975 yılında eski delege Laurent Marti bir müze fikrini sunmuş. Kızılhaç’ın çalışmalarının ve özellikle geçmiş çalışmalarının tekrar gözden geçirilmesi amaçlanmış. 1981 yılında Philippe de Weck başkanlığında Uluslararası Kızılhaç Müzesi Vakfı kurulması kararı alınmıştır. 1985 yılında müze binası için temeli 20 Kasım’da atılmıştır. 29 Ekim 1988 yılında müze halka açılmış ve daha sonra Jean-Pierre Hocke başkanlığında Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Müzesi adını almış.
Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.