Vergide 'Koronavirüs Ertelemesi'nden yararlanacak sektörler belli oldu!..
Ekonomik ve Ticaret Hayatına Yönelik Tedbirleri de Aldı!
Bu arada, salgının ekonomik hayata etkisini de ihmal etmedi. Koronavirüs Salgını ile Mücadele Eşgüdüm Toplantısının ardından Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, "Ekonomik İstikrar Kalkanı" adı verilen bir paketle Kovid-19 salgınının etkilerini azaltmak için toplamda 100 milyar liralık bir kaynak setinin devreye alındığını açıkladı.
100 milyar liralık "Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi"nin içinde yer alan tedbirlerden birisi de; perakende, AVM, demir-çelik, otomotiv, lojistik-ulaşım, sinema-tiyatro, konaklama, yiyecek-içecek, tekstil-konfeksiyon ve etkinlik-organizasyon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifat ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerinin 6 ay ertelenmesine yönelik.
Basın Açıklamasında Yer Alan "KDV Tevkifatı" İbaresi Yanlış, Doğrusu Sadece "KDV" Olacak!
Cumhurbaşkanımızın açıklamasından sonra telefonlar çalmaya başladı, erteleme kapsamına "KDV değil de KDV tevkifatı niye alındı" diye. Ben de, burada bir ifade zafiyeti olduğunu, açıklamayı kaleme alan kişinin yazım hatası yaptığını, doğrusunun KDV olduğunu belirttim. Nitekim öyle de oldu, Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinde yaptığı duyuruda, doğru ifadenin "muhtasar (gelir vergisi stopaj) ve KDV (KDV ve KDV tevkifatına ilişkin olanlar) ödemeleri" olduğu teyit edildi. Doğrusu da bu, tepki göstermek için bahane aramaya gerek yok!
Gelir İdaresi Başkanlığı 6 Aylık Vergi Ertelemesinden Yararlanacak Sektörleri Tanımladı!
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), koronavirüs salgınından doğrudan etkilenen mükelleflerin Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında ödemeleri gereken muhtasar (gelir vergisi stopaj) ve KDV ödemelerinin 6 ay ertelenmesine yönelik çalışmaları yapmaya başladı.
Bu kapsamda bahse konu ödemeleri 6 ay süre ile ertelenen mükelleflerin faaliyet alanlarını ana hatları itibariyle belirledi.
Aslında, Mart ayında verilecek KDV, muhtasar ve SGK prim beyan ve bildirimlerinin 1 ay ertelenmesi çok şık olur! Biz bu konudaki iyi niyetimizi hala koruyoruz. Çünkü, işyerlerinin çoğu kapalı, SMMM’ler kapalı işyerlerinden evrakları alamıyorlar, almaları da pek mümkün görünmüyor. “Beyannameler elektronik ortamda verilebiliyor” gerekçesi tam olarak doğru değil. Böyle giderse, bu ortamda hastaneler, güvenlik birimleri, fırınlar ve marketlerin yanında bir de SMMM ve YMM’ler çalışıyor olacak!
GİB Tarafından Belirlenen Mücbir Sebep Halinden Faydalanacak Mükellef Grupları
1- Perakende Ticaret ve Alış Veriş Merkezleri
Market, büfe, bakkal, şarküteri, manav, dondurmacı, tuhafiye, kasap, inşaat malzemeleri satışı, küçük ev eşyaları ile beyaz eşya satışı, mobilya satışı, ev tekstili, kitap ve kırtasiye, gazete ve dergi, ayakkabı ve giyim eşyası perakende satışı, oyuncakçı, tıbbi ve ortopedik ürünler, eczane, kuyumcu, çiçekçi, pazarcılar, balıkçılar, pastane ve fırınlar, kişisel bakım ve kozmetik ürünlerinin satışı vb. her türlü ürünün perakende olarak satışına yönelik faaliyetler ile alışveriş merkezleri ve buralarda perakende satış faaliyetinde bulunanlar
2- Demir Çelik ve Metal Sanayii
Demir, çelik, alüminyum, bakır, kurşun, çinko, kalay imalatı ile bunların imalatçılar tarafından satışı
3- Otomotiv
Otomobil, kamyon, kamyonet, otobüs, minibüs, midibüs, traktör, motosiklet, römork, karavan gibi tüm motorlu kara taşıtlarının imalatı ile toptan ve perakende satışı
4- Lojistik-Ulaşım
Hava, kara, demiryolu, deniz ve her türlü suyolu ile yapılan her türlü şehir içi ve şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı, otoyol, tünel ve köprü işletmeciliği, depolama ve antrepoculuk faaliyetleri, havaalanı yer hizmetleri gibi her türlü lojistik ve ulaşım hizmetleri
5- Sinema ve Tiyatro Faaliyetleri
Tiyatro, opera, bale, sinema, konser gibi her türlü sanatsal faaliyetler
6- Konaklama
Otel, motel, pansiyon, tatil köyü gibi konaklama faaliyetleri, tur operatörü ve seyahat acenteliği faaliyetleri, rezervasyon hizmetleri gibi her türlü konaklama ve buna ilişkin faaliyetler
7- Yiyecek ve İçecek Hizmetleri
Lokanta, kafe, kıraathane, kahvehane, çay ocakları, kantinler, ulaşım araçlarında bulunan büfeler gibi her türlü yiyecek ve içeceklerin sunumuna yönelik hizmetler
8- Tekstil ve Konfeksiyon Faaliyetleri
Kumaş ve iplik imalatı, her türlü pamuktan, yünden, tiftikten, elyaftan ve kumaştan mamul ürünlerin imalatı ile giyim ve ev tekstili ürünlerinin imalatı ile satışı gibi her türlü tekstil ve konfeksiyon imalat ve satışı
9- Etkinlik ve Organizasyon
Gösteri, kongre, konferans, ticari fuar ve etkinliklerin organizasyonu ile internet kafe, oyun, düğün ve nikâh salonu, spor merkezleri gibi yerlerde gerçekleştirilen her türlü etkinlik ve organizasyon faaliyetleri.
İnşaat ve Akaryakıt Sektörleri İle Özel Okullar Listede Yok!
Ülkemize istihdama ve vergi gelirlerine katkı yapan en önemli sektörler arasında, inşaat ve akaryakıt sektörleri de bulunuyor. Son yıllarda özel okullarda ekonomide önemli bir yer tutmaya başladı. Alınan önlemlerden en çok etkilenen sektörler arasında maalesef bu iki sektör ile özel okullar da yer alıyor. Ancak, gelin görünkü, vergi ertelemesinden yararlanacak sektörler arasında ne yazık ki, bunlar yok! Sektör temsilcileri de soruyor, biz neden yokuz?
Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat ALBAYRAK, süreç içerisinde yeni sektörlerin kapsama ilave edilebileceğini belirterek, açık kapı bıraktı. Haklı da, sürece göre karar vermek lazım.
Ancak, inşaat sektöründe özellikle 15 Temmuz hain darbe girişiminden bu yana ciddi sıkıntılar söz konusu. Sektörün finans kaynaklarına erişimi sınırlı, hatta yok gibi bir şey. KGF kredilerinden yararlanan öncelikli sektörler arasında değil, KGF kredilerinden hiç yararlanamıyor. Emlak Bankası’ndan gerekli ve yeterli desteği alamıyor! İnşaatlar durdu, sektörde son birkaç aydır KDV ve tapu harcı indirimleri ile akabinde faiz indiriminden kaynaklanan iyileşme sinyalleri azalmış, bitmiş durumda. Stoklar satılamıyor, paraya çevrilemiyor, yani sıkıntı büyük. Büyük inşaat firmaları başta olmak üzere inşaat sektörü de, diğer sektörler gibi vergi borçlarını ve banka kredi borçlarını ödeyecek durumda değil. Bunlara da önlem almak lazım. Aynı şeyler akaryakıt sektörü ve özel okullar için de geçerli.
İşler daha da kötüye gitmeden, ciddi zarar görmeden bu sektörlerinde “Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi”ne dahil edilmelerini öneriyoruz.
Gazeteci Deniz Zeyrek’in Twitter Mesajında Merak Ettiği Müteahhit Kim?
Deniz Zeyrek Bey attığı tweet de, önlemler paketindeki 10. Maddeyi (500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktarın yüzde 80’den yüzde 90’a çıkartacak, asgari peşinatı yüzde 10’a düşüreceğiz) koronoyla ilişkilendirip listeye koydurmayı başaran müteahhidi bir tek ben mi merak ediyorum? diye soruyor.
Boşuna merak etmesin, böyle bir müteahhit yok! Çünkü, markalı konut satan firmalarda değeri 500 bin TL.ye kadar satışı olan konut bulunmuyor. Yani markalı konutlarda satışa konu konutların fiyatı, 500 binin birkaç katı civarında. Büyükşehirlerde bazı semtler hariç 500 binin altında konut yok. Küçük illerde bu tutarın altında konut olabilir. Düzenleme, kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen bazı küçük konutlar, TOKİ evleri ile ikinci el konutlara yönelik olabilir. Yani, bu düzenlemenin müteahhitleri ilgilendiren 1. el konutlarla ilgisi yok, bunu bir müteahhidin yaptırması söz konusu değil. Bu süreçte insanlarımızın kafasını boşu boşuna meşgul etmeye de gerek yok!
Devletimize güveniyoruz, Devletimizin yanındayız.
Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.
Abdullah Tolu
ÖZEL PAŞABAHÇE SÜRÜCÜ KURSU ( Ömer Faruk MÖKÜKCÜ)
Abdullah TOLU
Hilal İçöz
Mehmet Kaya
Muhammet Ersin