Vergi de Huzurevi ikametgâh kabul edilmiyor

Geçtiğimiz ay vergiye tabi gerçek kişilerin yıllık gelir vergisi beyannamesi verme zamanıydı.

Gelirini beyan eden mükellefler arasında Gayri Menkul Sermaye İradı elde eden gerçek kişiler de bulundular. Beyanname veren mükelleflerden mesken kira geliri elde edenlerin beyanlarında gerçek gider uygulama yapanlar bir sorun ile karşı karşıya kaldılar. Okurlardan gelen bir sorunu sizlerle paylaşmak istedim. Konu şu; yaşlı ve Alzheimer hastası bakıma muhtaç olan bir hanım sahibi olduğu meskenden kira geliri elde ediyor, çocuklarından bir tanesi mahkeme tarafından vasi olarak atanmış ve kira geliri hâkim kontrolünde tedavisi ve bakımı yapılan barındığı huzur evine ödeniyor.

Kalan kısmı çocukları tarafından ödeniyor. 2012 yılında kira geliri istisna sınırını aştığı için Yıllık Geliri Vergisi Beyannamesi vermesi gerekiyor ve vasisi beyan ediyor. Buraya kadar her şey tamam. Ancak gelirini beyan ederken gider unsurlarından gerçek gider yöntemi seçilerek huzur evine ödenen tutar indirilmek isteniyor. Maliye’ye bu konu hakkında bilgi almak istediğinde ‘Hayır indiremezsiniz’ deniyor. Sebebi sorulunca da ‘Huzur evini biz konaklama olarak kabul ederiz, dolayısı ile indiremezsiniz’ deniyor.

Bu anlaşılması güç uygulama zaten güçlük içerisinde yaşamını sürdüren ve yeterli geliri olmayan insanları daha müşkül duruma getiriyor. Huzurevinin sözlük anlamı; yaşlanmış kimselerin bakımlarının yapıldığı ve barındığı kurumdur.

Yasa da gerçek kişilerin mesken olarak kiraya verdikleri gelirlerinden kendilerinin kiraladıkları ve ikamet ettikleri yer için ödedikleri tutarı indirebilirler diye hüküm vardır. Bu şekilde ödenen her iki şekil arasında hiç bir fark yoktur. Ödenen giderin ikisi de barınmak için ödenen tutardır. Kaldı ki! Huzurevine ödenen bedel bir taraftan zorunluluk ve sosyal bir gerekliliktir. Konaklama kavramı ise geçici değil, belki insanın hayatını tamamlayacağı süreye kadar olacaktır. Maliyenin bu tür durumda olanlar için mevzuatı gözden geçirerek mağdur olan insanların mağduriyetini kaldıracak kararlar almasını dilerim.

NİSAN AYI KURUMLARIN VERGİ AYI
Bu ay da kurumların vergi ayı. Kurumlar vergisi oranı %20 olarak belirtilmiştir. Kar elde eden kurumlar ortaklarına kar payı dağıtırlar. Kar dağıtan kurumlar ayrıca %15 stopaj uygulayacaklar. Karı dağıtmayıp şirket sermayesine ilave edenler kar payından dolayı ise herhangi bir vergi ödemeyecekler. Aslında vergi dönemi içerisinde kurumlar vergilerini Geçici Vergi dönemlerinde ödemeleri gerekir. Nisan ayında kurumların bilançolarını da maliyeye bildirdikleri nihai beyandır. Şirketlerin ayrıca tutmakta oldukları defterlerinin noterden yapacakları kapanış tasdiklerini uzatılan süre olan 30 Haziran 2013 en geç yaptırmaları gerekir.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı