Sözleşmelerde ve kontratlarda damga vergisi

İş veya normal yaşantımızda gerekli olduğu zamanlarda bir takım sözleşme ve kontratlar yaparak yapılan anlaşmaları tespit ve kayıt altına almak gerekebilir.
Bu tür işlemler damga vergisine tabidir. Damga verisi kanunu bu tür işlemler için belirli kısraslar koymuş. Öncelikle İbraz edilmeye müsait olmalıdır, Üzerinde imza veya imza yerine geçen ibareler olmalı ve herhangi bir hususu içeren ve ispat edici nitelikte olmalıdır.

Damga vergisinin mükellefi ilgili kağıt üzerine imza atan taraflardır. Damga vergisi hesaplanırken sözleşme veya kontrat  kaç nüsha hazırlanmışsa o kadar ödeme yapılır. Yani damga vergisi hangi orana tabi ise o oranda hesaplanıp kaç nüsha yapılmışsa okadar çarparak belirlenir. İlgili kağıtta imza tarafı resmi kurumlar veya damga vergisinden muaf olan varsa0ödenecek olan mükellef diğer taraftır. Anonim Şirketler damga vergisi karşısında tabi mükelleftirler.

Sözleşmelerin veya kontratların yapıldığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde ilgili vergi dairesine Damga vergisi Beyannamesi vererek ödenmelidir. Özellikle İşyeri Kİraları yapıldıktan sonra Damga Vrgisinin ödenmesi unutulmamalıdır. Burada bir husus vardır. Her yıl iş yeri kontratı yenilenirse yapılan her kontrat için damga vergisi ödenecek. Yenilenmeyen ve hitamında kiralama devam ederek kontrat yapılmadı ise Damga vergisi ödenmeyecek. Buradan şu anlam çıkıyor, Sözleşme veya kontratlar imzalandığı zaman nüsha kadar Damga Vergisi ödenmeyecek.

Damga vergisi kanununda Gerçek kişilerin mesken olarak kiralanan ve iktisadi işletmelere dahil olmayan taşınmazlara ait kontratlar Damga Vergisinden isitisnadır. Diğerleri Damga Vergisine tabidir.

2015 YILI GELİYOR DEFTERLER TASDİK EDİLECEK
İşletmeler mali durumlarını yeni yıla göre hazırlıkları içerisindeler. Bunlarda biride yeni yılda tutacakları defterler ve tasdikleri içeriyor.Ticaret siciline kayıtlı bulunanlar; Ticari defterlerinin noterlere tasdikleri sırasında, TTK.nun 64. maddesinde belirtilen ve Ticaret Sicili Yönetmeliğinin 16’ncı maddesi uyarınca Ticaret sicil müdürlüklerinden alacakları “TİCARET SİCİLİ TASDİKNAMESİ”Noterlere ibraz edeceklerdi, Ancak; 27/01/2013 Tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Ticaret Sicili Yönetmeliğinin 16/6.maddesine göre “Sicil tasdiknamesi; Tasdiknamede yer alan bilgilerde bir değişiklik olmadığı veya yenisi düzenlenmediği sürece geçerlidir.” Hükmüne göre önceki yıl veya yıllarda alınmış belgeler yukarıdaki koşulları taşıması halinde yeniden alınmasına gerek kalmamıştır.Eski tarihli belge Notere göstermeleri halinde sorumlulukları kalkacak.

Ayrıca Esnaf ve sanatkarlar odasına kayıtlı olan mükelleflerden Ticaret Sicili Tasdiknamesi ibraz etmelerine gerek yoktur.

GELİR VERGİSİ MÜKELLEFLERİNİN TASDİK ETTİRECEKLERİ DEFTERLER

1)-Bilanço Esasına Göre Tutulacak Defterler (Gerçek Kişiler);
a) Yevmiye Defteri
b) Defteri Kebir
c) Envanter Defteri

2) Kollektif ve Komandit Şirketler
a) Yevmiye Defteri
b) Defteri Kebir
c) Envanter Defteri
d) Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri (Ticari Defter Tebliği Madde -5/2)

3) İşletme Esasına Göre Tutulacak Defter;
a) İşletme Defteri

4) Serbest Meslek Erbabının Tutacağı Defter;
a) Serbest meslek kazanç defteri

Kurumlar vergisi mükellefleri için;

ANONİM ŞİRKETLER VE SERMAYESİ PAYLARA BÖLÜNMÜŞ KOMANDİT ŞİRKETLERİN TASDİK ETTİRECEKLERİ DEFTERLER
a) Yevmiye Defteri
b) Defteri Kebir
c) Envanter Defteri
d) Yönetim Kurulu Karar Defteri
e) Pay Defteri
f) Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri

Halihazırda kullandıkları  pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla ve bu Tebliğde belirtilen bilgilerden eksik olanların yazılması suretiyle açılış onayı yapılmaksızın kullanılmaya devam edilebilirler.

LİMİTED ŞİRKETLER
a) Yevmiye Defteri
b) Defteri Kebir
c) Envanter Defteri
d) Pay Defteri
e) Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri

Limited şirketlerde halen kullandıkları ortaklar kurulu karar defterlerinde yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla, genel kurul toplantı ve müzakere defteri olarak kullanılmaya devam edebilirler.Ayrıca  kullanılmakta olan, pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla ve bu Tebliğde belirtilen bilgilerden eksik olanların yazılması suretiyle açılış onayı yapılmaksızın kullanılmaya devam edilebilirler.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet