Çalışanı olan her işletmeye, 'İş Güvenliği Uzmanı' zorunluluğu

Bünyesinde çalışanı bulunan her işletme, 01/072016 tarihi itibarı ile 'İş Güvenliği Uzmanı' bulundurmak zorunda. İş yerleri çalışanları açısından ve işin mahiyeti açısından 'Çok Tehlikeli', 'Tehlikeli', 'Az Tehlikeli' olarak sınıflandırılıyor.
Çalışanı olan her işletmeye, 'İş Güvenliği Uzmanı' zorunluluğu
6331 Sayılı İş sağlığı ve iş güvenliği kanunu kapsamında Tehlikeli ve Çok Tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri 01.01.2014 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Az Tehlikeli, işyerleri 01.07.2016 tarihi itibarı ile 10 kişiden az yani bir çalışanı olsa dahi İş Güvenliği Uzmanı bulundurmak zorundalar. 

Bu hizmeti işverenler kendileri uygulayabilirler. Bunun için İşveren veya işveren vekilleri Bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlayarak işe giriş ve periyodik muayeneler hariç, iş sağlığı ve güvenliği hizmetini uygulayabilirler.

10 ve daha fazla çalışanı olan Çok Tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri sağlık personeli bulundurmak zorundadır.

İşyerlerinde bulundukları tehlike sınıfına göre hizmet verileme süreleri;

Risk Değerlendirmesi;

Az Tehlikeli sınıfta 6 yılda bir, Tehlikeli sınıfta  4 yılda bir, Çok tehlikeli sınıfta 2 yılda bir.

Çalışanı bulunan tüm işyerleri ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’ 4,10,11,15, ve 17 maddelerine göre;

- Risk Değerlendirmesi,
- Çalışanların temel iş güvenliği eğitimi,
- Acil Durum eylem planı yapması gerekmektedir.
- İşe giriş sağlık raporu aldırılması zorunlu olmuştur.
- 'Tehlikeli' ve 'Çok Tehlikeli' sınıfta bulnan işyerlerinde 10 çalışandan birinde 'Az Tehlikeli' sınıfta bulunan işyerlerinde 20 çalışandan birinde Sağlık Bakanlığı İlkyardımcı Sertifikası olmak zorunda.

İş Güvenliği sertifikası olmayan işyerleri dışarıdan hizmet alabilirler.

Tehlikeli ve Çok Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışanlar yapacakları işe uygun olduklarını belirten sağlık raporu almaları gerekir.

Kanun kapsamına olmayanlar;
Ev hizmetleri, çalışanı olmayan kendi nam ve hesabına mal ve hizmet üretimi yapanlar ve hükümlü ve tutuklulara yönelik infaz hizmetleri sırasında, iyileştirme kapsamında yapılan iş yurdu, eğitim, güvenlik ve meslek edindirme faaliyetlerinde çalışanlar, fabrika, bakım merkezleri, dikimevi ve benzeri işyerlerindekiler hariç Türk Silahlı Kuvvetleri, genel kolluk kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığının faaliyetleri, afet ve acil durum birimlerinin faaliyetleri kapsamda değildir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri verilme peryotları;
Çok tehlikeli iş yerlerinde yılda en az bir defa on altı saat, Tehlikeli işyerlerinde iki yılda en az bir defa 10 saat, Az tehlikeli iş yerlerinde üç yılda en az bir defa sekiz saat olarak düzenlenmelidir

İşyeri İş Güvenliği Uzmanı bulundurmamanın 2017 yılı için aylık 6.511 TL cezası var. Umarım işyerleri aynı zamanda sosyal sorumluluk ta olan bu işlem için zamanında işlem yaparlar ve herhangi bir cezaya muhatap olmazlar.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet