Belkıs Erden Tuncay

Belkıs Erden Tuncay

Ağustos 3 - Yaz meyveleri…

Ağustos 3 - Yaz meyveleri…
Yazın son demleri son sıcakları yaşarken harika renkleri ve tüm tatlılığıyla yaz meyvelerinin keyfini sürmek ne büyük keyiftir…

Mor anjelik erikler, nektarinler, sulu ve tatlı şeftaliler, gönüllerin efendisi incirler, baldan tatlı sarı üzümler, mürdüm erikleri, şekerpare kayısılar, kokulu mor üzümler, sarı tatlı armutlar hepsi çok cezbedici ve alımlılar… Benim gibi şekeri doğal yollardan alıyorsanız bulunmaz nimet hepsi. Çünkü bu ürünlerle ister tatlı olsun ister yemek olsun veya salata hoş bir mayhoşluk ve yumuşak bir tatlılık yaratabiliriz. Üstelik bu meyvelerin çoğunda pektin yüksektir reçeli ve tatlısı da kıvamlı olur dolayısıyla bağlama yapmaya veya şekeri arttırmaya gerek olmaz. (Zamanı geldiğinde her biri için pratik önerilerim olacaktır.)

Eskilerde bu meyvelerden neler yapılırdı veya bizim evlerimizde neler olurdu derseniz aklıma geldiği kadarıyla paylaşayım sizlerle…

Öncelikle, kayısı ve üzümden pestil Anadolu'da çok yaygın yapılan ürünlerdir. Üzümün önce pekmezi yapılır sonrasında da pestil olarak kurutulur tüm kış afiyetle yenir. Hem tatlılık hem enerji verir.

Şeftali ve kayısının kompostosu yapılıp gene kış için kavanozlanır. Taze olarak da komposto her meyveden yaılabilir. Çeşitli jöleler, pelteler de lezzet patlaması yaratabilir.

Bu meyvelerin hemen hepsi kurutulup tüm yıl için saklanabilir.

Ayrıca değişik et yemeklerinde, soslarda tatlılık ve mayhoşluk için kullanılabilir. Osmanlı Mutfağında da domates saray mutfağına girmeden ekşilik ve tatlılık için meyveler taze ve kurutulmuş olarak hayli fazla kullanılırmış. Özellikle mor erik, kayısı, sarı ve mor üzümler…

Reçellere gelirsek, şeftali harika bir seçenektir ama şekeri az pişirilirse dayanma süresi kısadır dikkat etmekte yarar var. Ben çok az şeker ile pişirme taraftarıyım, meyvenin kokusu aroması şeker tarafından bastırılmamalıdır. Şekersiz yaptığımda da meyveye chia tohumu ile kıvam aldırıp gerekirse biraz bal ile lezzetlendiriyorum. Bir başka yöntem de 2-3 meyveyi karıştırarak da değişik kombinasyonlar yaratmak mümkün olabilir. (Sarı erikler & üzüm, kayısı & şeftali, nektarin & mürdüm eriği, kayısı & elma)

Benim en çok sevdiğim damla sakızlı mürdüm eriği reçelidir mesela.

Meyveler sabah kahvaltıda, aperatif ve açık büfe sunumlarda ve akşam yemeklerinde değişik şekillerde yer alabilirler. Özellikle peynir tabakları ile ve değişik alkollü içki kombinasyonları ile harika tatlar yaratmak mümkün. Ben her zaman tatlı meyve & tuzlu yoğun peynir eşleşmesini tercih ederim. Burada elinizdeki peynir veya diğer ürünlere göre damak tadınıza iyi gelen malzemeleri kullanabilirsiniz.

Gelelim haftanın tarifine…

ŞEFTALİLİ YAZ KEKİ

(Reçete orjinali pastacılık hocam Sn. Özge Köse'ye aittir. Ben meyveli kısım ve şeker miktarına değişiklik yaparak kendime göre uyarladım) Bu reçete yumurta içermediği için bekleme süresi 1-2 gün daha uzun olabilir.

5-6 Adet şeftali (kabukları soyulmuş, çekirdeği çıkarılmış ve yarım ay şeklinde doğranmış) (Burada istenirse anjelik erik, nektarin, mürdüm eriği de kullanılabilir)

100 gr. Tereyağ
115 gr. Un
150 gr. Şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
200 ml süt
Limon kabuğu rendesi / Yarım limonun suyu
1 çay kaşığı tarçın (İsteğe bağlı)
Süsleme için file badem

Meyveli Karışım için;
Bir tavada doğranmış meyve ve 2 yemek kaşığı toz şeker ilave edilip meyveler azıcık yumuşayana dek soteleyin. Limon kabuğu ve limon suyu ilave edin. Çok erimemesine dikkat edin. Tarçın istenirse bu aşamada ilave edebilirsiniz.

Tereyağı eritilip fırın kabına dökün. Diğer tüm malzemeler ile yoğun bir krep hamuru gibi bir harç hazırlayın. Hamuru tereyağı üzerine ekleyin. Biraz karıştırıp yağ ile buluşturun kadar ama tam çırpmayın. Üzerine pişen meyveler dizilip, file bademleri serpiştirin, önceden ısıtılmış alt üst ayar fırında 170-180 derecede 25-30 dakika pişirin. Üzeri kızaracak ve kürdan testinde hamur yapışmayacak kadar fırında kalmalı.

Ilınınca kaşıkla servis yapın yanına çırpılmış krema veya bir top kaymaklı dondurma harika olacaktır.

Afiyetle…




Belkıs Erden TUNCAY
Belkıs’ın Mutfağı’nın Kurucusu & Sosyolog

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet